|
Jak wymienić żarniki xenon AUDI a4 B7 |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013 09:49 Jak wymienić żarniki xenon AUDI a4 B7
|
|
|
Witam.
Od jakiegoś czasu dostrzegłem,że jeden z xenonów czasem lubi sobie pomrugac po właczeniu swiateł.Gasnie na chwile i rozbłyska ponownie.Po ok 5 minutach uspokaja sie.
Zauwazyłem zmniejszona czestotliwosc tego zjawiska na prostej drodze kiedy nie trzeba stawac,ruszac,hamowac,skrecac(nie wiem czy ma to cos wspolnego z powyzszym..)
Wyczytałem gdzies,ze takie miganie jest poczatkiem konca zarowek D1R bo takowe sa instalowane w a4B7(i pewnie w innych modelach audi takze).
Pomyslałem wiec,zeby je wymienic.
Jednak tak jak szybko nabrałem ochoty na wymiane tak samo szybko ochota minęła po zagladnieciu pod klape silnika.Dostep do zarowek jest ZADEN.Nie wiem czy trzeba rozkopac pol auta zeby zmienic głupie zarowy czy moze sa jakies''knify budowlane''?Reflektor od strony pasazera(mieszkam w UK wiec w pozawyspierskiej wersji audi bedzie to strona od kierowcy) znajduje sie zbiornik z płynem od wspomagania i jeszcze jakies tajle..po drugiej stronie plastiki od filtrow czy inne ustrojstwo.W obydwu przypadkach chyba trzeba zdemontowac to wszystko wraz ze zderzakiem obawiam sie.
Czy ktos wymienial takie zarowki u siebie i moze mi podpowiedziec jak do tego sie zabrac?
A moze zanim zabiore sie do wymiany nalezałoby poszukac innej potencjalnej przyczyny mrugania xenonow?..Dodam ze kable na kostce nie sa luzne a polaczenia suche-sprawdzałem. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013 16:35
|
|
|
Szybciej jest częściowo zdemontować nakładkę zderzaka i wykręcić reflektory. Tobie proponuję sprawdzić, czy w reflektorach nie ma wody. Przetwornica napięcia jest przykręcona od spodu reflektora w najniższym możliwym miejscu. Tak więc jezeli do środka trafi odrobina wody, to na 123% spłynie sobie do przetwornicy. W najlepszym przypadku palnik będzie sobie mrugać, a w najgorszym spali się przetwornica. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 14 Wrz, 2013 20:04
|
|
|
..W reflektorach,patrzac od przodu auta,niczego nie zauwazyłem co przypominałoby wode.Widac,ze sa suche.Nie sa zaparowane etc.(no chyba,ze chodzi o wilgoc w innym miejscu).
Jak zdemontowac te nakładke zderzaka i gdzie to sie znajduje?(nie bardzo wiem o czym mowa z ta nakladka)Wszelkich srub i srubeczek wokoło cala masa(mam na mysli te sruby nad reflektorami i wzdluz listwy gdzie jest zamek klapy silnika).Wspomniales jeszcze o przetwornicy.Zeby ja sprawdzic kiedy juz wykrece reflektory.Czy kazdy reflektor ma swoja przetwornice czy jest jedna do obydwu? |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 15 Wrz, 2013 19:43
|
|
|
Każdy reflektor ma swoją przetwornicę. Nakładka zderzaka, to nic innego jak zderzak. Fizyczny zderzak jest pod tą nakładką i jest to aluminiowa sztanga poprzecznie przykręcona do podłużnic. Aby zdemontować nakładkę musiałbyś odkręcić trochę śrub + 2 nakrętki przy błotniku. Tak więc nie wiem czy chciałbyś się tym zająć czy ewentualnie wolałbyś porozkręcać wyposażenie pod maską aby łatwiej dostać się do palników. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013 07:41
|
|
|
OK...Bardzo dziekuje za pomoc.Posprawdzam,ktora z opcji bedzie łatwiejsza |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.173, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |