Witam
mam , a wlasciwie mamy ciut nietypowy problem w autku : w tylnym zderzaku zamontowane sa czujniki parkowania ( jak zbliza sie do przeszkody w aucie piszczy do tej pory wszystko bylo ok lecz od paru dni zauwazylem niepokojacy objaw : otoz podczas cofania a wlasciciwe wrzucenia wstecznego zawsze bylo jedno pikniecie , a teraz przez dobre pare minut piszczy caly czas ....... obawiam sie ze to wina jednego z czujników ( metoda prób i bledow odlaczalem po kolei kazdy czujnik i sprawdzalem czy nadal piszczy tak dlugo przy wrzucaniu wstecznego . i po odlaczeniu jednego z czujników wszystko bylo jak dawniej : krotkie pikniecie i git
i teraz moje pytanie : czy jest opcja naprawy tego czujnika czy szukac kompletu calego nowego na allegro ? nie chcialbym zmieniac calej instalacji bo jest to zamontowane przez fabryke ......
Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi )))
Pozdrawiam
_________________ A6 C4 2.8 Avant --> i wszystko w temacie
z tego co wiem raczej sie tych czujników nie naprawia, natomiast bez problemu powinieneś dokupić używana sztukę.
_________________ Gość Witamy na forum ATT http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM POMAGAM TYLKO NA FORUM Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Te nieoryginalne czujniki zalewane są silikonem. Możesz spróbować go rozebrać.
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT. Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
hmm , to raczej są oryginalne
a gdzie szukac ? allegro czy wrzucic zapytanie na naszym forum ? Bo obawiam sie ża na Allegro beda chcieli sprzedac całe komplety ....
Ale poszperam dzis wieczorkiem i moze cosik upatrze A równolegle w działe KUPIE zapytam kolegów
Thx za info
pozdrawiam i szerokości
_________________ A6 C4 2.8 Avant --> i wszystko w temacie
Piszesz, że odłaczyłeś jeden z czujników i system zaczął pracować. W oryginalnym systemie nie jest to mozliwe. Do pracy potrzebny jest komplet czujników. Dlatego stweierdziłem, że nie jest to oryginał.
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT. Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
Witajcie.
Chcialbym podpiąć się pod temat bo pojawił się u mnie podobny problem.
Po włączeniu wstecznego system piszczy cały czas. Vag pokazuje bład skrajnego lewego czujnika - zwarcie do masy. Przepatrzyłem wiązkę i nie widać zadnego przetarcia kabli, sam czujnik cyka jak wszystkie inne, natomiast auto mialem u znajomego mechanika i poprosilem aby zerknął na problem. Jego opowieść brzmi następująco: wypiął stary czujnik podpiął inny ( od starszego audi) i system podobno działał. Wskazuje to na uszkodzenie czujnika, choć na słuch wychodzi na to że jest dobry. Ktoś może się wypowiedzieć? Nie ukrywam że liczę na dobre słowo od Adiego
Chodzi o słuch nietoperza czy Twój? To, że pod palcem czuć wibracje nie oznacza, że jest sprawny. Wymień na sprawny i po temacie.
Chodzi o mój słuch, choć nie słysze ultradzwieków jak wspomniany przez Ciebie nietoperz, to jak sie przyłoży ucho do kazdego z czujników to słychac "cykanie" pulsowanie po przyłożeniu palca również czuć.
Witajcie.
Po włączeniu wstecznego system piszczy cały czas. Vag pokazuje bład skrajnego lewego czujnika - zwarcie do masy. Przepatrzyłem wiązkę i nie widać zadnego przetarcia kabli, sam czujnik cyka jak wszystkie inne, natomiast auto mialem u znajomego mechanika i poprosilem aby zerknął na problem. Jego opowieść brzmi następująco: wypiął stary czujnik podpiął inny ( od starszego audi) i system podobno działał. Wskazuje to na uszkodzenie czujnika, choć na słuch wychodzi na to że jest dobry. Ktoś może się wypowiedzieć? Nie ukrywam że liczę na dobre słowo od Adiego
Pozdrawiam.
Źle interpretujesz kolego to co zasłyszałeś gdzieś na temat czujników.... otóż - NASŁUCHIWANIEM CYKANIA NIE SPOSÓB STWIERDZIĆ , ŻE CZUJNIK JEST DOBRY
JEST TO TYLKO I WYŁĄCZNIE PRZYDATNE DO STWIERDZENIA, ŻE CZUJNIK (JEŚLI NIE CYKA)
JEST DEFINITYWNIE DO KOSZA
A to co zrobił Twój znajomy to jest najprostsze i najbardziej skuteczne wykorzystanie informacji z diagnostyki - VAG mówi (w skrócie), że albo ten i ten czujnik albo ich okablowanie jestr do du** - zmień czujnik na sprawny, jak zadziała znaczy że wiązkę masz ok.
_________________ Użył -eś/aś wyszukiwarki?
Upewnił -eś/aś się, że nikt wcześniej nie pytał o to samo?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum