|
Check P0420, P0171. A6 C5 1,8TQ AWT LPG. |
Autor |
Wiadomość |
Granth
Model: A6
Silnik: 1.8T AWT
Zasilanie: benzyna + LPG
Nadwozie: avant
Piwa: 1/5 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Sro 28 Lut, 2024 11:01 Check P0420, P0171. A6 C5 1,8TQ AWT LPG.
|
|
|
Dzień dobry,
Panowie, potrzebna pomoc. Od jakieś czasu mam takie objawy:
Rano na zimnym falujące obroty (przez chwilę - około 10-15s, potem się uspokaja) czasami aż buda drży.
Podczas jazdy na gazie co około 200 km pojawia się check z kodem P0420 Catalityc coverter system, bank 1 - effeciency below threshold. Catalyst System Low Efficiency.
Gdy jeżdżę tylko na bezynie pojawił się błąd: P0171 System too lean, bank 1. Fuel Trim System Lean Bank 1.
Jak ostatnio tankowałem benzynę, to co chwile mi odbijał pistolet, musiałem go ustawić dobrze we wlewie i cały czas trzymać. Może ma to związek.
Auto mocy nie traci, jak złapie temperaturę to jest ok (obroty falują, ale tak bardzo, bardzo delikatnie - ale to jest tak od początku jak go kupiłem).
Jakoś w grudniu wymieniałem świece, nic sie nie zmieniło. Sondę lambda (za katalizatorem) wymianiałem jakieś 6 lat temu - na orginał.
W grudniu też była czyszczona przepustnica (0 zmian).
Od czego zacząć? Katalizator padł? Sonda? Mam VAGa i mogę zrobić logi, tylko trzeba mi powiedzieć jakie kanały ustawić.
Dziękuje za pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob 02 Mar, 2024 14:45 Re: Check P0420, P0171. A6 C5 1,8TQ AWT LPG.
|
|
|
Granth napisał/a: | Dzień dobry,
Panowie, potrzebna pomoc. Od jakieś czasu mam takie objawy:
Rano na zimnym falujące obroty (przez chwilę - około 10-15s, potem się uspokaja) czasami aż buda drży.
Podczas jazdy na gazie co około 200 km pojawia się check z kodem P0420 Catalityc coverter system, bank 1 - effeciency below threshold. Catalyst System Low Efficiency.
Gdy jeżdżę tylko na bezynie pojawił się błąd: P0171 System too lean, bank 1. Fuel Trim System Lean Bank 1.
Jak ostatnio tankowałem benzynę, to co chwile mi odbijał pistolet, musiałem go ustawić dobrze we wlewie i cały czas trzymać. Może ma to związek.
Auto mocy nie traci, jak złapie temperaturę to jest ok (obroty falują, ale tak bardzo, bardzo delikatnie - ale to jest tak od początku jak go kupiłem).
Jakoś w grudniu wymieniałem świece, nic sie nie zmieniło. Sondę lambda (za katalizatorem) wymianiałem jakieś 6 lat temu - na orginał.
W grudniu też była czyszczona przepustnica (0 zmian).
Od czego zacząć? Katalizator padł? Sonda? Mam VAGa i mogę zrobić logi, tylko trzeba mi powiedzieć jakie kanały ustawić.
Dziękuje za pomoc. | możliwe,że masz gdzieś jakąś nieszczelność w dolocie i od tego należałoby zacząć , można by jeszcze zerknąć na przepływkę. A jak wygląda sprawa z LPG były sprawdzane błędy w sterowniku? pozdr |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
|
|
|
|
|
|
Granth
Model: A6
Silnik: 1.8T AWT
Zasilanie: benzyna + LPG
Nadwozie: avant
Piwa: 1/5 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Pon 04 Mar, 2024 11:52
|
|
|
Kolega sprawdzał nieszczelność w dolocie i mówi, że wg niego jest ok. Jedynie co, to że być to na harmonijce przy pompie SAI - tego pewny nie jest.
Byłem u gaziarza, sprawdzić zrobił korektę bo stwierdził że trochę za uboga mieszanka i powiedział, że by szukał w podciśnieniu przyczyny.
Ale, inny znajomy mechanik powiedział, że miał kilka takich przypadków i zawsze to był za mały luz na zaworach, jak się olej rozgrzał to luz się poprawiał. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Układ dolotowy i wydechowy |
|
[ Twoje IP to: 18.205.56.209, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |