Wysłany: Pią 02 Kwi, 2021 18:34 Kontrolka AirBag zaświeca się po około 15 minutach
Witam,
mam problem z kontrolką AirBag, która zapala się po około 15 minutach jazdy. Wiem że jest to związane z komunikacją licznika. Licznik ma zły VIN a dokładnie ostatnie 5 cyfr. Po zgraniu wsadu z licznika i dopisaniu nr VIN licznik przestaje działać prawidłowo tzn. nie pokazuje paliwa, wskazówka od prędkości "kręci się" w odwrotną stronę. Może coś źle dopisuję. Dodam że używam VAG EEPROM Programmer i uzupełniam plik bin programem Notepad++ z uzwględnieniem kodów ASCII
Poniżej wrzucam screen zegarów odczytany VAG COM
W tych zegarach wsadów się nie klonuje. Wystarczy w oryginalnym wsadzie wyedytować nr VIN.
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT. Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Przepraszam że odkopuje temat, ale nie miałem czasu zajrzeć do auta. Może zacznę od tego jak dokonuje odczytania i wgrania wsadu z licznika abyśmy dobrze zrozumieli się
W Vagu widzę że brakuje VIN
Odczytuję VIN przy użyciu VAG EEPROM Programmer i robię to w taki sposób
Po odczytaniu wsadu dostaję taki plik
Sprawdzam co i jak w nim jest i tutaj zauważyłem 2 rzeczy
1 część dotyczy VIN prawdopodobnie, więc edytuję wartość w ten sposób dopisując wartości
Jednak co mnie zastanawia, to że na odczycie z VAG nie mam początku VIN a tutaj mam wartość w środku i w związku z tym coś mi tutaj nie pasuje
A sposób wgrania robię w ten sposób
Czy wykonując te powyższe czynności robię coś źle?
Ostatnio zmieniony przez XanderUserAudi Sob 13 Maj, 2023 23:58, w całości zmieniany 2 razy
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT. Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
Cała linia 0F# jest do poprawki. Zerwany początek VINu oraz dane przed. Dodatkowo VIN zawiera na początku 3x Z a nie 2.
Jak dobrze zrozumiałem samo dopisanie VIN w moim przypadku nie wchodzi w grę? Jeśli tak to na czym mógłbym się wzorować jest może do tego jakaś dokumentacja?
Co do VIN tak mam tutaj błąd z literami "Z" jedynie co to chciałem przedstawić moje czynności.
Jak dobrze zrozumiałem samo dopisanie VIN w moim przypadku nie wchodzi w grę? Jeśli tak to na czym mógłbym się wzorować jest może do tego jakaś dokumentacja?
Co do VIN tak mam tutaj błąd z literami "Z" jedynie co to chciałem przedstawić moje czynności.
Porównaj z innym wsadem.
Porównaj z innym wsadem.
Ok problem w tym że nie mam za bardzo jak porównać z poprawnym wsadem. Pytanie skąd mógłbym dostać taki wsad? Czy w związku z tym mógłbym poprosić Ciebie o edycję wsadu lub o przesłanie poprawnego wsadu, który mógłbym porównać? Oczywiście numer VIN i inne dane wrażliwe mogą być w pewien sposób jakoś zmienione np litera V dotyczyłaby VIN.
1 dotyczy Bord Computer tzw FIS. Obecnie masz 2 płaszczyzny tego komputera pokładowego. Jeżeli nie posiadasz manetki wycieraczek z przyciskami dla FIS możesz to wyłączyć. W adaptacji kanał 19 2 i 3 cyfrę zmienić. Obecnie masz 31011 zmieniasz na 30111.
W wewnętrznym ciągu znaków zawarta jest informacja o numerze Immo, danych synchronizacji oraz PIN dla Immo. Większa część tego zapisu jest w Crypto czyli zakodowane algorytmem.
1 dotyczy Bord Computer tzw FIS. Obecnie masz 2 płaszczyzny tego komputera pokładowego. Jeżeli nie posiadasz manetki wycieraczek z przyciskami dla FIS możesz to wyłączyć. W adaptacji kanał 19 2 i 3 cyfrę zmienić. Obecnie masz 31011 zmieniasz na 30111.
W wewnętrznym ciągu znaków zawarta jest informacja o numerze Immo, danych synchronizacji oraz PIN dla Immo. Większa część tego zapisu jest w Crypto czyli zakodowane algorytmem.
Ok popatrzę, bo akurat mam manetki z przyciskami FIS. W kwestii kodowania / dekodowania softu to mam jakieś doświadczenie, więc może w przyszłości sam to dekoduje Kwestia tylko czego tam użyli czy AES czy może inny algorytm. Musiałbym to bardziej przeanalizować. Dzięki jeszcze raz za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum