Elementy silnika » Kontrolka układu chłodzenia
Odpowiedz do tematu

To nie jest tak że w jednej grupie tylko. Ta informacja powtarza się ileś razy w towarzystwie innych danych. Będziesz widział że pokazuje stopnie celsjusza. Są jeszcze tam dane dotyczące temperatury paliwa oraz temperaturze powietrza w kolektorze dolotowym ale jak dobrze pamiętam to temperatura paliwa jest w bloku pierwszym a temperatura powietrza w bloku trzecim.
Ciebie interesuje temperatura cieczy chłodzącej która jest w bloku 4 i w kilku grupach powtarza się zawsze w tym czwartym bloku jak dobrze pamiętam Kolego.
To mowa o silniku.

A w zegarach nie pamiętam w którym bloku i w jakiej grupie ale dojdziesz bez problemu.

PS Dla pewności. Grupa to to co wybierasz liczbowo np 004 albo 012 itp. Blok to te cztery okienka w tej grupie i w tych okienkach są wartości. Także mając tę wiedzę i ten krótki opis dasz radę. Daj znać co wyszło.

PS Jak planujesz zmienić termostat to pamiętaj nie kupuj tanizny bo będziesz za kilka tygodni w mrozach (jeśli się utrzymają) wymieniał kolejny raz i nie będziesz zadowolony z tego faktu jeśli robisz to sam a nie daj jeszcze na dworze na jakimś podjeździe a nie w garażu :P Lepiej zrobić raz a dobrze niż wymieniać co chwila.

Wystawiono 1 piw(a):
weider
Postaw piwo autorowi tego posta

Dzięki eleszet za konkretna odp.
Co do termostatu to chciałem kupić org w serwisie (podobno 80zl) ale jestem u rodziny i serwis tu ma przerwe, wiec kupilem w sklepie(wuhr czy cos takiego ). Nic lepszego nie mieli.
Mam nadzieje ze będzie ok, bo czytałem że są również montowane termostaty razem z obudową za jedyne 190 zl :)

weider napisał/a:
Czy możecie się wypowiedzieć co sprawdzić aby nie wydać kasy na próżno ?

Odczytać błedy w sterowniku silnika. Jeżeli nie ma błędów oznaczać będzie, że grzałka termostatu jest jeszcze sprawna.

Dobralem się do dziada. Okazało się ze man zwykły termostat, a nie wynalazek za 190zl.
Wymienilem i temp 90°C na zegarach. Ostatnio sprawdzałem błędy i w silniku nic nie było-grzałka ok?

Grzałka ok :)

weider napisał/a:
grzałka ok?

Nie. Nie masz jej w ogóle. ;)

Adi202 napisał/a:
weider napisał/a:
grzałka ok?

Nie. Nie masz jej w ogóle. ;)

Hehe to w ramach pocieszenia na nowy rok ;)

Ponawiam temat niestety gdyż dalej męczę się z brakiem 90 stopni na zegarach:/
Wymieniłem dzisiaj termostat na rzekomo oryginalny jednak po przejechaniu około 80 km a Engine pokazywało 75 stopni czy to normalne? Wymieniłem też czujnik temp ale tam pokazuje mi 41-44 stopni i wskazówka na zegarach nawet nie drgnie z 60 stopni. Opadają mi już ręcę.. Zamówiłem czujnik temp ale używany oryginał i wtedy sprawdzę bo mam dość tych nowych niby oryginał.. Co mogę jeszcze sprawdzić, pomocy!!
Pozdrawiam ekipę:)

bonczek87 napisał/a:
Wymieniłem też czujnik temp ale tam pokazuje mi 41-44 stopni
od razu do kosza...

A pisałeś prędzej żeby sprawdzić zegary to zrobić na wtyczce do czujnika złączenie pinów ale których bo są cztery?

Witajcie Panowie.
Swego czasu zapytałem w innym temacie o problemy z odpalaniem na zimnym silniku, ale temat umarł.
Sprawdziłem temp silnika i oleju za pomocą kodów klimatronika.
Wygląda to nastepujaco:
Fis - pokazuje 11st
Kod34 - temp wody - lewe okienko -0/ prawe okienko 40
Kod35 - temp oleju - lewe okienko C/ prawe okienko 9.5

O co kaman? Ktoś potrafi mi to wytłumaczyć? Czy wygląda na to że czujnik jest kaput? Dodam, że jak silnik sie nagrzeje to temp się zrównują i wynoszą ok 93degC

pozdrawiam.

To raczej normalne zjawisko. Co prawda olej nagrzewa się wraz z silnikiem, ale zawsze ma niższą temperaturę niż płyn chłodniczy.

Adi202 napisał/a:
To raczej normalne zjawisko. Co prawda olej nagrzewa się wraz z silnikiem, ale zawsze ma niższą temperaturę niż płyn chłodniczy.

Masz racje ale dlaczego na zinnym silniku temp wody pokazuje 40degC, oleju 9degC, a ba fisie ok 11degC ?

Na FISie wyświetlana jest temperatura zewnętrza (powietrza) i wskazanie nie będzie takie same jak oleju.

Adi202 napisał/a:
Na FISie wyświetlana jest temperatura zewnętrza (powietrza) i wskazanie nie będzie takie same jak oleju.

To się zgadza, ale po całej nocy temperatury oleju i powietrza sa podobne. Czemu temperatura silnika/płynu pokazuje w lewym okienku -0 a w prawym 40? To mnie zastanawia.
Według mnie powienna tez byc podobna do pozostalych temperatur.

Odpowiedz do tematu