Cytat:
W takim razie wtyczka nie była podłączona do zegarów, tylko w innym sterowniku np klimatyzacja. Kieruj się numerologią na wtyczce jest opis pinów.
[ Dodano: Pią 24 Sie, 2018 19:31 ]
Adi202 napisał/a:
Pin 31 niebieski wtyk.
Drugi do masy czy do plusa . I tak samo założyłem czujnik poziomu płynu sprysku , jeden pod fis a drugi ?
[ Dodano: Pią 24 Sie, 2018 19:45 ]
| Adi202 napisał/a: |
| 15 czerwono żółty, |
Na tą chwilę będę podpinał pod chorusa , w który pin ,w którym miniiso to podpiąć ?
Wcześniej podałem schemat. W radiu oznaczenia to ENA 10, Data 9 i Clock 8.
Kurła ,chyba kupiłem skopany licznik. Fis wcale się nie podświetla , a zamiast przebiegu jest błąd dEF. Do tego sesrało mi się coś nie mogę za żadne skarby połączyć się vagiem z żadnym modułem z niczym kompletnie , cały czas jest info o braku danego modułu
| roger110 napisał/a: |
Kurła ,chyba kupiłem skopany licznik. Fis wcale się nie podświetla , a zamiast przebiegu jest błąd dEF. Do tego sesrało mi się coś nie mogę za żadne skarby połączyć się vagiem z żadnym modułem z niczym kompletnie , cały czas jest info o braku danego modułu |
dEF oznacza defekt czyli uszkodzenie. Można spróbować go ożywić.
Odłącz radio i spróbuj ponownie nawiązać komunikację.
dEF oznacza defekt czyli uszkodzenie. Można spróbować go ożywić.
|
Coś więcej na ten temat ? Dam radę sam ?
[ Dodano: Wto 28 Sie, 2018 10:05 ]
| Odłącz radio i spróbuj ponownie nawiązać komunikację. |
Spróbuję i napiszę co i jak
[ Dodano: Wto 28 Sie, 2018 10:24 ]
No Responce from controler - po odłączeniu radia. tak na wszystkich modułach
| roger110 napisał/a: |
| Adi202 napisał/a: | dEF oznacza defekt czyli uszkodzenie. Można spróbować go ożywić.
| Coś więcej na ten temat ? Dam radę sam ?
[ Dodano: Wto 28 Sie, 2018 10:05 ]
| Adi202 napisał/a: | | Odłącz radio i spróbuj ponownie nawiązać komunikację. | Spróbuję i napiszę co i jak
[ Dodano: Wto 28 Sie, 2018 10:24 ]
No Responce from controler - po odłączeniu radia. tak na wszystkich modułach |
Jeżeli jesteś w stanie odczytać i wgrać zawartość pamięci zegarów to jesteś w stanie. Sprawdź czy zegary nie robią problemów z komunikacją. Odepnij je i spróbuj ponownie bez zegarów.
| Odepnij je i spróbuj ponownie bez zegarów. |
Bez względu czy stare , czy nowe , czy bez zegarów zero komunikacji. | Adi202 napisał/a: |
| eżeli jesteś w stanie odczytać i wgrać zawartość pamięci zegarów |
mam tylko vaga i kabel viakena no i vag commander ogarnięty.
Gdybym wysłał Ci te zegary , ogarniesz ?
Jak przywrócisz komunikację, to zrób commanderem odczyt epromu tych zegarów i wyślij mi wsad.
Masz jakiś pomysł , gdzie "uciekła" komunikacja ?
Musisz się cofnąć w myślach do momentu kiedy jeszcze była i co wówczas robiłeś. Zmierz napięcie na pinie 7 OBD.
| Zmierz napięcie na pinie 7 OBD. |
12 v
| Musisz się cofnąć w myślach do momentu kiedy jeszcze była i co wówczas robiłeś. |
Przełożyłem licznik ,żeby go sprawdzić , jeszcze bez wiązki do fis`a i się nie łączył , więc podpiąłem stary i już nie było komunikacji.
A diagnozę radia podpiąłeś tylko do pinu w kostce czy odciąłeś przewód zasilający?
| A diagnozę radia podpiąłeś tylko do pinu w kostce czy odciąłeś przewód zasilający? |
Wpiąłem się w pin a1 jak pisałeś podciągnąłem do radia , tam pin 3 a przewód ten , który był fabrycznie podłączony, odciąłem , bo było na nim napięcie.
Zmierz napięcie na 7 OBD w trakcie próby nawiązania komunikacji.
| Zmierz napięcie na 7 OBD w trakcie próby nawiązania komunikacji. |
Mam elektroniczny miernik , więc nie napiszę dokładnie , ale waha się między 4-6V . Może Ci pomoże w diagnozie fakt , że przy próbie połączenia , kilka razy mrugnie dioda połączenia na interface` ie i słychać " cykanie " w liczniku. Masy też sprawdzone