Klimatyzacja » Audi a4 b5 fl 2,8 wentylator klimy
Odpowiedz do tematu
 Audi a4 b5 fl 2,8 wentylator klimy
witam, jestem tutaj nowy i prosilbym o wyrozumialosc !Posiadam audi z 2000 roku,mam maly problem,poniewaz odkad nabilem klime wentylator klimatyzacji chodzi caly czas od momentu przekrecenia kluczyka w pozycje wlaczonego zaplonu,ma ktos jakies pomysly? :lol: dodam ze presostat mam nowy,nawet po wypieciu wtyczki z presostatu (przy chlodnicy)wentylator chodzi nadal :kwasny:

Postaw piwo autorowi tego posta

Presostat służy tylko do pracy kompresora. Sądzę, że powinieneś zacząć od sprawdzenia czujnika temperatury.

moglbys mi powiedziec,gdzie ten czujnik sie znajduje?dodam ze wczoraj po nabiciu klimy ona dzialala,a po 3 godzinach juz nie dzialala,kompresor sie wlacza normalnie.byla sprawdzana szczelnosc i wszystko bylo wporzadku

kubus1123 napisał/a:
moglbys mi powiedziec,gdzie ten czujnik sie znajduje?dodam ze wczoraj po nabiciu klimy ona dzialala,a po 3 godzinach juz nie dzialala,kompresor sie wlacza normalnie.byla sprawdzana szczelnosc i wszystko bylo wporzadku

może pierw warto wrócić tam gdzie nabijali i zgłosić ??

kubus1123 napisał/a:
moglbys mi powiedziec,gdzie ten czujnik sie znajduje?

W dolnej części chłodnicy.

bylem u znajomego,podpial mi kompa i nic nie wykazalo,wszystko ok,czujnik temperatury zewnetrznej,wody wszystko dziala normalnie.brak mi pomyslow.co teraz zauwazylem jeszcze,ze podczas odpalania wentylator na chwileczke przestaje krecic,tak jakby brakowalo mu pradu,po czym znow kreci sie normalnie..moze ktos mi poda schemat instalacji elektrycznej od wiatraka do kabiny?! bylbym wdzieczny

kubus1123 napisał/a:
ze podczas odpalania wentylator na chwileczke przestaje krecic,tak jakby brakowalo mu pradu,po czym znow kreci sie normalnie.

To jest normalne zachowanie. W trakcie rozruchu stacyjka odcina dla oszczędności prądu wszystkie zbędne odbiorniki tj światła, wycieraczki, nawiew i nawet wentylator chłodnicy.
Przyglądnij się w dolnym rogu chłodnicy będzie w niej wkręcony czujnik - a raczej termo przełącznik wyciągnij z niego wtyczkę. Wentylator powinien się zatrzymać.

ale tutaj chodzi o czujnik klimy,czy normalnej chlodnicy?

kubus1123 napisał/a:
ale tutaj chodzi o czujnik klimy,czy normalnej chlodnicy?

Chłodnica z płynem chłodniczym nie skraplacz klimy.

no tak,ale pokazuje mi dobrze temperature cieczy,na komputerze tez nic nie wyswietlilo wiec watpie zeby bylo to czujnik cieczy chlodzacej

kubus1123 napisał/a:
no tak,ale pokazuje mi dobrze temperature cieczy

nie ten czujnik masz na myśli, ADI202 mówi o czujniku który załącza wentylatory, a nie pokazuje na zegarach

kubus1123 napisał/a:
no tak,ale pokazuje mi dobrze temperature cieczy,na komputerze tez nic nie wyswietlilo wiec watpie zeby bylo to czujnik cieczy chlodzacej
ten czujnik nie daje wskazania na zegar tylko załacza wentylator,tak ja pisał przedmówca

pawcio napisał/a:
który załącza wentylatory, a nie pokazuje na zegarach

Dokładnie.

dzis wymienilem ten czujnik,jak podpinalem go ale bez wkladania to bylo ok,jak juz go wsadzilem dalej sa te same objawy..

[ Dodano: Wto 17 Kwi, 2012 21:03 ]
pomocy!

A wiązki tego czujnika nie masz gdzieś przetartej?

Odpowiedz do tematu