|
Audi a4 b6 2.0 ALT wibracje na biegu jałowym |
Autor |
Wiadomość |
yozu
Model: A4
Silnik: ALT
Zasilanie: bemzyna
Nadwozie: Avant
|
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016 22:06 Audi a4 b6 2.0 ALT wibracje na biegu jałowym
|
|
|
Witam
Kupiłem moje Audi w kwietniu tego roku. Przy kupnie nie zwróciłem uwagi na występujące drgania przenoszone od silnika na całą karoserię, kierownicę i w mniejszym stopniu na lewarek zmiany biegów. Wibracje odczuwalne są także na fotelach (mrowienie pleców). Wibracje pojawiają się kiedy silnik po uruchomieniu przestaje pracować na tzw ssaniu, po uzyskaniu temp. 90 stopni na biegu jałowym wibracje są odczuwalne przez cały czas. Wystarczy podnieść obroty do ok 1000 i ustępują, podczas jazdy są raczej nie odczuwalne. W związku z tym wymieniłem kompletne zawieszenie silnika na oryginalnych poduszkach oraz zawieszenie skrzyni biegów, wymienione zostały wszystkie świece oraz cewki zapłonowe a także łącznik elastyczny wydechu oraz koło dwumasowe razem z kompletem sprzęgła, sprzęgiełko alternatora, ężektor wraz z owężowaniem( tzw trójnik), rozrząd też wymieniony. Efekt niestety dość mizerny. Mechanicy u których byłem z tm problemem twierdzą ,że wyniki z kompa są książkowe. Ciekawi mnie czy ktoś z kolegów miał taki problem i czy sobie z nim poradził? Szczerze mówiąc to nie mam już pomysłów na to auto (a raczej wibrator). Dodam jeszcze że wibracje nieco się nasilają po włączeniu klimy. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
|
|
eleszet
..................
Model: A8 D3
Silnik: 4.2 BFM
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2012 Wszystkie posty: 1655
Piwa: 79/18 Skąd: Dolny Śląśk
|
Wysłany: Sob 10 Wrz, 2016 14:14
|
|
|
A może towarzyszy temu jakiś odgłos? Nie wiem jakie to wibracje ale może większe obciążenie sprawia że jakiś podzespół przenosi te drgania. Nie wiem tak może walnę ale przyszedł mi na myśl alternator albo może sprężarka. Nie wiem. Tylko gdybam bo ciężko mi to sobie wyobrazić po takich wymianach które wykonałeś. Pierwsze co to dwumasa mi do głowy przyszła ale robiłeś. |
_________________ Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł"
wszystko się da to tylko kwestia uporu...
|
|
|
|
|
|
grze-mar
audi-maniak
Model: A4 B6
Silnik: 2.0 ALT
Zasilanie: benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 25 Maj 2011 Wszystkie posty: 158
Piwa: 3/2 Skąd: Holandia, Ter Aar
|
Wysłany: Nie 11 Wrz, 2016 20:14
|
|
|
Kolego a czy robiłeś coś z wariatorem i łańcuchem podczas wymiany rozrządu? Czy masz problem z pierwszym rozruchem? tzn np rano. Z tego co piszesz to może być już wariator do regeneracji lub wymiany.
pzdr |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
yozu
|
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2016 06:08
|
|
|
eleszet napisał/a: | A może towarzyszy temu jakiś odgłos? Nie wiem jakie to wibracje ale może większe obciążenie sprawia że jakiś podzespół przenosi te drgania. Nie wiem tak może walnę ale przyszedł mi na myśl alternator albo może sprężarka. Nie wiem. Tylko gdybam bo ciężko mi to sobie wyobrazić po takich wymianach które wykonałeś. Pierwsze co to dwumasa mi do głowy przyszła ale robiłeś. |
Odgłosów żadnych dziwnych nie ma, napinacz paska wielorowkowego sprawdzony i sprawny alternator ładowanie ma ok i po wymianie sprzęgiełka raczej też sprawny bo też nic z jego strony nie słychać, co do sprężarki to jak włączę klimę faktycznie wibracje się nasilają ale jak jest wyłączona to też są.
[ Dodano: Pią 16 Wrz, 2016 07:15 ]
grze-mar napisał/a: | Kolego a czy robiłeś coś z wariatorem i łańcuchem podczas wymiany rozrządu? Czy masz problem z pierwszym rozruchem? tzn np rano. Z tego co piszesz to może być już wariator do regeneracji lub wymiany.
pzdr |
Żadnych problemów z porannym rozruchem odpala tak samo jak ciepły. Rozrząd wymieniony kompletny z przodu i z tyłu wariator i łańcuch też, żadnych zmian odczuwalnych więc wychodzi na to że poprzednie części też sprawne były. |
|
|
|
|
|
grze-mar
audi-maniak
|
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2016 20:37
|
|
|
Sprawdź jeszcze przepustnice - umyć i adaptacje kompem zrobić. Na ciepłym i włączonym silniku silniku odczep wtyczkę od przepływomierza i zobacz czy się coś zmieni.
pzdr |
_________________ "...nie ma takiego gó***a, z którego nie dało by się wyjść..." |
|
|
|
|
|
yozu
|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2016 18:19
|
|
|
Przepraszam że dopiero teraz
Przepustnica wyczyszczona brak zmian, przepływomierz sprawdzony, mianowicie zrobiłem tak jak radziłeś na ciepłym silniku odpiąłem wtyczkę i nic się nie dzieje wibracje jak były tak są. |
|
|
|
|
|
grze-mar
audi-maniak
|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2016 20:47
|
|
|
Nie wiem co mogę ci podpowiedzieć bo naprawdę już prawie wszystko wymieniłeś. Jeszcze możesz przyjrzeć się listwie wtryskowej, tzn czy nie mają jakiś nieszczelności i czy wtryski nie są zapieczone czy coś i czy zaworek na listwie jest ok - czy nie ma np membrany pękniętej. Ogólnie przyjrzałbym się jeszcze podciśnieniom czyli połączenia pomiędzy przepustnicą a silnikiem np połączenie z serwem hamulców (bo dodanie gazu powoduje wyrównanie ciśnień za i przed przepustnicą i dlatego może przestawać drgać). Sprawdź czy odmę masz w porządku. Może masz też pęknięty kolektor?
Ogólnie powiem, że ALT to trudny zawodnik.
pzdr |
|
|
|
|
|
yozu
|
Wysłany: Sro 28 Wrz, 2016 19:03
|
|
|
Postaram się obejrzeć odmę i połączenie z serwem może faktycznie tam jest jakiś problem.
Kolektor sprawdzony jest zdrowy.
Jak tylko coś znajdę to dam info.
Dzięki za wsparcie
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elementy silnika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.85, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |