Przesunięty przez: jimv8 Pon 25 Cze, 2012 21:49 |
Audi A3 8P 2003 BKD Pompa paliwa |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 20:43 Audi A3 8P 2003 BKD Pompa paliwa
|
|
|
Witam , jak w temacie. Pytanie dotyczy pompy paliwa o numerze 1K0919050J.
Auto to A3 2003 8P BKD 2.0 TDi w którym chciałbym wymienić obecną pompę na pompę o numerze wymienionym wyżej.
Posiada ona czujnik dzięki któremu będzie wyświetlany raport spalania na FISie ( to jest powodem wymiany).
Spotkał się ktoś z czymś takim ?
Wystarczy podmienić czy występują jeszcze jakieś problemy ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 21:16
|
|
|
Pierwsze słyszę. Ta pompa posiada czujnik poziomu paliwa od którego również zależy obliczenie średniej i dystansu, ale głównym zadaniem tego czujnika jest wskazanie ilości paliwa w zbiorniku. Jak to nazwałeś "raport spalania" obliczany jest w sterowniku silnika. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 21:29
|
|
|
Chyba źle sprecyzowałem pytanie
Poliftowy licznik z FISem wyświetla ilość paliwa oraz jaki dystans można na nim przejechać , też chyba posiada informacje ile samochód pali na 100km w danym momencie.
Czyli wystarczyłoby zmienić moją aktualną pompę na tą z czujnikiem ? Czy taki zabieg nie wypali ? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 21:40
|
|
|
MatysA3 napisał/a: |
Czyli wystarczyłoby zmienić moją aktualną pompę na tą z czujnikiem ? Czy taki zabieg nie wypali ? |
Nie ma sensu, bo taką pompę już posiadasz. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 21:47
|
|
|
Właśnie w aucie z tego rocznika nie ma pomp z czujnikiem. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 21:55
|
|
|
MatysA3 napisał/a: | Właśnie w aucie z tego rocznika nie ma pomp z czujnikiem. |
A w jaki sposób licznik pokazuje stan paliwa? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:10
|
|
|
Licznik nie pokazuje ponieważ jest to auto bez FISu , czeka go dopiero zmiana. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:12
|
|
|
MatysA3 napisał/a: | Licznik nie pokazuje ponieważ jest to auto bez FISu , czeka go dopiero zmiana. |
To jeżeli uda się go dopisać do auta - ten nowy licznik oczywiście, to będzie to działać bez wymiany pompy paliwa. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:16
|
|
|
Musi się udać , znajomi robili ale z FIS przdliftowego na FIS poliftowy dlatego napisali że u mnie konieczna wymiana pompy. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:21
|
|
|
To może chodziło o sterownik pompy paliwa? Nie mniej jednak sygnał spalania pobierany jest ze sterownika silnika a nie z pompy. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:23
|
|
|
Z tego co mówili to potrzebna pompa o numerze w/w i puszczenie wiązki do licznika , wtedy będzie działać. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:25
|
|
|
MatysA3 napisał/a: | Z tego co mówili to potrzebna pompa o numerze w/w i puszczenie wiązki do licznika , wtedy będzie działać. |
Skoro tak mówili, to tak zrób. Pompa o wyżej wymienionym nr montowana była od modelu 2004 czyli od początku produkcji. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:27
|
|
|
No nie , to już nie wiem sam Mi powiedziano że od 2006 r , yy jeżeli sygnał pobierany jest ze sterownika silnika to jest konieczność jego wymiany czy po prostu każdy z tych sterowników ma tą funkcje ? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:30
|
|
|
MatysA3 napisał/a: | No nie , to już nie wiem sam Mi powiedziano że od 2006 r , yy jeżeli sygnał pobierany jest ze sterownika silnika to jest konieczność jego wymiany czy po prostu każdy z tych sterowników ma tą funkcje ? |
Tak się składa, że każdy sterownik który steruje pracą silnika wie ile paliwa w danym momencie podaje na wtryskiwacze itd itd. Tą informacją dzieli się z resztą sterowników jeżeli jest taka potrzeba. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:31
|
|
|
Czyli teoretycznie po sklonowaniu licznika powinno wszystko się zgrać , mam nadzieje że tak będzie. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|