|
Przesunięty przez: Astaroth Sro 11 Wrz, 2013 23:50 |
[A6 C6] Wymiana silniczka hamulca postojowego |
Autor |
Wiadomość |
WOJTAS

Model: A6 C6 QUATTRO
Silnik: BMK
Zasilanie: 3.0 TDI V6
Nadwozie: sedan
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2009 Wszystkie posty: 468

Piwa: 17/31 Skąd: okolice Mińska Mazowieckiego
|
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011 22:33 [A6 C6] Wymiana silniczka hamulca postojowego
|
|
|
Witajcie!
Jak w temacie czeka mnie wymian hamulca postojowego z lewej strony poniewa silnicvzek zakończył swój żywot Teraz mam takie pytanko odnośnie samej wymiany, a mianowicie:
- czy wymienić sam silniczek, a jeżeli tak to jakie niespodzianki mogą mnie spotkać przy wymianie? Na co ma zwrócić uwagę. Wiem, że silniczek jest na dwóch śrubach typu TORX, ale czy po odkręceniu ich nie czekają mnie jakieś dodatkowe niespodzianki?
- A może lepiej wymienić cały zacisk bo takowy posiadam tzn. silniczek z elementem zacisku z tłokiem? Tylko w takim przypadku trzeba będzie rozpiąć przewód od płynu hamulcowego i trzeba będzie go uzupełnić, no i dodatkowo odpowietrzyć, a tu chyba zaczynają się schody.
prosze o podpowiedzi (mile widziane rysunki ) |
_________________ Gość pozdrawiam Cię
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 07:58 Re: [A6 C6] Wymiana silniczka hamulca postojowego
|
|
|
WOJTAS-AUDI A4 napisał/a: | Witajcie!
Jak w temacie czeka mnie wymian hamulca postojowego z lewej strony poniewa silnicvzek zakończył swój żywot Teraz mam takie pytanko odnośnie samej wymiany, a mianowicie:
- czy wymienić sam silniczek, a jeżeli tak to jakie niespodzianki mogą mnie spotkać przy wymianie? Na co ma zwrócić uwagę. Wiem, że silniczek jest na dwóch śrubach typu TORX, ale czy po odkręceniu ich nie czekają mnie jakieś dodatkowe niespodzianki?
- A może lepiej wymienić cały zacisk bo takowy posiadam tzn. silniczek z elementem zacisku z tłokiem? Tylko w takim przypadku trzeba będzie rozpiąć przewód od płynu hamulcowego i trzeba będzie go uzupełnić, no i dodatkowo odpowietrzyć, a tu chyba zaczynają się schody.
prosze o podpowiedzi (mile widziane rysunki ) |
Skąd wiesz, że to tylko silnik. Powodem może być wiązka elektryczna czy sam zacisk. Jeżeli jesteś pewny, że to tylko silnik, to wymień tylko silnik. Wymiana jest prosta - tak jak pisałeś 2 Torxy i jest Twój. W środku jest oring który musi pozostać. Przed montażem wyczyść co możesz i go przykręć.
Wymiana zacisku jest niestety dość skomplikowana na warunki garażowe.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
WOJTAS

|
Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 08:29
|
|
|
no i tyle chciałem wiedzieć. To że to silniczek to wiem po tym że podłączyłem KTS. Ponadto ostatnio do autka wsiadł mój znjomy i zobaczył tyle fajnych przycisków i musiał oczywiście nacisnąć ten od hamulca postojowego i ponownie mi zblokowało lewą stronę. Więc zadzwoniłem po znajomego który z roboty od siebie wziął kompa i nie udało się nam prz yjego pomocy odblokować tego jednego zacisku. Musieliśmy zrzucić zaciski i wtedy dopiero się udało. No i ten dźwięk silniczka, masakra. |
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 09:03
|
|
|
WOJTAS-AUDI A4 napisał/a: | No i ten dźwięk silniczka, masakra. |
Coś mi się wydaje, że to nie będzie silnik, a mechanizm w zacisku. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
WOJTAS

|
Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 09:34
|
|
|
na kompie pokazywało coś w tym stylu sterownik hamulca postojowego lewy uszkodzony i nie można było usunąć błędu. Co do tego dźwięku to jak włączałem hamulec żeby odciągnęło go to było słychać tak jakby coś trzeszczało (trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ) i zacisk nie chciał puścić i nie reagował na polecenie z kompa do wymiany klocków , nie chciał cofnąć tłoków tak jakby nie miał siły, tak jakby zęby miał w mechanizmie zmielone. Ten dźwięk podobny był do klucza z trze-szczotką tylko że głośniej. |
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 22 Kwi, 2011 09:44
|
|
|
Przełóż dla próby sam silnik, ale sądzę, że usterka będzie w zacisku. Przełożenie silnika, to kwestia może 10min, a dzięki temu upewni Cię co do problemu. |
|
|
|
|
 |
jarecki01

Model: A6C6
Silnik: CAHA
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: avant

Postawił 1 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 31 Sie, 2014 08:17
|
|
|
witam,jaki jest potrzebny torx do wymiany przednich klocków? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 31 Sie, 2014 08:34
|
|
|
Z przodu nie ma Torxa. W prowadnicach jak dobrze pamiętam jest imbus nr7 |
|
|
|
|
 |
jarecki01

|
Wysłany: Nie 31 Sie, 2014 08:56
|
|
|
jest torx właśnie,mam t50 i jest za mały,nie wiem jaki dokupić 55 czy 60 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 31 Sie, 2014 09:01
|
|
|
Między 50 a 55 jest spora różnica. Dokup 55. |
|
|
|
|
 |
jarecki01

|
Wysłany: Nie 31 Sie, 2014 13:42
|
|
|
masz rację,to imbus,patrzyłem na nie te śruby..heh,są dwie schowane za plastikowymi korkami
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Układ hamulcowy |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.82, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |