Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: jimv8
Sro 28 Sty, 2015 17:18
[100 C4 2.3 AAR ben-lpg]Odcina zapłon lub coś innego......
Autor Wiadomość
PONURY 
Kotuś :)



Model: B2-C4
Silnik: YP-AAR
Zasilanie: 1.6-2.3 BENZYNA+LPG
Nadwozie: SEDAN-AVANT
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 17 Maj 2009
Pochwał: 1
Wszystkie posty: 136



Piwa: 7/12
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie 17 Maj, 2009 20:54   [100 C4 2.3 AAR ben-lpg]Odcina zapłon lub coś innego......
     



Witam.
Mam maly problem w mojej Audi 100.

Autko to Audi 100 C4 2.3 AAR ben-lpg.
Dziwny objaw.
Przy predkosci 130-140 zapala mi sie kontrolka od oleju, za moment zapalaja sie wszystkie.
Samochod nie reaguje na pedal gazu redukcje na nizszy bieg. Wspomaganie sie wylacza.
Tak jak by mi sie zapłon odcinał.
Silnik pracuje ale nie reaguje na nic, po zatrzymaniu nie chce odpalic ani na lpg ani na benzynie.
Dopiero po jakis 2-5 minut wraca wszystko do normy.
Jest to dosc nie przyjemne uczucie jak przy wyprzedzaniu robi sie cos takiego.

Nie wiem czy ma to wplyw ale w obudowie filtra powietrza ktos zrobil duzo dziur nie wiem po co.......

Ma ktos pomysl co to moze byc :shock:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 585 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13443



Piwa: 671/68
Skąd: MWD
Wysłany: Nie 17 Maj, 2009 23:21   Re: Odcina zapłon lub coś innego......
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



PONURY napisał/a:
Witam.
Mam maly problem w mojej Audi 100.

Autko to Audi 100 C4 2.3 AAR ben-lpg.
Dziwny objaw.
Przy predkosci 130-140 zapala mi sie kontrolka od oleju, za moment zapalaja sie wszystkie.
Samochod nie reaguje na pedal gazu redukcje na nizszy bieg. Wspomaganie sie wylacza.
Tak jak by mi sie zapłon odcinał.
Silnik pracuje ale nie reaguje na nic, po zatrzymaniu nie chce odpalic ani na lpg ani na benzynie.
Dopiero po jakis 2-5 minut wraca wszystko do normy.
Jest to dosc nie przyjemne uczucie jak przy wyprzedzaniu robi sie cos takiego.

Nie wiem czy ma to wplyw ale w obudowie filtra powietrza ktos zrobil duzo dziur nie wiem po co.......

Ma ktos pomysl co to moze byc :shock:

Faktycznie objaw jest dość dziwny, ale od czegoś trzeba zacząć. Jak wygląda sprawa napięcia w trakcie problemu. Czy jest stabilne, czy też maż spadek lub zanik- chodzi mi o Voltomierz na zegarach.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
PONURY
PONURY 
Kotuś :)



Model: B2-C4
Silnik: YP-AAR
Zasilanie: 1.6-2.3 BENZYNA+LPG
Nadwozie: SEDAN-AVANT
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 17 Maj 2009
Pochwał: 1
Wszystkie posty: 136



Piwa: 7/12
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 04:05   
     



Niestety w mojej wersji nie ma zegara z voltomierzem, wiec nie wiem. :roll:
_________________
Jest.
Audi 80 B2 1.6 1980r Sprzedam. 500 zł.
Audi 100 C4 2.3 Avant 1992r

Bedzie.
Audi 100 C3 2.3 Karawan. :D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 585 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13443



Piwa: 671/68
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 07:14   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



PONURY napisał/a:
Niestety w mojej wersji nie ma zegara z voltomierzem, wiec nie wiem. :roll:

Myślałem, że post w dziale "Zrób to Sam" dotyczył Twoich zegarów. :-? W każdym razie będziesz musiał od tego zacząć. Podłączyć się np krokodylkami do masy silnika i na + cewki zapłonowej i długimi przewodami połączyć z voltomierzem (multimetrem)
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
piecka 


Model: a8 4e0
Zasilanie: pb lpg
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Maj 2009
Wszystkie posty: 181



Piwa: 20/1
Skąd: zgorzelec
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 09:15   
     



może cewka przegrzewa się i fiśuje a po ostygnięciu działa ponownie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB LPG
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 90 razy
Wiek: 38
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6827



Piwa: 275/159
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 17:00   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



PONURY napisał/a:
Przy predkosci 130-140 zapala mi sie kontrolka od oleju, za moment zapalaja sie wszystkie.
Samochod nie reaguje na pedal gazu redukcje na nizszy bieg. Wspomaganie sie wylacza.
Tak jak by mi sie zapłon odcinał
i to się dzieje zawsze przy tej prędkości?
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
PONURY 
Kotuś :)



Model: B2-C4
Silnik: YP-AAR
Zasilanie: 1.6-2.3 BENZYNA+LPG
Nadwozie: SEDAN-AVANT
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 17 Maj 2009
Pochwał: 1
Wszystkie posty: 136



Piwa: 7/12
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 21:20   
     



Tak jakos mniejwiecej. 130-140. Nie wiem czy ma to wpływ i znaczenie w tym przypadku, ale tak jak pisalem wczesniej w oslonie filtra powietrza sa porobione dziury, i nawet sie zastanawialem czy to nie ma wplywu ze zasysa za duzo powietrza i sie zapowietrza. A poł roku przed tym objawem mialem wystrzal gazu. Wywalilo mi wtryski. Przy sprawdzeniu co sie jeszcze stalo okazalo sie ze kolektor wydechowy popekał i zostal pospawany. :roll:
_________________
Jest.
Audi 80 B2 1.6 1980r Sprzedam. 500 zł.
Audi 100 C4 2.3 Avant 1992r

Bedzie.
Audi 100 C3 2.3 Karawan. :D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
majo 
majo


Model: c4
Silnik: AEL
Zasilanie: ON
Nadwozie: Avant quattro
Wiek: 54
Dołączył: 17 Maj 2009
Wszystkie posty: 4



Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Lublin
Wysłany: Wto 19 Maj, 2009 23:45   
     



Maciek podpinales pod kompa Janek z euroglassu ma moj interfejs podepnij sie moze cos wylapie mozna podczas jazdy sprawdzic co sie dzieje widzialem go dzisiaj zadzwonie to sie jakos umowimy i moze cos sie poradzi
_________________
przedni naped jest dla dziewczynek
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
PONURY
PONURY 
Kotuś :)



Model: B2-C4
Silnik: YP-AAR
Zasilanie: 1.6-2.3 BENZYNA+LPG
Nadwozie: SEDAN-AVANT
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 17 Maj 2009
Pochwał: 1
Wszystkie posty: 136



Piwa: 7/12
Skąd: Lublin
Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 04:09   
     



majo napisał/a:
Maciek podpinales pod kompa Janek z euroglassu ma moj interfejs podepnij sie moze cos wylapie mozna podczas jazdy sprawdzic co sie dzieje widzialem go dzisiaj zadzwonie to sie jakos umowimy i moze cos sie poradzi


Z tego co wiem u mnie nie ma możliwości podłaczenia vaga. Flasher oglądał moje wozidełko i mówił ze tylko kody błyskowe można sprawdzić.
Choc w sumie można spróbować. :-P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB LPG
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 90 razy
Wiek: 38
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6827



Piwa: 275/159
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 10:41   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



PONURY napisał/a:
Z tego co wiem u mnie nie ma możliwości podłaczenia vaga. Flasher oglądał moje wozidełko i mówił ze tylko kody błyskowe można sprawdzić.
Choc w sumie można spróbować.
ale błyskami tez powinieneś coś wyłapać, jest więcej zabawy, ale da rade, kody masz w encyklopedii pasjonata ;-)
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
Flasher 


Model: C4
Silnik: AAH
Zasilanie: benzyna+LPG,
Nadwozie: Avant
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Maj 2009
Wszystkie posty: 10



Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 11:30   
     



Maciek

Coś mi przyszło do głowy ale musisz sprawdzić czy gaśni ci tylko na gazie czy na benzynie też.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
PONURY
pawcio 



Model: C5,B5
Silnik: AWX,AVG
Zasilanie: ON
Nadwozie: avant
Pomógł: 16 razy
Wiek: 36
Dołączył: 13 Maj 2009
Wszystkie posty: 1942



Piwa: 48/5
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 18:39   
     



w 100 C4 nie ma problemu z podłączeniem vagiem, ja mam z 1990 roku i się podpinam.
_________________
wiele serc, jedno bicie - tylko AUDI ponad życie
Witam cię Gość

Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB LPG
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 90 razy
Wiek: 38
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6827



Piwa: 275/159
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 18:42   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



pawcio napisał/a:
w 100 C4 nie ma problemu z podłączeniem vagiem, ja mam z 1990 roku i się podpinam.
ale ty masz 2,8 ,a w 2,3 to tylko błyski
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
bloku 


Model: B4
Silnik: AAH
Zasilanie: PB+LPG :-(
Nadwozie: Coupe
Wiek: 42
Dołączył: 17 Maj 2009
Wszystkie posty: 14



Skąd: Kartuzy/Reda
Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 21:02   
     



Każdy silnik na "mechaniku" (poza ACE, 3B, 7A i bodjaże 6A) tylko i wyłącznie błyskiem można sprawdzić.

Sprawdź czujnik położenia wału - możliwe że wyrzuca Ci błąd obrotowy i przechodzi w tryb awaryjny monokompa (bo taki mamy w AArach)

Druga sprawa to sprawdź na jałowym czy kreci ci do 6-7 tys obrotów... Tylko ważne abyś powoli schodził z obrotów (co by płytki spiętrzającej nie rozerwać gdyby chciał strzelić)
_________________
Quattro - it was the daddy in every way. In fact - it wasn't just a daddy, it was the GODFATHER...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Krzyhoo 
Krzyhoo


Model: A6 avant
Silnik: 2.8q
Zasilanie: Benzyna+LPG
Nadwozie: Avant
Wiek: 47
Dołączył: 12 Maj 2009
Wszystkie posty: 301



Piwa: 10/9
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 22:23   
     



Houk,
jakiś czas temu miałem może nie dokładnie ale chyba bardzo podobny problem, a mianowicie szerszeń mój (C3100) gasł w najdziwniejszych momentach, nawet jak prółem np. na autostradzie 180, poprostu gasł, zapalały się wszystkie kontrolki, oczywiście wszystkie wspomagania itd. wysiadały, maksymalne hamowanie silnikiem, wszyscy w przód, a potem(nie zawsze) odpalał więc wszyscy pasażerowie peirdut w tył. Maks niebezpieczne sytuacje!!! Czasem gasł, kręciłem, kręciłem, odpalał po 1min, po 10 po 1h, nigdy nie było reguły, zgaduj zgadula. Problemem, winowajcą okazał się komp. dokładnie nie wiem co, niestety, jeśli dobrze pamiętam bo było to jakieś 5 lat temu, wymieniono mi go, coś tam przeprogramowano i ufff. Największą zagwozdką było to, że nie wychodziły żadne błędy, nic. Serwisanci jeździli nim 3 dni z podpiętym laptokiem i dopiero jak zgasł im na obwodnicy wyszło co się stało, ponoć 3h walczyli żeby go odpalić.
Innym z kolei razem mój szerszeń zgasł i nie odpalił, dłuuuugo walczyli, czasem odpalał, pochodził gasł i amba, tym razem okazał się czujnik halla.
Więc może jakoś sprawdź te dwa tropy? Jak to już niech poradzą fachowcy, ja nie mam pojęcia :)

powodzenia
_________________
Ścisk
--------------------------------
www.HouseOfRetouching.com
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Pozostałe tematy

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [A4 B5 1,6] Coś odcina pompę paliwa
morhol Elektryka i elektronika 5 Czw 14 Lis, 2013 22:13
morhol
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi [A4 1.9TDI 1997] Przeplywomierz czy c...
Windi Pozostałe tematy 15 Sro 24 Mar, 2010 20:37
Windi
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi [ 100 c3 2,2 bez turbiny ] Zapłon
roger110 Pozostałe tematy 8 Czw 06 Sty, 2011 15:23
Adi202
Brak nowych postów [A4 b5 1.8T] jak ustawić zapłon
Halski Elementy silnika 0 Wto 21 Kwi, 2015 22:38
Halski
Brak nowych postów Ksiazka instrukcji obslugi samochodu ...
Ksiazka instrukcji obslugi samochodu ...
erni1988 Pytajnik, czyli zielono mi ;) 0 Czw 17 Maj, 2012 21:47
erni1988



[ Twoje IP to: 3.236.121.117, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - mangi - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności