Audi A4 B5 - dołożenie FIS-a - zmiana licznika na VDO?
Witam, posiadam A4 z kwietnia 2000 roku z silnikiem 1.9 TDI AHH.
Licznik mam zwykły 1/2 FISa i chciałbym dołożyć licznik z pełnym FISem oraz dodatkowymi zegarami - ładowanie + temp. oleju.
Rozumiem, że jeśli auto jest z 2000 roku to licznik który posiadam to Jaeger?
Jeszcze nie wyciągałem swojego licznika - auto stoi u lakiernika...
Chciałbym założyć licznik z pełnym FISem ale jest ich bardzo mało i ciężko dostępne (Jaeger) a liczników VDO z białym podświetlaniem i FISem jest masa... Czy jest możliwa zmiana licznika Jaeger'a na licznik VDO? Jak najmniejszym kosztem sprawić sobie FISa??
Zegary od A4 i A6 wyglądają może identycznie, ale delikatnie różnią się oprogramowaniem i pinologią. Różnica polega na regulacji jaskrawości podświetlenia - A6 tego nie ma, oraz kontrola wyświetlania otwartych drzwi w A6 przerabiana jest przez CAN w A4 masz podłaczenie z wszystkich 4 drzwi do zegarów z powodu braku komfortu. Dodatkowo możesz mieć problemy z adaptacją w zegarach magistrali CAN napędu jak i komfortu. Nie montowałem jeszcze zegarów z A6 do A4 i nie mam na tyle wiedzy aby napisać jasno - będzie pasować z małymi przeróbkami lub nie będzie to chodzić. Sądzę jednak, iż kupno pierwszych lepszych zegarów z poliftowej A6 może zakończyć się problemami typu wyświetlany bład komunikacji magistrali komfortu oraz wyświetlanie się na FIS usterki ABS jak i Airbag.
Uważam abyś skupił się tylko na Jaegerze z A4.
Ok - liczniki z A6 pomijam i skupiam się na licznikach A4 z FISem - anglia/europa.
Przeszukałem troszkę allegro i znalazłem licznik:
http://allegro.pl/licznik...3402048885.html
W opisie jest napisane, że można wsadzić za JAEGERA...
Jak wygląda sytuacja wstawienia licznika VDO z A4 z roku 2000 do mnie? Gdzieś wyczytałem, że wtyczki są takie same... istnieje taka możliwość?
Zegarów o tym numerze ETKA nie znalazłem w katalogu, ale jeżeli sprzedawca zapewnia, że będą chodzić w poliftowej A4 to sądzę, że można spróbować.
Udało mi się znaleźć licznik "dżagera" z 1.9 TDI - za kilka dni będzie u mnie...
Adi - zajmujesz się wymianą wyświetlaczy FIS? Bo w tym co będe miał troszke linii jest powypalanych i przydałoby się to zrobić...
| Ponczo napisał/a: |
Adi - zajmujesz się wymianą wyświetlaczy FIS? Bo w tym co będe miał troszke linii jest powypalanych i przydałoby się to zrobić... |
Również.
No i wszystko się dobrze układa - prawdopodobnie całość zrobię u Ciebie
Napisz mi tylko jakie są koszty operacji

Może być na PW.
Wyświetlacze masz czy muszę przyjechać ze swoim?
Wyświetlaczy do Jaegera już nie mam.
| Adi202 napisał/a: |
| Wyświetlaczy do Jaegera już nie mam. |
Temat nowego wyświetlacza już ogarnięty - jak licznik do mnie dotrze to wkleje zdjęcia.
Jak moje A4 wróci od lakiernika to również wrzucę numery licznika który siedzi w aucie
Napisz mi jeszcze czy jakieś inne problemy mogą nas spotkać podczas podłączenia licznika?
Chce się przygotować najlepiej jak się da żeby nie było niespodzianek. Nie zależy mi na wskazaniach spalonych żarówek i innych bajerach... Chce mieć to co moj półFIS oferuje + dodatkowe wskaźniki oraz wszystko dotyczące paliwa - spalanie/przebieg na paliwie w baku itp. mam nadzieje, że uda się wszystko ogarnąć w jeden dzień?
Napisz mi najpierw numery tych zegarów.
Licznik dotarł, kilka fotek:
i do kompletu
Jak widać szara wtyczka ma zostawione kilkanaście cm przewodów
Czekam na odpowiedzi poprzednich pytań
Antena do zegarka się juz komuś przydała.

Problemów z adaptacją tego zegara nie będzie. Zrób jeszcze fotkę naklejki twoich zegarów.
No właśnie też zauważyłem, że brakuje jednej wtyczki... Rozumiem, że to nie będzie duży problem?
Zdjęcie swojego licznika zarobie za kilka dni bo auto jest u lakiernika...
Ile będzie trwała operacja podłączenia? Jakoś specjalnie trzeba kalibrować komputer - spalanie itp. ??
Mam tylko foto licznika z przodu

U mnie chyba będzie też antenka do ustawienia zegarka?

Problem moze nie, ale zegarek nie będzie synchronizował czasu - manualne ustawienie czasu.
Wymiana FISa, zgranie immo i przebiegu jakiaś godzinka. Nie liczę czasu na instalację - manetka, spalanie itp.
Witam.
Poszukuję opisu pinów szarej wtyczki.
Może ktoś będzie życzliwy.