Zamknięty przez: jimv8 Sro 28 Sty, 2015 17:40 |
[a4 b5 1.6+lpg] Gaśnie podczas wysprzęglania/przepływomierz |
Autor |
Wiadomość |
Daro1003

Model: A4 B6 i A4 B5
Silnik: 1.8T i 1.6
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: sedam i kombi

|
|
|
|
 |
karlos2

Model: A6 C5
Silnik: 2.4 AGA
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 57 Dołączył: 01 Sie 2011 Wszystkie posty: 481

Piwa: 20/30 Skąd: katowice
|
|
|
|
 |
Daro1003

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 09:55
|
|
|
Samochód stał tydzień u elektryka. Ustawiał Vagiem przepustnicę diagnozował i sam nie doszedł końca. Twierdził ze przepływomierz jest dobry a ja teraz gdy go wypnę to wszystko jest ok. Kazał mi wymienić zaworek od podcisnienia od serwa co nie pomogło inny elektryk stwierdził silniczek przepustnicy została wymieniona cała przepustnica i to samo.
A ja teraz odkręciłem do komputera i sprawdziłem miernikiem ciągłości przewodu przewody od wtyczki przepływomierza do komputera idą 2 kabelki i miernik piszczy czyli jest przewodność zwarcia również niema pod komputerem jest kilka kości i do jednej z nich dochodzi 3 przewód od wtyczki przepływomierza który tez sprawdziłem na ciągłość i jest ok. Zastanawia minie czy powinno być zasilanie na wtyczce przepływomierza ?? Gdy przekręcę zapłon to zasilanie niema między żadnymi z trzech pinów |
|
|
|
|
 |
WOJTAS

Model: A6 C6 QUATTRO
Silnik: BMK
Zasilanie: 3.0 TDI V6
Nadwozie: sedan
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2009 Wszystkie posty: 468

Piwa: 17/31 Skąd: okolice Mińska Mazowieckiego
|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 10:00
|
|
|
Wiem, że skupiłeś się już na przepływomierzu z uwagi na to, że po odpięciu go usterka ustawała, ale sprawdź w jakim stanie są przewody wysokiego napięcia. Kiedyś takie cuda działy się u mojego znajomego przy zwalonych przewodach i po wymianie problem został rozwiązany.
Co do przewodów zasilających przepływomierz to jakby coś było z nimi nie tak to odłączanie przepływomierza nic by nie dało bo i tak nie pracowałby gdyby przewody do niego nie były sprawne.
moja rada sprawdź przewody wysokiego napięcia. |
_________________ Gość pozdrawiam Cię
 |
|
|
|
|
 |
Daro1003

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 10:03
|
|
|
Jest jakiś sposób na sprawdzenie przewodów ?? Czy tylko noc i maska w gorę i szukamy miejsc dyskotekowych ?? Przewodów nie wymieniałem.
[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 10:09 ]
Ciągle zastanawia mnie jeszcze dlaczego wczoraj wieczorem gdy silnik ostygł i odpaliłem to strasznie się dusił, przerywał i strzelał na benzynie jak i na gazie. Po zgaszeniu silnika odpięciu przepływomierza i odpaleniu wszystko wróciło do normy. Pomogło tylko odłączeni przepływki. Dziwne |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 10:23
|
|
|
wiec tak, zanim zaczniesz cokolwiek robić podłacz auto pod komputer i podeślij nam numery wszystkich błędów, czy miales jakis wystrzał gazu? |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
Daro1003

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 11:29
|
|
|
Witam
Właśnie zakończyłem diagnostykę poprzez VWTOOL i w dziale silnik odczytało mi następujące błędy:
537
520
513
w podanej kolejnosci.
[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 11:45 ]
Oprócz tego w dziedzinie wskaźniki wykazało mi błąd 771 a w dziale A/C ogrzew 603 |
|
|
|
|
 |
WOJTAS

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 14:00
|
|
|
jeżeli chodzi o błąd 513 to czujnik prędkości obrotowej -czujnik położenia wału korbowego oraz czujnik położenia wałka rozrządu
jeżeli chodzi o 537 - układ sterowania Sondą Lambda
z tym że jak bawiłeś się przy silniku, przy przepustnicy, przepływomierzu i jeszcze kliku innych elektrycznych elementach to w pierwszej kolejności wykasuj wszystkie błędy i po wykasowaniu błędów zrób kolejny odczyt żeby był miarodajny |
 |
|
|
|
|
 |
Daro1003

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 14:27
|
|
|
Wykasowałem błędy. Zrobiłem jazdę próbną oczywiście obroty spadały poniżej 1 i nawet samochód podczas wysprzęglania na skrzyżowaniu zgasł. Wróciłem podpoiłem kompa i brak jakichkolwiek błędów. Dziwne ponieważ obroty spadały i nawet zaliczył zgaśniecie. Wziąłem znów miernik i pomiędzy przewodem masowym i drugim obok niego mam zwarcie natomiast pomiędzy przewodem masowym a trzecim we wtyczce przy zapalonym silniku jest zasilanie przy dodawaniu gazu rośnie tylko czy ma być ten środkowy przewód idący do komputera zwarty z masą ?? Podkreślam ze we wtyczce są 3 przewody 1 2 3
1 masa
2 zwarty z masą
3 miedzy 3 a 1 jest zasilanie
[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 15:46 ]
Zrobiłem kolejny test który wykazał że z komputera wychodzą 2 przewody jeden z nich ma zwarcie do masy. Po odłączeniu wtyczki od komputera zwarcia nie ma czyli przewody są dobre po ponownym podłączeniu wtyczki do komputera zwarcie do masy występuje. |
|
|
|
|
 |
WOJTAS

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 16:12
|
|
|
Daro1003 napisał/a: | Wykasowałem błędy. Zrobiłem jazdę próbną oczywiście obroty spadały poniżej 1 i nawet samochód podczas wysprzęglania na skrzyżowaniu zgasł. Wróciłem podpoiłem kompa i brak jakichkolwiek błędów. Dziwne ponieważ obroty spadały i nawet zaliczył zgaśniecie. Wziąłem znów miernik i pomiędzy przewodem masowym i drugim obok niego mam zwarcie natomiast pomiędzy przewodem masowym a trzecim we wtyczce przy zapalonym silniku jest zasilanie przy dodawaniu gazu rośnie tylko czy ma być ten środkowy przewód idący do komputera zwarty z masą ?? Podkreślam ze we wtyczce są 3 przewody 1 2 3
1 masa
2 zwarty z masą
3 miedzy 3 a 1 jest zasilanie
[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 15:46 ]
Zrobiłem kolejny test który wykazał że z komputera wychodzą 2 przewody jeden z nich ma zwarcie do masy. Po odłączeniu wtyczki od komputera zwarcia nie ma czyli przewody są dobre po ponownym podłączeniu wtyczki do komputera zwarcie do masy występuje. |
nie mam pojęcia co jest przyczyną skoro komputer nie wyświetla błędów chociaż sprawdziłbym przewody. Do do ich sprawdzenia to tak jak wcześniej pisałeś w nocy zobacz czy nie masz dyskoteki pod maską. Innego sposobu na sprawdzenie prócz wymiany nie znam. |
 |
|
|
|
|
 |
Daro1003

|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 16:32
|
|
|
Przewody oczywiście sprawdzę dziś tylko będzie ciemno już zdjąłem osłonę. Zastanawia mnie to zwarcie do masy wychodzące z komputera. Dziś również zrobię jeszcze kilka km i zrobię kolejny odczyt błędów. Ap ropo odczytów błędów jaki program kolego polecasz do tego celu ?? Ja posługuję się VWTOOL-em |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 18:55
|
|
|
Sprawdź dokładnie szczelność dolotu między przepływomierzem a przepustnicą. Sądzę, że masz gdzieś lewuchę. Dodatkowo przewody przepływomierza masa powinna być tylko na jednym przewodzie. Dwa pozostałe to zasilanie i sygnał. Sprawdź to raz jeszcze na załączonym zapłonie. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
Juzio 1986
Ciągle mało mocy

Model: C4 S4
Silnik: 4.2
Zasilanie: benzyna+gaz
Nadwozie: Sedan

Postawił 1 piw(a) Skąd: Powiat Tomaszów Lub.
|
|
|
|
 |
Daro1003

|
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012 14:58
|
|
|
Sprawdziłem na włączonym zapłonie i tak:
przewód:
1 - ok (brak zwarć ciągłość ok)
2 - zwarty z masą czyli z przewodem 3 (ciągłość ok)
3 - masa (ciągłość ok)
Gdy odepnę komputer to zwarć niema a przewody są dobre natomiast gdy podepnę wtyczkę do komputera w której jest podawana masa to na wyjściu komputera jest już zwarcie z masą piny który w wtyczce przepływomierza jest oznaczony jako 2. Coś chyba z komputerem jest nie tak ponieważ z niego wychodzi zwarcie. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012 17:36
|
|
|
Daro1003 napisał/a: | Coś chyba z komputerem jest nie tak ponieważ z niego wychodzi zwarcie. |
Na to wygląda. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|