|
[100c3]Wymiana kolektora wydechowego |
Autor |
Wiadomość |
suchy1704
Model: C3, c3 quattro
Silnik: 2.0RT 2.3
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Maj 2011 Wszystkie posty: 589
Piwa: 25/27 Skąd: lubelskie
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 19:31 [100c3]Wymiana kolektora wydechowego
|
|
|
Witka! Muszę wymienić kolektor wydechowy w mojej setce 2.0 RT, ponieważ urwały się dwie szpilki od dwurury i sadzi spalinami... Dostęp jest tragiczny, ponieważ wydechowy jest pod dolotowym i niema dostępu... W grę wchodzi wyciągnięcie silnika lub zdjęcie głowicy, zastanawiam się nad drugą opcją, ponieważ ubywa mi trochę płynu w zbiorniczku i podejrzewam walniętą uszczelkę... Moje pytanie czy do mojego silnika podejdzie kolektor od 2.3, i czy wszystko jedno czy skrzynia manual czy automat? |
_________________ Jestem Audiholikiem i jest mi z tym dobrze...i... jakoś nie chcę się z tego leczyć...
Vorsprung durch Technik-przewaga dzięki technice...
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 19:51
|
|
|
2.3 motory sa 5 cylindrowe ty masz 2.0 4 cylindrowy to nie bedzie pasował |
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
suchy1704
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 19:54
|
|
|
To Cię zaskoczę, bo mam 5 cylindrów , z tego co kojarzę to w 100c3 nie było silnika 2.0 czterocylindrowego... |
_________________ Jestem Audiholikiem i jest mi z tym dobrze...i... jakoś nie chcę się z tego leczyć...
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 21:17
|
|
|
suchy1704 napisał/a: | w 100c3 nie było silnika 2.0 czterocylindrowego... | Swięte słowa.
W/g Etki , będzie pasował od KU , RT , NF . Generalnie do motorów 2.0 i 2.3 jest ten sam nr. części. |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 21:30
|
|
|
suchy1704 napisał/a: | To Cię zaskoczę, bo mam 5 cylindrów , z tego co kojarzę to w 100c3 nie było silnika 2.0 czterocylindrowego... |
W przedliftowych modelach były nawet 1,8L |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
suchy1704
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 21:33
|
|
|
roger110 napisał/a: | suchy1704 napisał/a: | w 100c3 nie było silnika 2.0 czterocylindrowego... | Swięte słowa.
W/g Etki , będzie pasował od KU , RT , NF . Generalnie do motorów 2.0 i 2.3 jest ten sam nr. części. |
Dzięki Roger, po zdjęciu głowicy, planowanie niezbędne? Może by spróbować uratować stary kolektor? Spróbuje wykręcić urwane szpilki, macie może sprawdzone metody? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
suchy1704
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 21:57
|
|
|
Zaznaczyłem na zdjęciu...
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 22:06
|
|
|
tak jak Roger piszę najpierw rozwiercałem co zawsze pomagało a w miejscach niedostępnych dla wiertarki, tak jak w A6 V6, napawanie nakrętki. Gdy i to nie pomogło - nacinałem ułamanym brzeszczotem kolektor do samego gwintu, rozginałem przecinakiem i w tedy już odkręcałeś prawie palcami. Po fakcie dłuższa śruba i nakrętka ratują temat. |
_________________ https://www.facebook.com/groups/616140151788166/
Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!
Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1 |
|
|
|
|
|
suchy1704
|
Wysłany: Czw 20 Lut, 2014 22:48
|
|
|
W następnym tygodniu ściągam głowicę i będe próbował... Jakiej firmy polecacie uszczelkę pod głowicę? |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 21 Lut, 2014 07:18
|
|
|
szlif zaworów tez zrob i daj nowe uszczelniacze uszczelka firmy getts jest dobra umnie lata juz 4 rok tylko ze w 2L bez ale to nie ma znaczenia:) |
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi . |
|
|
|
|
|
suchy1704
|
Wysłany: Pią 21 Lut, 2014 20:13
|
|
|
Dziś po wielkich oporach udało mi się odkręcić kolektor bez zdejmowania głowicy, nie ściągałem jej ,bo znalazłem wyciek płynu na trójniku do LPG... Rozwierciłem stare szpilki i nagwintowałem od nowa. Dziękuje za wszystkie pomocne opinie... |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 21 Lut, 2014 21:13
|
|
|
To omineły cie koszta z głowica |
|
|
|
|
|
suchy1704
|
Wysłany: Nie 23 Lut, 2014 13:42
|
|
|
Jutro zakładam kolektor, kupiłem nowe uszczelki od strony głowicy i rury kolektorowej... Składać to na same uszczelki czy posmarować pastą np. BOSAL z obu stron uszczelek dla pewności? |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Nie 23 Lut, 2014 14:06
|
|
|
Ja osobiście nie polecam. |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Układ dolotowy i wydechowy |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.170, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |