Witam ma ktoś może info na temat ciśnienia oleju dla silnika 2.0 abk ? Najlepiej wartość graniczną i wartość optymalną dla silnika w temperaturze roboczej. pzdr
_________________ Tato ten samochód jest zepsuty?
-Nie synku to diesel.
Dzięki za odzew a więc tak u nas na zimnym (opieram się na danych z zegarów z auta) ładuje poza skalę a więc pewnie 6 bar włącza się zawór w pompie i ok . Natomiast na rozgrzanym silniku do temperatur optymalnych ciśnienie ucieka i schodzi do około 1.2 bar na wolnych, przy 2 tys. obrotów jest 3 bar. Dobrze że mam zegary w aucie go czujnik niskiego ciśnienia to 0,3 bara czemu ma aż tak małą wartość ? Czy zanim się on nie włączy to można sobie lekko zapaskudzić sprawę ? chyba że silnik da radę przy powiedzmy 0,5 bara.
A więc tu jest ten problem 1.2 bara wydaje mi się niskim ciśnieniem i chciałbym żeby ktoś to potwierdził.
Mam jeszcze jedną historyjkę, taką bardzo upierdliwą. Odkąd mamy to auto zmienialiśmy olej 4 razy. Dwukrotnie wszystko odbyło się bez problemu zlanie ,wlanie filtr i jazda. Ostatnie dwie wymiany dzieje się jakiś niezły cyrk. Po zlaniu oleju, wymianie filtra i wlaniu nowego oleju następuje próbne palenie i lipa brak ciśnienia. Gdy po raz pierwszy to się stało odpaliłem auto i kontrolka się świeci na zegarach 0 gaszę silnik,nie muszę opisywać przerażenia na moich oczach jakie było nastąpiło parę prób wtedy i nic, w akcie desperacji parę strzałów w podstawę filtra i odkręciliśmy czujnik od temp.oleju. Zakręciliśmy i git olej prawie do maski wystrzelił, zakręciliśmy czujnik i jazda 10 tys. bez problemu ciśnienie zawsze było. Potraktowaliśmy to jako incydent i psikus nie dawno znowu zmiana oleju i to samo. Z tą tylko różnicą że po wykręceniu czujnika temp. nie walnęło olejem po prostu po odkręceniu troszkę powoli sobie wypłynęło, po zakręceniu zero efektu olej nie poszedł . Wtedy miałem chwilę zwątpienia i z myślą że trzeba będzie wymieniać pompę/ panewki / kij wie co jeszcze opuściłem garaż i wyładowałem nerwy Po powrocie ostatnia próba i ciśnienie wróciło.
filtr oleju mann za 1 i 2 razem, za 1 zmieniany na stary nic nie dało jego awarię wykluczam zalewany olejem jakby co
przebieg silnika - kto to wie na pewno nie ja stawiam między 300 - 400 tys może i ponad
kompresja wzorowa srednia - 14
przed wymianą oleju stosowana płukanka firmy LM olej LM z dodatkiem dwusiarczku molibdenu więc lipy nie ma olej z pewnego źródła
stawiam osobiście na pompę oleju i lub panewki korbowe,
czy ktoś wytłumaczy mi zanik ciśnienia po wymianie ?? bo jak żyje o takim czymś nie słyszałem.
pzdr
-Nie synku to diesel.
wygląda na padającą pompę oleju, a może też zaworek w niej, bo tak nagle tracić ciśnienia nie może inaczej niż przez niedziałającą pompę. Zrób raz jeszcze płukankę jakimś środkiem typu Engine Flush (20 minut pracy silnika po wlaniu środka, na luzie) i zobacz dalej czy będzie się sytuacja powtarzać. Zalej inny olej. Profilaktycznie, aby wykluczyć jego wpływ.
Niedługo napiszę jak będzie wyglądała następna wymiana oleju w abk olej znowu Castrol filtr mann już w drodze
[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 20:55 ]
Po wymianie tym razem bez większych nerwów, po odpaleniu auta po wymianie nie było ciśnienia na dodatkowym zegarze przez 3-5 s i działa wszystko jak należy. Najprawdopodobniej przy następnej wymianie pompa oleju będzie wymieniona.
pozdro
-Nie synku to diesel.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum