Wysłany: Nie 13 Cze, 2021 15:28 [A4 B5] Niespotykana przejściówka do serwisowania klimy...?
Cześć,
mam problem z klimatyzacją, do której nie da się podłączyć maszyny nabijającej, bo potrzeba jakąś niespotykaną przejściówkę, którą podłącza się w miejsce czujnika w podszybiu. Z 10 lat temu pamiętam jak robiłem, to w 2 warsztatach mi właśnie przez to odmówili w ogóle, a w trzecim facet powiedział, że kupi specjalnie dla mnie. Dziś się okazało, że mu się uszkodziła i stwierdził, że więcej nie będzie kupował, bo użył tylko raz - do mojego auta...
Adapter:
W skraplaczu nie ma żadnego zaworu, są z niego tylko 2 wyjścia, dolne i na górze do czujnika 4-pinowego. Na podszybiu też nie ma zaworu, jest tylko czujnik 2-pinowy, który podobno nie jest potrzebny...Załączam zdjęcia poniżej.
Na forum znalazłem opinię "Sądzę, że ten presostat o którego pytasz jest zbędny. Występował on w starszych modelach Audi. W A4 do właściwej pracy potrzebny jest ten 4ro pinowy"
No i teraz pytanie, jak to ogarnąć? Czy przyszłościowo powinienem kupić jakąś inną chłodnicę, która miałaby zawór? Czy faktycznie czujnik na górze nie jest potrzebny i tam zamontować zawór? A może na tym przewodzie obok niego, skoro w nowszych rocznikach tam jest?
Najprostszym rozwiązaniem wydaje się po prostu adapter w miejsce czujnika i wożenie go ze sobą...
Znajomego B5 z 1998r 1,9TDI, tyle że 90KM też nie ma żadnego zaworu przy skraplaczu, za to na podszybiu ma dwa i nie ma w ogóle tego czujnika 2-pinowego, jakby faktycznie nie był potrzebny... Poniżej fotka.
Czyli co, najlepiej byłoby samemu zamontować 2 zawory, tak jak jest w nowszym, pozbywając się tego czujnika, ale z kolei trochę zabawy byłoby z tym i najprościej kupić po prostu adapter podłączany w miejsce czujnika?
Tylko gdzie taki adapter kupić? Znalazłem coś identycznego, tylko nie mam pewności, że będzie pasowało:
Ten presostat służy tylko i aż do zabezpieczenia kompresora przed zatarciem. Odpowiedz sobie sam czy jest zbędny, czy może jednak bardzo potrzebny.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest przerobienie rurki. Poszukać warsztatu który spawa aluminium i dospawać przyłącze niskiego ciśnienia.
Możesz również kupić tą przejściówkę z linku pod warunkiem iż masz na króćcu ten sam gwint i wkręcić w miejsce presostatu, tym samym pożegnać się z presostatem niskiego ciśnienia lub wkręcać ją na czas serwisu klimy i po jakimś nieokreślonym czasie pożegnać się z gwintem.
Najprostszym jednak rozwiązaniem jest warsztat z doświadczeniem czyli ktoś kto uzupełni czynnik przez złącze wysokiego ciśnienia.
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT. Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
A gdzie jest to złącze wysokiego ciśnienia u mnie? Bo w kilku warsztatach nie znaleźli innej możliwości podłączenia.
PS. Mogę też zakupić adapter na wysokie ciśnienie, także wkręcany w miejsce czujnika. Czy napełnianie wysokim/niskim ciśnieniem czymś się różni dla klienta lub układu klimatyzacji?
Co do uszkodzenia gwintu, to do tej pory auto w ciągu 12 lat podłączałem do maszyny 2x, nie wiem, czy będę je miał tyle, aby podłączać kolejne dwa...
A gdzie jest to złącze wysokiego ciśnienia u mnie? Bo w kilku warsztatach nie znaleźli innej możliwości podłączenia.
Jeżeli nie ma go przy skraplaczu, to na 123% będzie w kompresorze. No tylko wówczas trzeba się schylić lub w najgorszym przypadku klęknąć przed autem a to panowie niechętnie robią.
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT. Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
Jeżeli nie ma go przy skraplaczu, to na 123% będzie w kompresorze. No tylko wówczas trzeba się schylić lub w najgorszym przypadku klęknąć przed autem a to panowie niechętnie robią.
Nic nie ma. W kolejnych 2 warsztatach byłem i sprawdzaliśmy. Jeden z nich miał odpowiedni adapter, aby podłączyć się przez czujnik...
Podobno moja instalacja może być nieco inna z uwagi na automat, który w tamtym okresie był niepopularny.
Czujniki, które znalazłem w internecie nie pasują, mają za mały gwint...
Czy gwint w czujniku 4-pinowym podłączonym do skraplacza jest taki sam, czy może być inny?
Skrzynia biegów nie ma nic do klimy. Możliwe, że masz wymieniony kompresor na nowszy model i dlatego nie ma na nim zaworka.
Tak czy inaczej jeżeli sprawdziłeś cały obieg i jest tylko ten przy podszybiu to zostaje tylko przejściówka i napełnienie czynnikiem w jednym punkcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum