| Adi202 napisał/a: |
| kapsel napisał/a: | Jakis czas temu pewien mechanik sprawdzał ciśnienie i było troszkę wyżej niż powinno ,ale coś się wykombinuje tak czy inaczej )) |
Chcesz powiedzieć, że miałeś 7Bar? |
Nie powiem ci teraz ile było bo to było jakieś 2-3 lata temu ale powiedział że ciśnienie jest troszkę powyżej jakie powinno być.
to gaśnięcie jest coś w rodzaju jak go zgasił kluczykiem czy takie przygasanie aż wkońcu zgaśnie na marnych obrotach??
| kapsel napisał/a: |
| to było jakieś 2-3 lata temu |
2-3 lata temu miałem jeszcze oryginalną pompkę
Od tego czasu zdążyłem wymienić 2 sztuki.
Hie hie ja jeszcze nie ale być może czas. A jeżeli chodzi o gaśnięcie to tak jak by go kluczykiem gasił za każdym razem.
moze wymien na początek przekaznik pompy??
Ostatnio zmieniony przez jimv8 Sro 01 Cze, 2011 20:13, w całości zmieniany 2 razy
| jimv8 napisał/a: |
| moze wymien na początek przekaznik pompy?? |
Okiej a który to będzie??
jeżeli mnie pamieć nie myli jest to numer 208 i 215
przy okazji dobrze oglądnij płyte.
czytam temat i dochodzę do wniosków, mianowicie kiedy ja miałem podobny problem (z którym w zasadzie się nie uporałem gdyz nie zdazyłem

) sprawa wyglądała niemal identycznie, gdy auto się zagrzało gasło i czapa! Odpalało dopiero po lekkim ochłodzeniu i dłuzszym kreceniu, ale co wazne dopiero jak usłyszałem charakterystyczne pstrykniecie , tak jakby przekaźnik dopiero odpalała. Nawet pytałem kiedys na forum co to może być...
No i stało się to czego się obawiałem ale też czekałem a mianowicie odpaliłem autko pojechałem do szkoły po córę no i autko odmówiło posłuszeństwa nawet nie kichnął ,kręciłem rozrusznikiem ale żadnego efektu.Dwa dni wcześniej szukałem przekaźników 208 i 215 ale znalazłem tylko 215 ,otworzyłem go i przeczyściłem styki po tej operacji wydawało mi się że jest lepiej z tym odpalaniem ale nie zdążyłem tego stwierdzić ponieważ był to za krótki okres żeby stwierdzić że to była akurat ta przyczyna.Przejrzałem od razu bezpieczniki i jako przedostatni i jako jedyny walnięty był bezpiecznik który załącza przekaźnik pompy.Stwierdziłem to po tym że jak wcześniej kręciłem to nie załączało przekaźnika a po wymianie bezpiecznika zaczął zaskakiwać przekaźnik ale auto i tak nie odpaliło tylko 2 x kichnęło na dość dużą ilość kręcenia

Byłem u kolesia który niedawno podłączał komputer ale on twierdzi że komputer w V8 jest zbyt ubogi żeby wyłapać taki błąd. Wczoraj kończyłem wymieniać żarówki podświetlenia przełączników na konsoli i tak przez chwilę pomyślałem że tu leży przyczyna ale nie sądzę bo to nie powinno mieć nic wspólnego z tą awarią przecież normalnie odpaliłem i jeździłem.Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?? U nas nie ma dobrego mechanika który by sobie poradził z takim autem i będę musiał wsadzić na lawetę auto i polecieć do serwisu Boscha w Elblągu to będzie jedyne wyjście;/ Być może to ten przekaźnik 208 którego nie mogę znaleźć.Może zrobię zdjęcie całej tablicy to może ktoś podpowie który to jest.Pozdro kapsel
[ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 17:55 ]
Ok więc tak potrzebna pomoc przy kodach błyskowych w V8 czy ktoś z was przerabiał ten temat?? Czy to jest tak samo jak w 100C3?? Proszę o pomoc bo muszę zdiagnozować moją niunię i wyłapać problem .Zakupiłem już diodę 12V do tego celu ale nie wiem co do czego.Pozdrawiam
| kapsel napisał/a: |
| twierdzi że komputer w V8 jest zbyt ubogi żeby wyłapać taki błąd. |
Chyba... nie chyba, ale na pewno się myli. Motronic jest w pełni obsługiwalny przez OBD. Proponuję zaopatrzyć się we własny sprzęt OBD.
| Adi202 napisał/a: |
| kapsel napisał/a: | | twierdzi że komputer w V8 jest zbyt ubogi żeby wyłapać taki błąd. |
Chyba... nie chyba, ale na pewno się myli. Motronic jest w pełni obsługiwalny przez OBD. Proponuję zaopatrzyć się we własny sprzęt OBD. |
Adi zaproponuj coś , na pewno mniej stracę na dojazdy do fachowców
)
Do Vki wystarczy najprostszy interfejs K i L lub KKL. W zależności od możliwości lapka kup z odpowiednim przyłączem RS lub USB. Bardziej stabilnym jest RS232 - 9cio pinowe złącze. Jeżeli lapek posiada jednak tylko USB, to kup na USB. Oczywiście adapter OBD2 -> OBD jest konieczny. Program jest już tylko dodatkiem.
Mam 2 lapki tylko jakie to jest przyłącze RS bo USB to oczywiście jest.Jest i gniazdo RS. Coś konkretnego z allegro polecacie??Nie znam się na tym nic a nic ale oczywiście pokombinuję i się nauczę.Polećcie prosze tylko jakie kabelki bo nie wiem czy ma to jakieś znaczenie .
Witam ponownie dzisiaj zczytałem kody błyskowe w mojej niuni i rano jak podłączyłem diodę żeby sprawdzić czy to działa wyłapałem tylko kod 2342 ponieważ musiałem wyjechać .Po powrocie zacząłem zczytywać kody i tego 2342 już nie było tylko pokazał mi się 2111 czyli czujniki (obrotów silnika i położenia wału) pytanie jest takie gdzie mogę dostać oba czujniki i w jakich cenach chodzą.Zastanawiam się czy to jest przyczyną mojego problemu z odpalaniem silnika? I czego może być przyczyna że nie było drugi raz tego kodu 2342?? Pozdro