Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwna sprawa...Liczniki/pływak/problem z instalacją ???
Autor Wiadomość
Elver 


Model: A3
Silnik: 1.9 TDi
Zasilanie: Olej Napędowy
Nadwozie: Hatchback
Wiek: 34
Dołączył: 07 Mar 2013
Wszystkie posty: 1



Skąd: Kamienna Góra
  Wysłany: Czw 07 Mar, 2013 12:13   Dziwna sprawa...Liczniki/pływak/problem z instalacją ???
     



Na początek chciałem powitać wszystkich szczęśliwych posiadaczy Audi ;)
Tak się składa, że wspólnie z moją dziewczyną od roku jesteśmy właścicielami A3 1.9 TDi 110KM, rocznik 2000. Z autkiem w sumie nie ma większych problemów i wszystko działa ładnie, jednak jest coś co mnie męczy już od samego momentu zakupu i właśnie z tym problemem się zgłaszam do Was.

Otóż w aucie od początku mamy problem ze wskaźnikami poziomu paliwa oraz temperatury.
Ze wskaźnikiem temperatury już chyba doszedłem do ładu i okazuje się, że wskazówka jest przestawiona o 20 stopni - zimny pokazuje 80stopni, a po rozgrzaniu cały czas równo 110, więc raczej rozwiązanie oczywiste - ktoś coś tam grzebał :kwasny:

Jednak bardziej martwi mnie wskaźnik poziomu paliwa. Otóż, po odpaleniu samochodu wskaźnik pokazuje najpierw jakieś różne wartości (chyba losowo, a nie wg wskazań z pływaka) a później spada na 0 i co jakiś czas o trochę się podnosi i spada i tak ciągle. Pierwszą diagnozą był pływak, więc został wymieniony i bez zmian...Podłączyłem auto do kompa i wskazał "Zwarcie do masy na pływaku" (przynajmniej tak odczytał ten co to podłączał), więc jeszcze raz wyjąłem pływak i szukałem, ale nic tam nie znalazłem, więc poskładałem to do kupy i zawiozłem na warsztat. Diagnoza pierwszego "znawcy" - nowy pływak, bo ten zły. Akurat miał taki gdzieś w składziku, podłączył i dalej to samo. Czyli pływak dobry, znawca zrezygnował... U innych mechaników dowiedziałem się, że może to być spowodowane licznikami, bo oni też sprawdzili pływak i nie znaleźli na nim przyczyny.
Kazali podjechać do kogoś od elektroniki, pojechałem i ten popatrzył na instalacje idącą od pływaka i stwierdził, że to jest instalacja od benzyniaka. Znalazł też jakiś kabel urwany, nie pasujący nigdzie, który był schowany pod wykładziną.
Gość powiedział, żeby zostawić auto, on rozbierze liczniki i od nich zacznie, a później sprawdzi całą instalację, ale nie gwarantuje, że będzie to działać, bo - jak sam to ujął - nieźle nasrane w tej instalacji. Nie zagwarantował efektu, jednak zagwarantował cenę - 400zł za samo "podjęcie się zadania", więc powiedziałem, że się zastanowię.

Może ktoś z Was miał podobny problem?
Faktycznie może być tak, że instalacja od benzyniaka w dieslu? Poza tymi kablami koło pływaka i grzebanym licznikiem nie widziałem nic wzbudzającego mój niepokój, dlatego się zastanawiam.
Liczniki i tak muszę wyjąć, żeby przestawić tą wskazówkę od temperatury, dlatego może podpowiecie co sprawdzić najpierw jeśli chodzi o wskaźnik paliwa?

Przepraszam za rozwiązłość mojej wypowiedzi, ale że to pierwszy mój post chciałem jak najlepiej objaśnić problem. Jeśli będą potrzebne jakieś fotki to postaram się wrzucić jutro. Dodam tylko, że licznik z półfisem.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi!

Pozdrawiam, Elver :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB LPG
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 92 razy
Wiek: 40
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6852



Piwa: 275/161
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Czw 07 Mar, 2013 17:04   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



masz swojego VAGa? moim zdaniem usterka lezy w zegarach i zaczałbym od zrobienia testu elementów wykonawczych w celu sprawdzenia jak zachowuja się same zegary...
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 588 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13527



Piwa: 679/68
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 07 Mar, 2013 22:11   Re: Dziwna sprawa...Liczniki/pływak/problem z instalacją ???
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Elver napisał/a:


Otóż w aucie od początku mamy problem ze wskaźnikami poziomu paliwa oraz temperatury.
Ze wskaźnikiem temperatury już chyba doszedłem do ładu i okazuje się, że wskazówka jest przestawiona o 20 stopni - zimny pokazuje 80stopni, a po rozgrzaniu cały czas równo 110, więc raczej rozwiązanie oczywiste - ktoś coś tam grzebał :kwasny:

Tematu do końca nie czytałem, ale juz jestem pewien, że masz usterkę w zegarach. Prawdopodobnie uszkodzony jest mikroprocesor który nadaje się tylko do wymiany. Piszę prawdopodobnie ponieważ powodem mogą być również zimne luty.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elektryka i elektronika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów (konfigurator felg) dziwna sprawa, o ...
Mariusz231 Eksploatacja, felgi, opony, oleje, paski 1 Pią 01 Cze, 2012 18:43
Adi202
Brak nowych postów A4 B5 Problem z nagłośnieniem i insta...
Problem z nagłośnieniem i instalacją ...
MarioSzczecin Car Audio 2 Wto 22 Lip, 2014 01:08
MarioSzczecin
Brak nowych postów Sprawa o groźby karalne
Guti Temida radzi 32 Sob 12 Lis, 2011 22:03
WOJTAS
Brak nowych postów [a4 b6 2004]Dziwna sytuacja
turpic09 Elektryka i elektronika 3 Pon 24 Wrz, 2012 09:18
WOJTAS
Brak nowych postów C5 dziwna reakcja na kodowanie immo
Oofol Elektryka i elektronika 4 Wto 12 Cze, 2012 23:18
Oofol



[ Twoje IP to: 44.211.117.197, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności