|
Zamknięty przez: roger110 Czw 06 Sty, 2011 16:53 |
[ 100 c3 2,2 bez turbiny ] Zapłon |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 17:47 [ 100 c3 2,2 bez turbiny ] Zapłon
|
|
|
Witam , pojazd jak w temacie , napiszcie mi , prosze krok po kroku jak ustawić zapłon , dzisiaj już nie wytrzymałem i zabrałem auto od mechanika ( Adi znasz temat ) . Zaplon jest teraz tak ustawiony , że nie odpala , a przy wyłączaniu zapłonu , tak jakby załapywał . Dodam ,że był wyjmowany aparat zapłonowy . Chciałbym jutro pogrzebać troszku , więc z góry dzięki za pomoc . |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 18:29 Re: [ 100 c3 2,2 bez turbiny ] Zapłon
|
|
|
| roger110 napisał/a: | | Witam , pojazd jak w temacie , napiszcie mi , prosze krok po kroku jak ustawić zapłon , dzisiaj już nie wytrzymałem i zabrałem auto od mechanika ( Adi znasz temat ) . Zaplon jest teraz tak ustawiony , że nie odpala , a przy wyłączaniu zapłonu , tak jakby załapywał . Dodam ,że był wyjmowany aparat zapłonowy . Chciałbym jutro pogrzebać troszku , więc z góry dzięki za pomoc . |
Temat znam i zastanawiam się, czy po tych przejściach sterownik silnika jest jeszcze żywy. Będziesz musiał na początek ustawić aparat na znaki. Ustawić OT na kole pasowym, sprawdzić czy pokrywa się ze znakiem na kole zamachowym po czym ustawić aparat w pozycji wyjściowej czyli palec aparatu powinien pokrywać się z nacięciem które wyżłobione jest na rancie aparatu. Przed tym wszystkim rozbierz aparat i sprawdź jak wygląda czujnik Halla.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 18:55
|
|
|
Aparat rozbierałem , bo lutowałem wtyczkę , co nie tak powinienem zauważyć ? A co i jak z tym sterownikiem silnika , jak sprawdzić, gdzie jest , jak to "ugryźć" ? |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 18:59
|
|
|
| roger110 napisał/a: | | Aparat rozbierałem , bo lutowałem wtyczkę , co nie tak powinienem zauważyć ? A co i jak z tym sterownikiem silnika , jak sprawdzić, gdzie jest , jak to "ugryźć" ? |
Który przewód był urwany? |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

Model: V8
Silnik: 3,6
Zasilanie: benz+lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Mar 2010 Wszystkie posty: 1259

Piwa: 34/47 Skąd: Konin
|
Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 19:17
|
|
|
czołem,,nie znam temat,,,,ale brzmi interesująco - naprawde 2,2T bez turbiny?? |
_________________ Niech będzie pochwalony napęd Quattro !! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 19:30
|
|
|
| jimv8 napisał/a: | | naprawde 2,2T bez turbiny | Naprawdę ale 2,2 , nie 2,2T
| Adi202 napisał/a: | | Który przewód był urwany? | Czarny (-) , przy samym pinie |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 21:26
|
|
|
Jeżeli 2,2 bez turbo, to jest to motor KU 137KM. Sprawdź napięcie na wtyczce od czujnika Halla. Powinno być dokładnie 5V oczywiście po załączeniu zapłonu. Jeżeli masz taka możliwość, to zrób fotkę tego aparatu zapłonowego. Mam nadzieję, że został dobrze złożony. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 15:18
|
|
|
ok.
Zrobione. Dzięki Adi202, zrobiłem w/g Twoich wskazówek i okazało się ,że aparat jest o 180 st. przestawony . Po ustawieniu palca na 1-wszy garnek i przełożeniu przewodów ( bo "mechanik " ustawił garnki 3-5-4-2-1 fajnie co ?! ) odpalił z kopa . Przejechałem się kawałek , troszkę przesunąłem zapłon , bo mułowaty był . Zdjęcia nie robiłem , po pomiarach było napięcie jak mówiłeś , więc wywnioskowałem , że jest ok.
I to tyle . Dzięki jeszcze raz za pomoc i cierpliwość .
Adi202, punkicik dla Ciebie |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 15:23
|
|
|
| roger110 napisał/a: | ok.
Zrobione. Dzięki Adi202, zrobiłem w/g Twoich wskazówek i okazało się ,że aparat jest o 180 st. przestawony . Po ustawieniu palca na 1-wszy garnek i przełożeniu przewodów ( bo "mechanik " ustawił garnki 3-5-4-2-1 fajnie co ?! ) odpalił z kopa . Przejechałem się kawałek , troszkę przesunąłem zapłon , bo mułowaty był . Zdjęcia nie robiłem , po pomiarach było napięcie jak mówiłeś , więc wywnioskowałem , że jest ok.
I to tyle . Dzięki jeszcze raz za pomoc i cierpliwość .
Adi202, punkicik dla Ciebie |
Cieszę się, że udało się to zrobić bezboleśnie. Extra mechanik tylko pogratulować, a będzie tylko gorzej w tym kraju. Ostatni zgasi światło. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.210, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |