Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpie, brak mocy, ciężko pali, Audi A4 B5 1.6 AHL
Autor Wiadomość
JawoR 


Model: A4 B5
Silnik: 1.6
Zasilanie: Benz.
Nadwozie: Limuzyna
Dołączył: 12 Lut 2012
Wszystkie posty: 24



Skąd: Wschowa
Wysłany: Pon 11 Cze, 2012 16:59   Szarpie, brak mocy, ciężko pali, Audi A4 B5 1.6 AHL
     



Witam, posiadam silnik 1.6 AHL, od 400km mam gaz założony. Ostatnio jechałem, nagle zaczęło się ciężko autu jechać, po przejechaniu kilkuset metrów zaczął przerywać i się dusić przy wkręcaniu na obroty, przełączyłem na benzynę, dalej to samo. Po zatrzymaniu chodził już jak "na dwa gary", falowały obroty i ogólnie chodził jak traktor. Następnie mechanik sprawdził kable, iskra lata po całych przewodach, wniosek jeden, kable do wymiany. Kable i świece zostały zmienione, auto na wolnych obrotach chodziło na początku dobrze, wyjechałem od majstra, na początku nie zauważyłem, bo jechałem za autem, ale po chwili miałem okazję przydepnąć i co? Auto ma bardzo, bardzo złe przyśpieszenie, dosłownie przyśpieszenie można liczyć w minutach. Obroty ciężko wzrastają, a co za tym prędkość, coś jak to, gdy na początku się zaczęło psuć, bardzo ciężko mu jechać. Dzieje się tak na obydwóch paliwach. Kompresja sprawdzona, jest ok, co wyklucza też uszkodzenie cylindra czy uszczelki pod głowicą. Iskra na świecach jest. Wtryski sprawdzone i sprawne. Obecnie silnik na wolnych pracuje dość nie równo i ciężko jedzie, jakby ze 2 tiry za sobą ciągnął.

Nie znam się jeszcze za dobrze na samochodach. Na gaz tego problemu nie zwalam, bo ni jak problemy z samochodem nie zgrywają się z objawami gazu.

Kompletnie zgłupiałem. Mechanik szuka problemu, a ja chcę rozpocząć własne śledztwo

Reasumując. Sprawdzona jest kompresja, wtryski, świece, kable, cewka, instalacja gazowa.

Co może być nie tak?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB LPG
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 92 razy
Wiek: 40
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6852



Piwa: 275/161
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Pon 11 Cze, 2012 17:20   Re: Szarpie, brak mocy, ciężko pali, Audi A4 B5 1.6 AHL
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



JawoR napisał/a:
Witam, posiadam silnik 1.6 AHL, od 400km mam gaz założony. Ostatnio jechałem, nagle zaczęło się ciężko autu jechać, po przejechaniu kilkuset metrów zaczął przerywać i się dusić przy wkręcaniu na obroty, przełączyłem na benzynę, dalej to samo. Po zatrzymaniu chodził już jak "na dwa gary", falowały obroty i ogólnie chodził jak traktor. Następnie mechanik sprawdził kable, iskra lata po całych przewodach, wniosek jeden, kable do wymiany. Kable i świece zostały zmienione, auto na wolnych obrotach chodziło na początku dobrze, wyjechałem od majstra, na początku nie zauważyłem, bo jechałem za autem, ale po chwili miałem okazję przydepnąć i co? Auto ma bardzo, bardzo złe przyśpieszenie, dosłownie przyśpieszenie można liczyć w minutach. Obroty ciężko wzrastają, a co za tym prędkość, coś jak to, gdy na początku się zaczęło psuć, bardzo ciężko mu jechać. Dzieje się tak na obydwóch paliwach. Kompresja sprawdzona, jest ok, co wyklucza też uszkodzenie cylindra czy uszczelki pod głowicą. Iskra na świecach jest. Wtryski sprawdzone i sprawne. Obecnie silnik na wolnych pracuje dość nie równo i ciężko jedzie, jakby ze 2 tiry za sobą ciągnął.

Nie znam się jeszcze za dobrze na samochodach. Na gaz tego problemu nie zwalam, bo ni jak problemy z samochodem nie zgrywają się z objawami gazu.

Kompletnie zgłupiałem. Mechanik szuka problemu, a ja chcę rozpocząć własne śledztwo

Reasumując. Sprawdzona jest kompresja, wtryski, świece, kable, cewka, instalacja gazowa.

Co może być nie tak?
jest kilka możliwych przyczyn, aby zaoszczędzić Ci wymiany połowy podzespołów proponuje podłączyć auto pod VAGa i odczytać błędy ze sterownika, to powinno rozjaśnić sytuacje
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
JawoR 


Model: A4 B5
Silnik: 1.6
Zasilanie: Benz.
Nadwozie: Limuzyna
Dołączył: 12 Lut 2012
Wszystkie posty: 24



Skąd: Wschowa
Wysłany: Pon 11 Cze, 2012 17:24   
     



I tu jest właśnie jedyny obecny punkt zaczepienia. Dzisiaj dostałem cynk od mechanika, iż pokazuje mu się błąd czujnika położenia wału, co prawda nie zawsze, ale pokazuje lub dopiero zaczął się pokazywać od wczoraj (po wymianie kabli i sprawdzeniu cewki, wcześniej go nie było). Sęk w tym, że aby mieć pewność, że to jest to i nie rozbierać niepotrzebnie pół auta (pas przedni + rozrząd) auto poszło do elektryka, który ma to ustalić. Poza tym, błąd ten został wykasowany w celach typowo diagnostycznych, ale nic to nie pomogło. Czekam obecnie na opinię elektryka i potwierdzenie diagnozy.

Ciekawostką jest, że auto, zaraz po uszkodzeniu, tzn zaprowadzeniu do mechanika, jechało (przyśpieszało normalnie), lecz przerywało mocno, czasami nie reagowało na gaz i po chwili łapało itp, teraz po wymianie auto pracuje równiej, nie przerywa przy przyśpieszaniu, ale za to praktycznie nie przyśpiesza.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB LPG
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 92 razy
Wiek: 40
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6852



Piwa: 275/161
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Pon 11 Cze, 2012 20:44   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



JawoR napisał/a:
I tu jest właśnie jedyny obecny punkt zaczepienia. Dzisiaj dostałem cynk od mechanika, iż pokazuje mu się błąd czujnika położenia wału, co prawda nie zawsze, ale pokazuje lub dopiero zaczął się pokazywać od wczoraj (po wymianie kabli i sprawdzeniu cewki, wcześniej go nie było). Sęk w tym, że aby mieć pewność, że to jest to i nie rozbierać niepotrzebnie pół auta (pas przedni + rozrząd) auto poszło do elektryka, który ma to ustalić. Poza tym, błąd ten został wykasowany w celach typowo diagnostycznych, ale nic to nie pomogło. Czekam obecnie na opinię elektryka i potwierdzenie diagnozy.

Ciekawostką jest, że auto, zaraz po uszkodzeniu, tzn zaprowadzeniu do mechanika, jechało (przyśpieszało normalnie), lecz przerywało mocno, czasami nie reagowało na gaz i po chwili łapało itp, teraz po wymianie auto pracuje równiej, nie przerywa przy przyśpieszaniu, ale za to praktycznie nie przyśpiesza.
jesli błąd jest statyczny to nie ma opcji aby wykasować go dopóki usterka nie zostanie wyeliminowana.
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
JawoR 


Model: A4 B5
Silnik: 1.6
Zasilanie: Benz.
Nadwozie: Limuzyna
Dołączył: 12 Lut 2012
Wszystkie posty: 24



Skąd: Wschowa
Wysłany: Pon 11 Cze, 2012 21:52   
     



A czy to nie prawda, że ten błąd potrafi wyskoczyć, mimo zgaszonego silnika i nie koniecznie sugeruje usterkę czujnika?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 588 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13527



Piwa: 679/68
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 11 Cze, 2012 22:55   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



JawoR napisał/a:
A czy to nie prawda, że ten błąd potrafi wyskoczyć, mimo zgaszonego silnika i nie koniecznie sugeruje usterkę czujnika?

Wszystko zależy od typu układu wtryskowego. Ty posiadasz układ Simos więc ciebie to nie dotyczy.
Zmierz oporność czujnika i sprawdź wiązkę.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
JawoR 


Model: A4 B5
Silnik: 1.6
Zasilanie: Benz.
Nadwozie: Limuzyna
Dołączył: 12 Lut 2012
Wszystkie posty: 24



Skąd: Wschowa
Wysłany: Pon 11 Cze, 2012 23:20   
     



Adi202 napisał/a:
Zmierz oporność czujnika i sprawdź wiązkę.


Tym zajmuje się elektryk :-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elementy silnika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Bannery i buttony AUDI TECH TEAM
kody banerów i buttonów do pobrania
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 15 Maj, 2009 13:09
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Regulamin główny forum AUDI TECH TEAM
Uwaga!!! Poszczególne działy i katego...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 12 Maj, 2009 01:29
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Strona AUDI TECH TEAM - OOOO na Faceb...
Zostań naszym Fanem ;)
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 09 Lis, 2010 16:12
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Portal AUDI TECH TEAM
strona naszego Klubu AUDI TECH TEAM K...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 19 Cze, 2009 21:56
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Wszystkie modele Audi, informacje, or...
Astaroth Tylko prawdziwe samochody.. 0 Czw 22 Paź, 2009 17:38
Astaroth



[ Twoje IP to: 44.211.117.197, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności