Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
Audi 100 C4 2,5 Tdi czasami nie chce odpalic na cieplym
Autor Wiadomość
boskimarcin 


Model: Audi 100 c4
Silnik: 2,5Tdi AAT
Zasilanie: Olej
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 08 Lis 2012
Wszystkie posty: 3



Skąd: Lubań
Wysłany: Czw 08 Lis, 2012 13:14   Audi 100 C4 2,5 Tdi czasami nie chce odpalic na cieplym
     



Witam wszystkich. Walczylem z moim Audi 100 c4 2,5 tdi co nie chciał mi zapalić. Wymieniłem węze paliwowe bo zauważyłem banki z powietrzem, wstawiłem zaworek zwrotny i dalej raz zapala a raz nie. Jak przyjadę pod dom silnik ciepły ze 50oC i za 10min chce go odpalić to czasami nie chce zagadać a czasami jest OK. Jest paliwo i nie ma baniek z powietrzem a on kreci silnikiem ale nie zapala i dzieje się to raz na
tydzień czasami na miesiąc.
Mój problem który częściowo zdiagnozowałem polega na tym ze on nie chce odpalić jak:
1. Jest ciepły
2. Stuka jakby coś się przełączało jakbyś szybko stukał małym młotkiem
w stolik w części nr 034 906 283 zawór ciśnienia, który po odłączeniu wtyczki przestaje.
Po godzinie przyszedłem do samochodu nie jest do końca zimny bo świec
nie zagrzewa ale tez nie stuka przekręcam kluczyk i odpala od pól obrotu.
Nie wiem jak to jest ale jak na moje oko to zawór ciśnienia jest od turbiny i mocy a nie od odpalania. Być może jestem w błędzie i może jest coś na co ma on wpływ przy odpalaniu? Zastanawiam się czy to jest przyczyna i po wymianie zaworka ciśnienia mina mi kłopoty czy wyjdzie coś jeszcze stad moje pytanie do was drodzy forumowicze. Może ktoś już spotkał się z takim czymś. Zdjęcie zaworka.

Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 38
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Czw 08 Lis, 2012 17:57   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



sprawdż czujnik cieczy.
kiedy był rozrząd robiony?
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
boskimarcin 


Model: Audi 100 c4
Silnik: 2,5Tdi AAT
Zasilanie: Olej
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 08 Lis 2012
Wszystkie posty: 3



Skąd: Lubań
Wysłany: Czw 08 Lis, 2012 21:42   
     



Rozrząd robiony w lipcu, a problemy z zapalaniem od wrzesnia. A jak sprawdzić czujnik cieczy? Miernikiem oporność na końcówkach jak Adi podpowiada w jakimś poście chodzi o ten przy termostacie czy w inny sposób. Bo na tablicy dochodzi mi temperatura do max 80oC i potem spada do 70oC i dalej nie idzie, choć po wymianie termostatu dalekiej trasy nie robiłem bo boję się że pojadę i nie wrócę więc nie wiem czy działa prawidłowo.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 585 razy
Wiek: 49
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13443



Piwa: 671/68
Skąd: MWD
Wysłany: Pią 09 Lis, 2012 14:43   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



to wygląda mi na zawór odpowietrzający, a te zawory mają to do siebie że stukają. Problem w tym czy to stukanie jest bardziej charakterystyczne gdy nie chce odpalić.... to tu właśnie może być "wspólny mianownik".
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
boskimarcin 


Model: Audi 100 c4
Silnik: 2,5Tdi AAT
Zasilanie: Olej
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 08 Lis 2012
Wszystkie posty: 3



Skąd: Lubań
Wysłany: Pią 19 Kwi, 2013 13:08   Problem rozwiązany
     



Witam!
Po zimnych dniach i nocach, gdy od czasu napisania tego postu przyszła zima i wszystko było w porządku (czy -20 czy -10), nastały ciepłe dni a z nimi znowu ten sam problem. Byłem u kolegi Adi-ego, który to dał mi wskazówki co tam mogło się wydarzyć, że samochód nie zapalał gdy było ciepło lub on sam był ciepły. Rozwiązaniem tego problemu jest zawór odpowietrzający, który jak jest ciepło na dworze to przy przekręceniu stacyjki stuka dość głośno i audi za nic w świecie nie chce odpalić. Więc pewnie jak będzie mu zimno to zapali i jak pomyślałem tak zrobiłem. Włożyłem go do zamrażarki na pół godziny po czym zamontowałem przekręciłem kluczyk (już nie stukał) i o dziwo samochód od strzała zapalił.
Na podsumowanie powiem, że jak dostanę nowy zawór odpowietrzający to stary rozetnę z ciekawości jak temperatura może wpływać na to co jest w środku w nim. Chyba, że ktoś już zorientował się lub ma wiedzę na temat, co ma ten zawór do nieodpalania samochodu?

[ Dodano: Czw 23 Maj, 2013 08:48 ]
Witam! Koledzy pomożecie rozwiązać problem z uruchamianiem. Nie ma zasady czy jest ciepły czy zimny teraz dzieje się tak z samego rana.
Dzisiaj znowu nie chciał odpalić. Jestem, jak już pisałem wcześniej po wymianie zaworu a problem dalej występuje.
W zeszłym tygodniu podłączyłem samochód pod komputer i wyskoczyły błędy:
4 Faults Found:

00541 - Potentiometer for Slide Travel Sensor (G99) [German: "Schieberweg"]
07-00 - Signal too Low

00542 - Needle lift Sensor (G80)
05-10 - Input Open - Intermittent

00000 - End of Output
00-00 - -

00000 - End of Output
00-00 - -

i oczywiście stukający zawór i nie mogę uruchomić silnika. Skasowałem błędy i został tylko jeden 00541. Po 20 min zawór przestał stukać audi cały czas na włączonym zapłonie i odpalił, brak błędów. Dzisiaj to samo, podłączam komputer jeden błąd 00541 po 20 minutach przestaje stukać zawór i samochód odpala bez problemu.
Czyżby nastawnik do naprawy? Jeżeli tak to jaki koszt i kto takie rzeczy robi? Dzięki z góry za info.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elektryka i elektronika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Bannery i buttony AUDI TECH TEAM
kody banerów i buttonów do pobrania
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 15 Maj, 2009 13:09
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Regulamin główny forum AUDI TECH TEAM
Uwaga!!! Poszczególne działy i katego...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 12 Maj, 2009 01:29
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Strona AUDI TECH TEAM - OOOO na Faceb...
Zostań naszym Fanem ;)
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 09 Lis, 2010 16:12
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Portal AUDI TECH TEAM
strona naszego Klubu AUDI TECH TEAM K...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 19 Cze, 2009 21:56
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Wszystkie modele Audi, informacje, or...
Astaroth Tylko prawdziwe samochody.. 0 Czw 22 Paź, 2009 17:38
Astaroth



[ Twoje IP to: 3.238.125.76, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności