|
|
[ 80 coupe NG ] Jakie spalanie |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 10:28 [ 80 coupe NG ] Jakie spalanie
|
|
|
Witam jak w temacie ile Wam palą te silniki , mój pije ok 14 l. paliwa po mieście z tym ,że często krótkie odcinki ( nawet się nie dogrzewa) . Piszemy o benzynie oczywiście . Jakie powinno być spalanie w tych silnikach , nie musi być coupe , 80 , 90 , 100 byle silnik NG. |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

Model: B4
Silnik: 2,0 ABK
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Zaproszone osoby: 9
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Maj 2009 Wszystkie posty: 1972

Piwa: 61/54 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 11:01
|
|
|
U mnie przy poj.2,0 na samej benz. spala ok.10-11l na mieście. Zależy od tego jak mocno deptam gaz. Jeśli jednak jeździsz na krótkich odcinkach do 10km to teraz zimą dość długo jedziesz na ssaniu i stąd być może wysokie spalanie. Zależy jeszcze od stylu jazdy .Powiem szczerze, że gdybym jeździł do tylko do pracy i z pracy (ok7km w jedną stronę) to spalanie też byłoby w granicach 12-13l a może i większe.
Zawsze możesz zrobić diagnostykę komp. bo może sonda padła. |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 12:05
|
|
|
| Sergio napisał/a: | | (ok7km w jedną stronę) | Takie odcinki mniej więcej do 15 km. | Sergio napisał/a: | | Zawsze możesz zrobić diagnostykę komp. bo może sonda padła. | tu jest na kody błyskowe ,musiałbym poćwiczyć , nigdy nie robiłem a jak już wcześniej pisałem nie bardzo mam warunki do tego.
Dodam jeszcze taką ciekawostkę , ponieważ 98 była 12 gr. droższa od 95 zalałem 98 i ... ponad 20 l. / 100 km. a 95 jak pisałem ok. 14 |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 14:50
|
|
|
mnie paliła w mieście w granicach 14 litrów, tylko,że ja raczej spokojnie nie jeździłem |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 15:29
|
|
|
Jak na tą porę roku i sposób jazdy masz dobre spalanie. Załóż sobie za grillem kawałek kartonu który zatrzyma część zimnego powietrza. W taki sposób trochę zaoszczędzisz na paliwie przez dogrzanie silnika. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 17:22
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | Załóż sobie za grillem kawałek kartonu który zatrzyma część zimnego powietrza | Na tak krótkich odcinkach jak jeździsz to i tak może nic nie dać. No chyba że masz walnięty termostat i płyn ma od początku duży obieg.
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem zakrywania chłodnicy . Wolę nie dogrzać silnika niż przegrzać |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 17:53
|
|
|
| Sergio napisał/a: | | Adi202 napisał/a: | | Załóż sobie za grillem kawałek kartonu który zatrzyma część zimnego powietrza | Na tak krótkich odcinkach jak jeździsz to i tak może nic nie dać. No chyba że masz walnięty termostat i płyn ma od początku duży obieg.
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem zakrywania chłodnicy . Wolę nie dogrzać silnika niż przegrzać |
Przy takich temperaturach jakie obecnie panują nie ma możliwości przegrzania silnika. Ciągła jazda na niedogrzanym silniku ma również swoje wady - większe spalanie, szybsze zużycie silnika, "obficie tłusty nagar" w układzie wydechowym oraz paliwo w oleju. Jeżeli robi się jednorazowo 15km, to nie ma co się szczypać i dogrzać silnik. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
Sergio

|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 20:42
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | Jeżeli robi się jednorazowo 15km, to nie ma co się szczypać i dogrzać silnik. | W sumie masz racje, pod warunkiem że faktycznie robi się jednorazowo tylko kilkanaście km.
Jeśli jednak termostat jest sprawny, zakrywanie chłodnicy nic nie da, bo do ok.80 stopni płyn krąży w małym obiegu omijając chłodnice. To już lepiej "opatulić" przewody i parownik żeby ciepło nie uciekało. |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 20:47
|
|
|
Nawiązując do Waszych rozważań , termostat jest ok . |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 17 Sty, 2011 21:26
|
|
|
| Sergio napisał/a: | | Adi202 napisał/a: | | Jeżeli robi się jednorazowo 15km, to nie ma co się szczypać i dogrzać silnik. | W sumie masz racje, pod warunkiem że faktycznie robi się jednorazowo tylko kilkanaście km.
Jeśli jednak termostat jest sprawny, zakrywanie chłodnicy nic nie da, bo do ok.80 stopni płyn krąży w małym obiegu omijając chłodnice. To już lepiej "opatulić" przewody i parownik żeby ciepło nie uciekało. |
Jesteś w błędzie. W momencie kiedy zakryjesz grill pęd powietrza chłodzi silnik tylko od spodu przez co silnik sie szybciej nagrzewa. Ot taki patent skandynawski. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.207, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |