|
Problem z ogrzewaniem |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Sob 02 Gru, 2023 17:37 Problem z ogrzewaniem
|
|
|
Witam.
A6 c5 2.4 – jak w temacie. Wskazówka na zegarach idzie do pionu, wtedy grzeje dobrze. Po pewnym czasie wskazówka zaczyna opadać. Kilka razy wskazówka opadła na 80st i po dłuższym czasie weszła z powrotem do pionu, niestety już bez grzania. Ostatnio wskazówka zaczyna całkowicie opadać i zauważyłem, że wtedy panel ogrzewania/klimatyzacji nie reaguje na ustawienia. Nie za każdym razem – bywa, że po ponownym „ożywieniu” wskazówki wraca grzanie.
Miałem przypuszczenia, że winna może być nagrzewnica: węże gorące i sztywne.
VAG (4.9) podpięty – żadnych błędów, które jednoznacznie wskazałyby przyczynę.
W blokach pomiarowych – blok 4, okienko 3 – podawało 90 stopni, natomiast okienko 4 – 34 stopnie i nieznacznie rosło. Wskazówka w tym momencie była na samym dole, mimo że silnik nagrzany.
Zaczynam zastanawiać się czy to nie będzie wina czujnika temperatury.
Może macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Wysłany: Nie 03 Gru, 2023 19:48
|
|
|
Mozliwe ze to czujnik ale dziwne ze nie pokazalo błedu czujnika na diagnostyce w kompie. |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 07 Gru, 2023 18:14
|
|
|
grzesiek79 napisał/a: | zauważyłem, że wtedy panel ogrzewania/klimatyzacji nie reaguje na ustawienia. | co dokładnie masz na myśli? Bo może w samym panelu tkwi problem, nagrzewnica to raczej mocna strona C5 ,osobiście jeszcze nie spotkałem się z takową awarią w tym modelu.pozdr |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob 09 Gru, 2023 13:30
|
|
|
Pasiak napisał/a: | grzesiek79 napisał/a: | zauważyłem, że wtedy panel ogrzewania/klimatyzacji nie reaguje na ustawienia. | co dokładnie masz na myśli? Bo może w samym panelu tkwi problem, nagrzewnica to raczej mocna strona C5 ,osobiście jeszcze nie spotkałem się z takową awarią w tym modelu.pozdr |
zadaję wyższą temperaturę, do maksymalnej i nie ma żadnej reakcji w pracy wentylatora, tak jakby było na całkiem zimnym silniku. Ręcznie nawiew reaguje.
To co zauważyłem jeszcze: jak ruszę wiązką przy czujniku, wskazówka idzie do pionu. Na ile czasu – to już zależy od chwili i nie zawsze dmucha ciepłym.
Co do panelu, to ostatnio również ktoś zasugerował ten element |
|
|
|
|
Wysłany: Sob 09 Gru, 2023 17:02
|
|
|
grzesiek79 napisał/a: | Pasiak napisał/a: | grzesiek79 napisał/a: | zauważyłem, że wtedy panel ogrzewania/klimatyzacji nie reaguje na ustawienia. | co dokładnie masz na myśli? Bo może w samym panelu tkwi problem, nagrzewnica to raczej mocna strona C5 ,osobiście jeszcze nie spotkałem się z takową awarią w tym modelu.pozdr |
zadaję wyższą temperaturę, do maksymalnej i nie ma żadnej reakcji w pracy wentylatora, tak jakby było na całkiem zimnym silniku. Ręcznie nawiew reaguje.
To co zauważyłem jeszcze: jak ruszę wiązką przy czujniku, wskazówka idzie do pionu. Na ile czasu – to już zależy od chwili i nie zawsze dmucha ciepłym.
Co do panelu, to ostatnio również ktoś zasugerował ten element | z tego co pamietam to ten czujnik daje tylko wskazanie na zegary i do niczego innego po za tym nie służy. Odczyt błędów klimy, test wszystkich klap ewetualnie adaptacja i podmiana panela. Od tego należało by zacząć. |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 15 Gru, 2023 20:16
|
|
|
Pasiak napisał/a: | Odczyt błędów klimy, test wszystkich klap ewetualnie adaptacja i podmiana panela. Od tego należało by zacząć. | obyło się bez takiego zabiegu., ale i tak dziękuję za sugestie
Winnym za całe zamieszanie okazał sie czujnik |
|
|
|
elmek13
Wariat jakich mało
Model: Q7
Silnik: BUG
Zasilanie: Diesel
Nadwozie: SUV
Pomógł: 3 razy Wiek: 45 Dołączył: 03 Lis 2009 Wszystkie posty: 1008
Piwa: 44/14 Skąd: z Elemelkowa
|
Wysłany: Sob 06 Sty, 2024 15:28
|
|
|
To super, że udało się problem rozwiązać. |
_________________ Logistyk, oraz główny maruda w Burbo Team
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Pozostałe tematy |
|
[ Twoje IP to: 35.173.48.18, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |