Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
Polish Belarusian Bulgarian Czech English French German Hungarian Italian Norwegian Portuguese Romanian Russian Slovak Spanish Swedish Ukrainian    

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Sklep motoryzacyjny
Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy! AUDI A4 B5 Nie działające swiatła drogowe i mijania.
Autor Wiadomość
StresS 


Model: B5
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 11 Lis 2013
Wszystkie posty: 6



Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 16:29   Pomocy! AUDI A4 B5 Nie działające swiatła drogowe i mijania.
     



Witam. Na pewno ta sprawa była już poruszana nie jeden raz,ale potrzebuje szybkiej pomocy i objasniam czego problem dotyczy. Otóż chodzi o to,że od pewnego momentu przestały działać mi swiatła pozycyjne i długie. Długie swiatła działają w momencie,kiedy pociągnę do siebie uchwyt, aby np mrugnąć komus. Czy możliwe,że to wina pająka? Dzisiaj go całego rozebrałem,faktycznie był już zasniedziały, ale ładnie go wyczysciłem i dokładnie złożyłem. Po podłączeniu okazało się,że problem ten jest nadal. Brak swiateł mijania i długich. Proszę o nie usuwanie tematu,gdyż bardzo potrzebuje pomocy. Wie ktos, cos o tym? Co to może być,czy możliwe,ze pająk jest spalony? Jak można to poznać?? Pomóżcie.

Wszystkie bezpieczniki sprawdzałem, wszystkie są dobre. VAG-u nie mam,wiec nie dam rady tak sprawdzić. Spróbuje we wtorek z miernikiem się temu przyjrzeć, może do czegos dojdę,ale jeżeli macie jakies pomysły to piszcie. A może jednak ten pająk się przepalił,tylko nie widać tego. Przy lampach przednich jest też kostka, do której podłączony jest przewód, może to cos tam?

Dodam,ze 2-3 dni wczesnij rozbierałem cały przód samochodu, bo zmieniałem pasek rozrządu. Po ok 2 dniach jazdy wracając z pracy swiatła jeszcze normalnie swieciły, po kilku godzinach chcąc wieczorem pojechać samochodem swiatel mijania i drogowych nagle nie było, tak same z siebie... Pierwsza mysl "bezpieczniki",ale nie, następnie myslę,że może żarówki, lub cos nie łączy w lampach,ale również nie, następnego dnia rozebrałem kierownice i wszystko ładnie wyczysciłem, łącznie z pająkiem i co? Dalej nic, co mam zrobić? Miernikiem sprawdzić kable,czy jak? A może pojechać na szrot i spróbować podłączyć tylko pająka innego?

Może podczas składania przodu, gdzies przyciął się przewód? Może zrobiło się zwarcie, jakie mogą być jeszcze możliwosci?

I jeszcze jedno pytanie. Czy są gdzies jeszcze bezpieczniki po za miejscem w kabinie(od strony drzwi, po lewej stronie)? Czy są jakies przekaźniki, po za tym pająkiem?

Panowie jeszcze jedna sprawa, otoz w sobote sprawdzalem styki,kostki itp, przy przednich lampach mam podlaczone dwie wtyczki, jedna jest podlaczona u gory lampy, jesat to okragla wtyczka, a druga u dolu podlaczona jest do takiej jakby kostki, co to moze byc za kostka? Wlasnie w sobote nia poruszalem i teraz nie swieca mi zadne swiatla z przodu, ale za to z tylu juz swieca.

Jeszcze jedna sprawa. Kiedys podlanczalem na krotka do zarowki swiatel pozycyjnych swiatla do jazdy dziennej zeby sprawdzic jak swieca, lecz zapomnialem o wymontowaniu tych kabli od zarowki swiatel pozycyjnych, moze gdzies sie zwarcie tam zrobilo,czy cos? Tyle,ze bezpieczniki wszystkie sa dobre, no chyba, ze sa tez gdzies po za kabinaa inne...
Ostatnio zmieniony przez StresS Pon 11 Lis, 2013 17:38, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 465 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 13
Wszystkie posty: 11005



Piwa: 449/13
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:21   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Jeżeli pozycyjne z tyłu świecą a przednie nie, to powinieneś sprawdzić same żarówki. Brak świateł mijania i długich, to wina przełącznika świateł, lub braku zasilania np uszkodzona kostka stacyjki.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI

Autoelektronika Adi naprawa i programowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG
Piszę poprawnie po polsku
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
StresS 


Model: B5
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 11 Lis 2013
Wszystkie posty: 6



Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:26   
     



Przełącznik swiatel rozbieralem i czyscilem, byl spory zielony nalot na stykach, nie pamietam jak sie tam on zwie "fachowo", ladnie to wyczyscilem i na pewno dokladnie zlozylem, byc moze cos tam nie laczy? Moze juz sie za bardzo wytarlo? Kostke stacyjki chyba bym odrzucil, nie ma nic wspolnego ze swiatlami w tym modelu (chyba) do przelocznikow swiatel idzie inna, osobna kostka.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 465 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 13
Wszystkie posty: 11005



Piwa: 449/13
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:37   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



StresS napisał/a:
Kostke stacyjki chyba bym odrzucil, nie ma nic wspolnego ze swiatlami w tym modelu (chyba) .

W takim razie powinieneś nie robić zamieszania i napisać o jaki model Audi chodzi. Moja odpowiedź tyczyła się Audi A4 B5 z 99r.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI

Autoelektronika Adi naprawa i programowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG
Piszę poprawnie po polsku
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
StresS 


Model: B5
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 11 Lis 2013
Wszystkie posty: 6



Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:40   
     



Edytowalem, Audi a4 b5 99r. W razie wymiany tej kostki stacyjki, to trzeba wymieniac cala stacyjke? Mozesz podrzucic foto tej kosteczki?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 465 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 13
Wszystkie posty: 11005



Piwa: 449/13
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:44   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



W takim razie sprawdź czy w gnieździe włącznika świateł na grubym przewodzie czarny z żółtym paskiem jest 12V po załączeniu zapłonu. Jeżeli jest, to problem jest z przełącznikiem świateł.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI

Autoelektronika Adi naprawa i programowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG
Piszę poprawnie po polsku
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
StresS 


Model: B5
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 11 Lis 2013
Wszystkie posty: 6



Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:50   
     



A jeżeli nie będzie tam napięcia takiego,albo w ogółe? Co należy sprawdzić? Czy są jeszcze gdzies jakies bezpieczniki? Stojąc przodem do przodu samochodu, po prawej stronie u góry jest czarna skrzynka, zaraz pod szybą, tam jest komputer,ale czy nie ma tam tez bezpieczników od swiatel,czy cos podobnego?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 465 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 13
Wszystkie posty: 11005



Piwa: 449/13
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 17:57   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Zasilanie włącznika żarówek idzie bezpośrednio z kostki stacyjki. Przy takim uszkodzeniu również nie powinien załączyć się przekaźnik odciążający rozruch silnika. Nie działały by również wycieraczki jak i nadmuch powietrza do kabiny czy kierunkowskazy.
Jeżeli wymienione odbiorniki funkcjonują, to na 90% szukaj w przełączniku świateł.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI

Autoelektronika Adi naprawa i programowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG
Piszę poprawnie po polsku
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
StresS 


Model: B5
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 11 Lis 2013
Wszystkie posty: 6



Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 18:14   
     



Adi202 napisał/a:
Zasilanie włącznika żarówek idzie bezpośrednio z kostki stacyjki. Przy takim uszkodzeniu również nie powinien załączyć się przekaźnik odciążający rozruch silnika. Nie działały by również wycieraczki jak i nadmuch powietrza do kabiny czy kierunkowskazy.
Jeżeli wymienione odbiorniki funkcjonują, to na 90% szukaj w przełączniku świateł.


Tak,tak. Wszystko działa prawidłowo. Swiatła pozycyjne są, nawiew jest, kontrolka od swiateł na liczniku również jest, wycieraczki, spryskiwacze, kierunkowskazy tez działają, do tego jest ta funkcja migania długimi ( pociąganie dźwigni do siebie), gdy pociągam do siebie swiatła długie się załączają, ale gdy chcę włączyć swiatła długie na stałe to już nie reaguje.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 465 razy
Wiek: 41
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 13
Wszystkie posty: 11005



Piwa: 449/13
Skąd: MWD
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 18:32   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Do mrugnięcia długimi służy inny kontakt który zasilany jest bezpośrednio z akumulatora. Zmierz dla pewności czy jest to napięcie o którym pisałem i rozbierz ponownie przełącznik świateł. Sądzę, że problem leży w segmencie części załączającej światło czyli na wysokości dźwigni włącznika. W segmencie części dolnej (przy dźwigni kierunkowskazów) jest część przełączająca. Tak więc jak odkręcisz dekielek na przełączniku to na górze są kontakty od świateł pozycyjnych, na dole kontakty załączenia świateł.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI

Autoelektronika Adi naprawa i programowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG
Piszę poprawnie po polsku
.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
StresS 


Model: B5
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 11 Lis 2013
Wszystkie posty: 6



Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 20:04   
     



Ok, dzisiaj to rozkręcę, być może leży wina w tym przełączniku, nie wiem tylko,czy może wytarły się już styki i nie łączy dobrze. Bardzo dobrze mi to wytłumaczyłes, teraz już wiem,że swiatła mijania załączają się w dolnej częsci przełącznika:) Sprawdzę to.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
quest19 


Model: b5
Silnik: afn
Zasilanie: diesel
Nadwozie: kombi
Dołączył: 22 Mar 2014
Wszystkie posty: 2



Skąd: rzeszów
Wysłany: Sob 22 Mar, 2014 21:04   
     



witam dołaczam się do tematu tylko ja zrobiłem zwarcie na przewodzie czarno żułtym i teraz nie ma tan napięcia i nie działają kierunki i wycieraczki swiatła przeciwmgłowe i mam proźbe gdzie są jakieś bezpieczniki styczniki od tego przewodu (szyna napięciowa po zapłonie) które podają napięcie na ten przewód proszę o szybką odpowiedz
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elektryka i elektronika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Bannery i buttony AUDI TECH TEAM
kody banerów i buttonów do pobrania
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 15 Maj, 2009 13:09
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Regulamin główny forum AUDI TECH TEAM
Uwaga!!! Poszczególne działy i katego...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 12 Maj, 2009 01:29
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Strona AUDI TECH TEAM - OOOO na Faceb...
Zostań naszym Fanem ;)
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 09 Lis, 2010 16:12
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Portal AUDI TECH TEAM
strona naszego Klubu AUDI TECH TEAM K...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 19 Cze, 2009 21:56
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Wszystkie modele Audi, informacje, or...
Astaroth Tylko prawdziwe samochody.. 0 Czw 22 Paź, 2009 17:38
Astaroth



[ Twoje IP to: 54.166.110.247, używasz: CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności