|
|
Problem z jalowym Audi C4 100 2.3 AAR |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Czw 13 Wrz, 2012 22:23
|
|
|
Z moich spostrzeżeń wynika, że czy to automat, czy manual przy przepustnicy powinny być 2 krańcówki - bieg jałowy i pełnego obciążenia. Potencjometr podłączony jest tylko do sterownika skrzyni biegów. Są również 3 rodzaje przepustnic 1 dla manualnej i 2 dla automatycznej skrzynie biegów. Zrób mi fotkę przepustnicy. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda w połączeniu z automatyczną skrzynią. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
itor

Model: C4
Silnik: AAR
Zasilanie: B+LPG
Nadwozie: SEDAN

Otrzymał 2 piw(a) Skąd: ŻYRARDÓW
|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 22:03
|
|
|
tak wyglada moja przepustnica - kolega ma taka sama w audi 90 2.3 z automatem tylko ma inne oznaczenie potencjometru, moj potencjometr zgadza sie z etka
dla przypomnienia napisze jeszcze raz co bylo zrobione
Audi C4 100 silnik 2.3 AAR z automatyczna skrzynia biegow.
Nie moge poradzic sobie z obrotami biegu jalowego prawdopodobnie spowodowanymi bledem (kodem blyskowym 2121)
2121 - zestyk biegu jalowego w silniku krokowym predkosci biegu jalowego
lub
2121 - uszkodzenie obwodu zaworu regulacyjnego zaplon (kod alternatywny)
Objawy sa takie ze na P lub N mam dosc nskie obroty rzedu 600 obrortow. W chwili wrzucenia D obroty spadajana 400-500 i rzuca silnikiem. Zalaczenie klimatyzacji powoduje spadek obrotow na 400 i bardzo nierowna prace plus problemy z ruszeniem z miejsca. Krotko mowiac objaw jest taki jakby silniczek krokowy nie pracowal/nie dostawal prawidlowego impulsu o bciazeniu i koniecznosci doregulowania obotow. Wspomne iz w automacie jest stycznik biegu jalowego zintegrowany z TPS-em dajacym informacje do ASB. Po lekkim uchyleniu przepustnicy robi pyk i po zamknieciu takze pyk.
Co zrobiono zeby wyeliminowac praoblem.
1.Podmieniano silniczek krokowy ze sprawnych aut.
2.Podmieniano przepustnice wraz z potencjometrem/stycznikiem ze sprawnych aut. Na sprawnych autach kody pokazywaly 4 4 4 4 czyli brak bledow. Tylko podpialem je do siebie od razu jest 2121. Oczywiscie odpiecie wtyczki od stycznika biegu jalowego skutkuje 4 4 4 4 czyli znowu brakiem bledow.
3.Podmieniano sterownik JETRONIC.
4.Sprawdzano pin 28 sterownika - jest napiecie akumulatora
5.Oczywiscie sprawdzono szczelnosc wszystkich polaczen
6.Na zestyku jalowego sa trzy piny. Jeden ma 12V po uchyleniu przepustnicy robi sie 0V. Na drugim pinie jest caly czas 12V (zasilanie). Na trzecim pinie jest 0V po ucyleniu przepustnicy robi sie 12V. Wartosci te byly porownane z innym dzialajacym autem i sa takie same. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 22:54
|
|
|
Na wtyczce są trzy piny ponieważ masz w obudowie potencjometru masz 2 mikrostyki. Jeden jest wspólny na którym jest zasilanie 12V i przełączane jest między dwoma pozostałymi pinami w zależności od położenia przepustnicy.
Wymieniłeś dość sporo komponentów i w dodatku bez efektu. Została jeszcze do sprawdzenia
wiązka i czujnik ciśnienia atmosferycznego
Zamieszczam scany elektryki silnika NF w modelu C3 - C4 ma identyczny układ.
|
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
itor

|
Wysłany: Pią 14 Wrz, 2012 23:22
|
|
|
dzieki za skany
Dzisiaj sprawdzilem multimetrem czujnik cisnienia atmosferycznego. Z instrukcji wyczytalem, ze na jednym pinie ma byc masa, na drugim zasilanie okolo 5V na trzecim sygnal o wartosci okolo 3V i moze sie lekko zmieniac. U mnie na sygnalowym jest caly zas 3,9V i nic a nic sie nie zmienia. Odpiecie tego czujnika zgalszane jest kodem 2 2 2 3 ale nie powoduje zadnej zmiany wpracy silnika. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 15 Wrz, 2012 18:56
|
|
|
Jak sama nazwa czujnika mówi sygnał wychodzący zależny jest od ciśnienia atmosferycznego więc zmieniać sie powinno tylko przy zmianie ciśnienia. |
|
|
|
|
|
 |
itor

|
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2012 13:37
|
|
|
Wiec tak jestem po wizytach u dwoch elektrykow samochodowych. Obaj twierdza ze elektrycznie jesli chodzi o vez, sterownik ke, stycznik F60 i krokowy jest ok. To znaczy podzespoly te maja zasilanie, mase, dochodza do nich sygnaly. Rozlozyli rece, skasowali kaske i nic nie pomoga. Problem jak byl tak jest. Rece opadaja.
Mam odkad kupile auto jeszcze problem z zegarami. To znaczy resetuja mi sie wskazania chwilowego spalania np. podczas jazdy pokazuje spalanie a po jakim czasie przelacza sie i miga to wskazanie, ponadto miga kontrloka cisnienia oleju (cisnienie pomierzone i jest OK) nawet ja ja odlacze od czujnika, wskazowka od cisnienia oleju zaraz po przekreceniu kluczyka idzie na max wskazanie i tam zostaje podczas jazdy. Nigdy tego nie ruszalem bo w sumie mi nie przeszkadzalo. Moj mechanik podpowiedzial mi ze to moze przez te wariacje zegarow tak sie dzieje? Chociaz nie wiem co by te zegary mialy do stycznika?
Ponadto ostatnio jak sie podlaczalem vagiem pod ASB to w polu z obrotami silnika pokazywalo mi 90 obr mimo ze auto mialo wylaczony silnik. Nie wiem czy tak powinno byc ale to chyba troche nielogicze? Ponadto coraz czesciej jak wrzucam D to na zegrach pokazuje mi N, musze troche ruszyc galka zmiany biegow i jest wszystko OK. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2012 14:33
|
|
|
Te mrugające wskazanie na BC to wskazanie rezerwy paliwa czy chwilowego spalania?
2,3L ma 2 czujniki ciśnienia oleju, sprawdź przewody, wtyczki i same czujniki. Po odpięciu wtyczki od wskaźnika ciśnienia oleju wskazówka zawsze idzie na maxa, tak więc zegary będą OK i tym bardziej nie wpływają na pracę silnika.
Sądzę, że pora jest na sprawdzenie sterowania skrzynią biegów, tym bardziej iż wygląda na to, że masz problemy z przełącznikiem F125. |
|
|
|
|
|
 |
itor

|
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2012 14:47
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | Te mrugające wskazanie na BC to wskazanie rezerwy paliwa czy chwilowego spalania?
2,3L ma 2 czujniki ciśnienia oleju, sprawdź przewody, wtyczki i same czujniki. Po odpięciu wtyczki od wskaźnika ciśnienia oleju wskazówka zawsze idzie na maxa, tak więc zegary będą OK i tym bardziej nie wpływają na pracę silnika.
Sądzę, że pora jest na sprawdzenie sterowania skrzynią biegów, tym bardziej iż wygląda na to, że masz problemy z przełącznikiem F125. |
wskazanie chwilowego spalania
sprawdzane byly juz oba czujniki cisnienia i ich wtyczki, sa sprawne, odpiecie od nich kabelkow nic nie daje bo kontrolka mruga na desce a wskaznik cisnienia i tak idzie max w prawo bez wzgledu czy podlaczony kabelek czy nie
jesli chodzi o F125 to nie wiem jak go sprawdzic, zadnych bledow w sterowniku skrzyni nie ma |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2012 14:59
|
|
|
| itor napisał/a: |
jesli chodzi o F125 to nie wiem jak go sprawdzic, zadnych bledow w sterowniku skrzyni nie ma |
Porównać wskazanie na VAG z aktualnym położeniem dźwigni biegów. |
|
|
|
|
|
 |
itor

|
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2012 19:06
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | itor napisał/a: |
Porównać wskazanie na VAG z aktualnym położeniem dźwigni biegów. |
Chyba powoli dochodze do sedna problemu jednak prosze o sugestie.
Dzisiaj rano odpalilem auto, ladnie trzymal obroty. Wylaczalem go i wlaczalem kilka razy puki sie nie nagrzal. Caly czas trzymal obroty w pamieci zero bledow. Tylko wrzucilem bieg na skrzyni pokazal sie 2 1 2 1 i szalenstwo z obrotami. W sterowniku skrzyni zero bledow, gdzie szukac? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 30 Wrz, 2012 19:59
|
|
|
Odłącz sterownik skrzyni i sprawdź jak się zachowuje w trybie awaryjnym. |
|
|
|
|
|
 |
itor

|
Wysłany: Pią 05 Paź, 2012 08:14
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | Odłącz sterownik skrzyni i sprawdź jak się zachowuje w trybie awaryjnym. |
Temat chyba opanowany ale jeszcze prosze o porade.
Jak wczesniej napisalem u mnie na przepustnicy jest taki potencjometr.
Pelni on podwojna role. Ma zintegrowana sciezke TPS dla skrzyni oraz stycznik jalowego F60 oraz stycznik F81 - pelnego obciazenia.
Po doglebnych pomiarach okazuje sie ze to jednak ten czujnik sprawia problemy. Mianowicie podczas pomiarow ciaglosci dla F60 i F81 okazuje sie ze przy ruszaniu wiazka u nasady plastikowej obudowy rezystencje zmieniaja sie drastycznie wskazujac iz robi sie zwarcie wewnatrz "stykow" pomiedzy F60 a F81. Pomiary sa prawidlowe jak nie ruszam kabelkami, jak rusze cuda wianki. Wiadomo silnik caly czas drga stad moje problemy. Co wiecej we wszystlich tzrech czujnikach jakie mam dzieje sie to samo. Mialem niefart podmieniajac je ze za kazdym razem musialy sie przeruszyc i zrobic zwarcie wiec ciagle mi blyskalo 2 1 2 1.
Teraz mam pytanie. Ten czujnik kosztuje 600 zl. Nie ma i nie bylo zadnych zamiennikow. Wycofano go z produkcji w 2008 r. Nie ma go w magazynie w Niemczech - krotko mowiac nie mozna go kupic oficjalnie. Jestem wiec w dziurze. Podobny potencjometr jest w audi z silnikiem 2.6/2.8 tylko ze w opisie nie znalazlem informacji nt. F81. Ma TPS i F60. Chcialbym podmienic ale nie bedzie sygnalu o pelny obciazeniu. Na allegro nie chce kupowac uzywek do mojego modelu bo na bank maja te sama wade co moje. Macie jakis pomysl? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 06 Paź, 2012 23:13
|
|
|
Nie lepiej (taniej) naprawić oryginał? |
|
|
|
|
|
 |
itor

|
Wysłany: Sro 10 Paź, 2012 16:12
|
|
|
stycznik jalowego naprawiony a blad jak byl tak jest |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 10 Paź, 2012 22:44
|
|
|
Błąd pojawia się po załączeniu silnika czy po dodaniu gazu? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Elementy silnika |
|
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |