Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
Upływnośc z akumulatora 1,4A
Autor Wiadomość
emdzej25 


Model: A4 B6
Silnik: AWX
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: sedan
Wiek: 42
Dołączył: 17 Gru 2014
Wszystkie posty: 5



Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 09:17   Upływnośc z akumulatora 1,4A
     



Witam może ktoś z szanownych forumowiczów miła podobny problem mianowicie uciekający prąd po pomiarach wyszło że ucieka jakieś 1,4 A, dodam że dokonałem pomiarów na bezpiecznikach niestety tam jest wszystko OK. Odłączyłem radio ten "wzmacniacz" w bagażniku i nadal nic się nie zmieniło. Zastanawiam się gdzie jeszcze szukać przyczyny "wycieku prądu". Dodam jeszcze że namierzyłem jakiś stukający czujnik w dolnej części silnika wydaje mi się że jest on od ABS-u przy wyłączonym silniku lecz przekręconym kluczyku cały czas "stuka puka". Do tego wszystkiego jeszcze świecący na stałe i raz na około 30 sec mignie nie gaśnie nigdy włącznik świateł awaryjnych. Oraz ostatni z moich problemów świecące na stałe światła wstecznego biegu wydaje mi się że jest to czujnik R ale nie wiem gdzie go szukać. Bardzo proszę o jakieś porady ponieważ już dostaję "świra". Dziś auto wróciło od mechanika przepraszam "rzemieślnika" bez obrazy dla tych ostatnich, który po 2 tygodniowej "naprawie" usunął mi alarm skasował na 3 setki i powiedział że sobie nie poradzi z usterkami.

Może ma ktoś jakieś pomysły lub może mnie naprowadzić na jakieś właściwe tory.

A4 B6 2001 AWX 1.9 -130 KM.
Ostatnio zmieniony przez emdzej25 Sro 17 Gru, 2014 09:57, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
eleszet 
..................



Model: A6 C4
Silnik: 2.6
Zasilanie: PB & LPG
Nadwozie: Limousine
Pomógł: 31 razy
Dołączył: 31 Paź 2012
Wszystkie posty: 1655



Piwa: 78/18
Skąd: Dolny Śląśk
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 09:23   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A3 (Typ 8L) 5-drzw.   



Odłączaj bezpieczniki po kolei i zobaczysz na którym obwodzie masz złodzieja.

Cytat:
Do tego wszystkiego jeszcze świecący na stałe i raz na około 30 sec mignie nie gaśnie nigdy.

O co tutaj chodzi?

Cytat:
Oraz ostatni z moich problemów świecące na stałe światła wstecznego biegu

Nawet jak zgasisz auto, wyjmiesz kluczyki i zamkniesz?
_________________
Nie musisz dziękować - wystarczy kliknąć: "piwo" oraz "pomógł" :zdrowko:


wszystko się da to tylko kwestia uporu...

:ok:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
emdzej25 


Model: A4 B6
Silnik: AWX
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: sedan
Wiek: 42
Dołączył: 17 Gru 2014
Wszystkie posty: 5



Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 09:51   
     



Tak właśnie robiłem odłączałem bezpieczniki po kolei i nigdzie nie było takiej upływności na żadnym z bezpieczników żadna wartość prądu mierzonego nie wyniosła nawet 150mA. Wiec wnioskuje że jest to coś poza obwodem bezpieczników może rozrusznik ale nie wiem jak to sprawdzić, oraz alternator może któraś z diod prostowniczych przepuszcza ale też nie wiem jak się do tego dobrać.

Świecący na stałe włącznik świateł awaryjnych, po zamknięciu auta świeci non stop czasem mignie 1 raz na około 30 sec.

Jak zgaszę auto to wsteczne światła też gasną :-) myślę że chodzi tu o czujnik wstecznego biegu który uruchamia światełka ale nie wiem gdzie go szukać.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13184



Piwa: 654/64
Skąd: MWD
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 13:54   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Włącznik wstecznego to jedno, a świecący przycisk awaryjnych to drugie.
Musisz zrobić pełną diagnozę sterowników za pomocą VAG COMa i wyjdzie co go boli. Coś powoduje, że elektronika nie jest w stanie się uśpić i pobiera prąd.
Co do wstecznego światła masz 15% pewności, że to włącznik przy skrzyni. Usterka tego włącznika powoduje brak wstecznych. Widzę po opisie, że masz trochę pojęcia o elektryce więc sobie z tym poradzisz.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
emdzej25 


Model: A4 B6
Silnik: AWX
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: sedan
Wiek: 42
Dołączył: 17 Gru 2014
Wszystkie posty: 5



Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 14:39   
     



Cytat:
Co do wstecznego światła masz 15% pewności, że to włącznik przy skrzyni



Problem polega na tym że nie wiem gdzie tego szukać przy skrzyni silniku czy samym lewarku zmiany biegów. Podejrzewam że może wystarczy oczyścić styki czujnika. Wydaje mi się że jakiś włącznik powinien być przy lewarku w momencie wbicia biegu R uruchamia światła ale później nie odpuszcza co powoduje że światła świecą nawet po wyjęciu biegu R.
Nie mam żadnego schematu a na "czuja" trochę się boje :-(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13184



Piwa: 654/64
Skąd: MWD
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 17:00   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



O jaką skrzynię chodzi? Automat czy manual?
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
emdzej25 


Model: A4 B6
Silnik: AWX
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: sedan
Wiek: 42
Dołączył: 17 Gru 2014
Wszystkie posty: 5



Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 17 Gru, 2014 19:26   
     



manualna 5 biegowa
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13184



Piwa: 654/64
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 18 Gru, 2014 09:34   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



włącznik wkręcony jest w skrzynię (wtyczka 2 pin). Odłącz wtyczkę aby zawęzić poszukiwania sprawcy.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
emdzej25 


Model: A4 B6
Silnik: AWX
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: sedan
Wiek: 42
Dołączył: 17 Gru 2014
Wszystkie posty: 5



Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 18 Gru, 2014 19:03   
     



Ok dzięki w sobotę postaram się ogarnąć temat

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2014 22:00 ]
Niestety wracam do upływności:-(
Zbagatelizowałem bardzo ważny element to znaczy, przyciski od podnoszenia szyby, sterowania lusterkami oraz blokowania drzwi migają jak "stroboskopy na dyskotece" z lewej strony nic nie działa z prawej jest OK w sensie nie migają ale szyby nie opuszcza i nie podnosi. przepatrzyłem przewody w kostce pomiędzy słupkiem a drzwiami kierowcy i "przejście" jest następnie pomiędzy wtyczką a modułem w drzwiach kierowcy i też jest OK. Zaczynam się martwić że to elektronika w drzwiach padła ale to po obu stronach by umarło trochę to dębowa koncepcja. Nie wiem jak to sprawdzić VAG pokazuje że nie może się połączyć z modułem centralnego zamka. Nie za bardzo orientuje się gdzie on jest czy to jest ten moduł komfortu czy jeszcze jakiś zupełnie inny sterownik za to odpowiada.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elektryka i elektronika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów ładowanie akumulatora na samochodzie
tak/nie
WOJTAS Elektryka i elektronika 7 Pon 05 Gru, 2011 21:46
Adi202
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi A2 problem z wyjeciem akumulatora
sAFIR Pozostałe tematy 3 Nie 05 Lut, 2012 21:22
Adi202
Brak nowych postów [A6 C6 3.0 TDI] Kodowanie akumulatora
Adacho Elektryka i elektronika 4 Czw 14 Sty, 2016 15:25
Adacho
Brak nowych postów Strzelanie w głośnikach i rozładowywa...
buddy Car Audio 6 Pią 03 Lut, 2012 15:51
buddy
Brak nowych postów [A8 D2] Nie działa NAVI po rozłączeni...
PiotrAudi GPS i GSM 53 Czw 05 Lut, 2015 04:08
eleszet



[ Twoje IP to: 52.91.221.160, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - mangi - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności