|
ładowanie akumulatora na samochodzie |
Autor |
Wiadomość |
WOJTAS
Model: A6 C6 QUATTRO
Silnik: BMK
Zasilanie: 3.0 TDI V6
Nadwozie: sedan
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 16 Maj 2009 Wszystkie posty: 468
Piwa: 17/31 Skąd: okolice Mińska Mazowieckiego
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 18:04 ładowanie akumulatora na samochodzie
|
|
|
WITAM SZANOWNE FORUM
Chciałem poruszyć taki temat, a mianowicie czy można ładować akumulator na samochodzie?
Jeżeli tak to dlaczego? Jeżeli nie to też dlaczego?
Zastanawiam się nad tym tematem chociaż sam robiłem tak i tak, a interesuje mnie to bardziej pod kątem A6. Czytałem troszeczkę na ten temat, ale zdania oczywiście są podzielone jak to u nas czyli, tam gdzie jest dwóch Polaków tam są trzy zdania. |
_________________ Gość pozdrawiam Cię
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 18:17 Re: ładowanie akumulatora na samochodzie
|
|
|
WOJTAS-AUDI A4 napisał/a: | WITAM SZANOWNE FORUM
Chciałem poruszyć taki temat, a mianowicie czy można ładować akumulator na samochodzie?
Jeżeli tak to dlaczego? Jeżeli nie to też dlaczego?
Zastanawiam się nad tym tematem chociaż sam robiłem tak i tak, a interesuje mnie to bardziej pod kątem A6. Czytałem troszeczkę na ten temat, ale zdania oczywiście są podzielone jak to u nas czyli, tam gdzie jest dwóch Polaków tam są trzy zdania. |
Wszystko zależy od typu urządzenia ładującego. Jeżeli jest to jeden z tańszej półki, to nie powinno się ładować w ten sposób. Jeżeli sprzęt posiada odpowiednią stabilizację, to możesz podłączyć klemy bezpośrednio do podłączonego akumulatora.
Chodzi tutaj tylko o elektronikę. Nieodpowiedni sprzęt może uszkodzić któryś ze sterowników. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
WOJTAS
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 18:26
|
|
|
co do sprzętu to mam taki prostowniczek jeszcze produkcji CCCP i ogólnie dobrze ładuje ale jeżeli chodzi o 6 nie będę ryzykował i odepnę klemy żeby troszeczkę go podładować bo jutro na zabieg jadę i dobrze będzie przez noc potrzymać aku na prądzie
Kilka razy ładowałem już tym prostownikiem aku na 4 ale tam elektronika jest ograniczona i nie ma aż tylu rzeczy do zepsucia. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 19:15
|
|
|
WOJTAS-AUDI A4 napisał/a: | co do sprzętu to mam taki prostowniczek jeszcze produkcji CCCP i ogólnie dobrze ładuje ale jeżeli chodzi o 6 nie będę ryzykował i odepnę klemy żeby troszeczkę go podładować bo jutro na zabieg jadę i dobrze będzie przez noc potrzymać aku na prądzie
Kilka razy ładowałem już tym prostownikiem aku na 4 ale tam elektronika jest ograniczona i nie ma aż tylu rzeczy do zepsucia. |
To, że produkcja CCCP nie oznacza wcale, że to lipa. Uważałbym bardziej na azjatyckie ChRL. Swego czasu w Lidlu sprzedawano przetwornicę do ładowania akumulatorów. Taki typowy "skandynawski" patent. Zajeżdżasz pod parking podłączasz się pod 230V i się ładuje - żadna zima nie straszna. To mógłbyś sobie kupić. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
WOJTAS
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 19:31
|
|
|
Adi202 napisał/a: | Swego czasu w Lidlu sprzedawano przetwornicę do ładowania akumulatorów. Taki typowy "skandynawski" patent. Zajeżdżasz pod parking podłączasz się pod 230V i się ładuje - żadna zima nie straszna. To mógłbyś sobie kupić. | chyba nawet rzuciło mi się to w oczy:shock: Teraz mówisz serio czy nabijasz się ze mnie???
A tak poza tym to jak moja jak ostatnio postała po naładowaniu aku przez 6 godzin na zapłonie to odmówiła posłuszeństwa i trzeba było na krótko palić. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 20:08
|
|
|
WOJTAS-AUDI A4 napisał/a: | Teraz mówisz serio czy nabijasz się ze mnie??? |
Gdybym sie nabijał, to napisałbym - nabijam się. Serio.
Możesz udoskonalić swój pojazd o tego typu gadżet i wozić przedłużacz na wszelki wypadek. Ta przetwornica nie ma dużego prądu ładowania, ale pozostawienie włączonej na noc bardzo dużo daje kiedy akumulator jest już słaby.
6h na obciążeniu to nie jest mało. Jeżeli masz załączony zapłon, to pobór jest bardzo duży. |
|
|
|
|
|
WOJTAS
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 21:26
|
|
|
Adi202 napisał/a: | Gdybym sie nabijał, to napisałbym - nabijam się. Serio |
wolałem się upewnić bo nie jestem przekonany do tego typu wynalazków z LIDLA i innych tego typu sklepów jeżeli chodzi o elektronikę
Już byłem i swój aku i podładuję go troszczę bo jutro mam nadzieję, że skończą się moje problemy z tymi światłami
Trzymać kciuki Proszę |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 21:46
|
|
|
WOJTAS-AUDI A4 napisał/a: | Adi202 napisał/a: | Gdybym sie nabijał, to napisałbym - nabijam się. Serio |
wolałem się upewnić bo nie jestem przekonany do tego typu wynalazków z LIDLA i innych tego typu sklepów jeżeli chodzi o elektronikę
Już byłem i swój aku i podładuję go troszczę bo jutro mam nadzieję, że skończą się moje problemy z tymi światłami
Trzymać kciuki Proszę |
Napisałem że w Lidlu ponieważ znajomy kupił sobie identyczne urządzenie ale w innej obudowie. Na alledrogo masz również http://allegro.pl/impulso...1956678611.html
pzdr |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.170, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |