Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
Falujące obroty, brak mocy, gaśnie[A6 C5 2.8]
Autor Wiadomość
Stratoss 


Model: A6 C5
Silnik: 2.8 ACK
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: sedan
Wiek: 30
Dołączył: 18 Sty 2012
Upomnień: 1/4
Wszystkie posty: 203



Postawił 4 piw(a)
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: Wto 16 Cze, 2015 20:58   Falujące obroty, brak mocy, gaśnie[A6 C5 2.8]
     



Witam mam nie lada problem, gdyż jak w temacie auto po rozgrzaniu na jałowym faluje, aż prawie gaśnie. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu na chwile jest oki i po krótkim czasie od nowa, mam wrażenie że go zalewa w koło śmierdzi paliwem na VAGU nie ma błędów poza tym że w momencie falowania lambdy wychodzą na - 25% i się uspokaja ale wg nie ma mocy jest tępy w czasie jazdy lambdy pracują normalnie w momencie postoju od razu wychodzą na -25% co może być przyczyną? Bo czasami przy dojeździe do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła gaśnie ;/ . Póki co wymieniłem wężyki podciśnienia, oraz podmieniłem przepływkę nic nie ustąpiła. Chce sprawdzić jeszcze Ezektor bo po odjęciu przewodu idącego chyba do odmy w środku olej widziałem, chce również sprawdzić odme na końcu wyczyszcze przepustnice i zastanawiam mnie jeszcze gruszka(zawór upustowy) czy on czegoś nie robi bo czasem potrafi jak pracuje normalnie wskoczyć na chwile na wyższe obroty i po chwili spadną i falowanie i zaraz sie uspokaja i lambdy na - 25% siedzą. Czytałem wiele tematów i wiem że to temat rzeka ;/ u każdego co innego było przyczyną a niektórzy wg nie znaleźli przyczyny a wymienili połowe podzespołów
Edit.
W jakiej grupie sprawdzić czujniki temperatury powietrza oraz płynu chłodniczego bo może one mają złe wskazania i lambdy świrują oraz w której grupie jest wypadanie rozrządu. Nie mam już pomysłu co to może być bo nawet błędu nie wskazuje ;/ czujnik halla lub katy ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Sro 17 Cze, 2015 08:32   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



Wyłącz instalację LPg i zaślep dopływ do wtrysków LPg. Ma być wyeliminowana na 100%.
Jeżeli problem nadal będzie występował to szukamy przyczyn w układzie silnika i wtedy zobacz czy są rozjazdy na Bankach - bank1 - bank 2.
Sprawdzenie podstawowych parametrów nie powinno być dla ciebie problemem. Wbijasz grupy i śledzisz co widzisz i porównujesz.
Obserwuj lambdy czy się nie zawieszają i amplitudę ich pracy.
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Stratoss 


Model: A6 C5
Silnik: 2.8 ACK
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: sedan
Wiek: 30
Dołączył: 18 Sty 2012
Upomnień: 1/4
Wszystkie posty: 203



Postawił 4 piw(a)
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: Sro 17 Cze, 2015 11:02   
     



Rozumiem ze obstawiasz 2 paliwa na raz? Zakręce zawór i zamiast zaslepic wtryski odepne ich zasilanie co ty na to? Poza tym resetowalem ECU bo myślałem ze LPG mapy rozjezdza. A i przypomniało mi się ze te falowanie zaczęło się na LPG ale przestawało i zawsze po mocnym nagrzaniu było a teraz występuje na Pb i LPG tezpo nagrzaniu nie od razu po przełączeniu między paliwami tylko po jakimś czasie mogę wrzucić logi tylko których grup? Uciążliwe to jest bo czasem jak dojadę do świateł lub dłużej stoję to nawet gaśnie jak by go dlawilo po lekkim dodaniu gazu nie ustala obrotów w normie tylko nisko spadają przez chwile je tam trzyma i widać jak biedny chce na sile je wyrównać do swoich ale nie może i faluje no i nie ciągnie w czasie jazdy na Pb na LPG znacznie lepiej rusza. Dla mnie najdziwniejsze jest to ze gdy sondy wskażą - 25 to przestaje falowac pracuje normalnie ale po chwili obroty spadną i labdy zaczynają pracować dodam gazu poczekam i znów falowanie sondy jakoś pracują zaraz łapie na nich - 25 obroty stają i po chwili znów obroty spadną labdy zaczynają prace i tak w koło a błędów brak ;/ czasami po dodaniu gazu się stabilizuje a czasem spadają i faluja
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Sro 17 Cze, 2015 13:25   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



Zamknąć zawór to podstawa i dobrze robisz. dodatkowo wystarczy że rozłączysz zasilanie lpg przed listwami. Ja zaślepiam by nie śmierdziało i czasami ulatniające LPG się nie zapaliło ponieważ nigdy nie wiesz jak szczelny jest parownik z układem zasilania. Bezpieczeństwo.
Reset kompa i zobaczymy co się będzie działo.

edit
fajnie by było znać wartości podciśnień w kolektorze dolotowym. Będziesz się bawił VAGiem to podaj, jak i wartości na BANKach.
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Stratoss 


Model: A6 C5
Silnik: 2.8 ACK
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: sedan
Wiek: 30
Dołączył: 18 Sty 2012
Upomnień: 1/4
Wszystkie posty: 203



Postawił 4 piw(a)
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: Sro 17 Cze, 2015 13:39   
     



Zakręciłem zawór, wtyczki wyciągnąłem od wtrysków lpg i dalej to samo. Teraz doszło do tego takie telepanie jak by buda miała odlecieć ;/ daje logi
Poza tym zauważyłem że na blacie temperatura cieczy była 90 a vag pokazywał 85 z czasem rosła na vagu doszła do 97,5 a na desce 90 i koniec nic się nie ruszyło. Może to jego wina ?
Gdy auto ma poniżej 90 stopni zachowuje się lepiej czym większa temp tym bardziej mu odbija ;/

benzyna
http://vaglog.pl/log_221706.html
http://vaglog.pl/log_221705.html
LPG
http://vaglog.pl/log_221708.html
http://vaglog.pl/log_221709.html

[ Dodano: Sro 17 Cze, 2015 22:09 ]
Czy ruszając ramieniem od skracania dolotu znajdującego się pod cewkami zapłonowymi powinna być jakaś reakcja czy wyłącznie przy wysokich obrotach ramie powinno chodzić bo właśnie tak jest. Gdy ja nim ruszam nic się nie dzieje gdy kręcę auto do 5k obrotów i wyżej ramie się porusza

Dzisiaj jeszcze grzebalem przy podcisnieniu i jednak nie wszystkie przewody wymieniłem został mi jeden idący gdzieś w okolice nadkola kierowcy. Po wymianie reszty auto ogólnie lepiej jeździ na LPG i trochę na pb ale w sumie jak się nagrzeje to chodzi jak mu się zachce ciągnie lepiej ale nadal faluje i czasem ma bardzo mocne drgania ze cala buda trzęsie

Do tego zauważyłem ze gdy pompuje pedałem hamulca to lambdy wychodzą na +25 i obroty rosną. Wiem ze mam małą nieszczelność w układzie może to być przyczyną bo już nie mam pomysłu? Dodam jeszcze ze w czasie pracy na jałowym i podejściu i posluchaniu wydechu od czasu do czasu potrafi jak by czknac więcej spalin wywalić strzelić? słychać ze nie równo spaliny wychodzą
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Czw 18 Cze, 2015 17:51   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



tak właśnie ma działać gruszka.
ja czytać logów nie umiem, koledzy pewnie poprawią
przepływka i sonda.
Sondy pierw bym zamienił miejscami.
Oczywiście wyeliminować lewe powietrze (wężyki LPG, wkrętki, podciśnienie LPG jak i wszelkie inne podciśnienia)
Ciekawe jakie masz podciśnienie w kolektorze dolotowym na biegu jałowym.
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Stratoss 


Model: A6 C5
Silnik: 2.8 ACK
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: sedan
Wiek: 30
Dołączył: 18 Sty 2012
Upomnień: 1/4
Wszystkie posty: 203



Postawił 4 piw(a)
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: Czw 18 Cze, 2015 18:48   
     



Przeplywka sprawdzana i wlozona druga bez zmian. Jak sprawdzić to ciśnienie? Jutro jadę do brata przepustnice wyczyszcze i poszukam nieszczelności

[ Dodano: Czw 18 Cze, 2015 18:52 ]
Co do sondy bez sensu przekładać jak rozjazd mają obie w jednym momencie tylko jedna się rozjezdza wiec raczej nie to chyba ze obie padły według mnie coś daje zły sygnał do nich i się psują i auto zalewa
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Czw 18 Cze, 2015 22:15   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



ja widzę jedną, co owszem może powodowac nieszczelność i nie znaczy że jest uszkodzona. przekładka trwa parę minut i masz 100% pewności.
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 86 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6713



Piwa: 271/156
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Pią 19 Cze, 2015 16:50   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



ACK o ile się nie myle powninien mieć dodatkową pompę powietrza przy jej wadliwym działaniu może się tak dziać, natomiast w moim APRze jej nie było ale pomogło czyszczenie odmy i wymiana przepływki, podobnie jak Ty podmieniałem ale było tak samo dopiero jak założyłem nową objawy ustapiły.
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
Stratoss 


Model: A6 C5
Silnik: 2.8 ACK
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: sedan
Wiek: 30
Dołączył: 18 Sty 2012
Upomnień: 1/4
Wszystkie posty: 203



Postawił 4 piw(a)
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: Pią 19 Cze, 2015 17:02   
     



A więc tak dzisiaj chciałem z bratem zabrać się za przepustnice ale po odkręceniu tej metalowej osłony na 3 śruby z podciśnieniem brak wiedzy nas zabił i nie mieliśmy pojęcia gdzie dalej odkręcić aby nic nie spieprzyć a widać było że jest co :) widziałem tam 2 gumowe węże ale śrub żeby ją odkręcić wcale ;/ może ktoś po krótce opisać jak ją wymontować ? Kolektor ściągać trzeba ?

Zabrałem się z bratem za wymianę ostatniego przewodu podciśnienia i tu miałem zaj.... problem ponieważ z opisów które czytałem ten wężyk wg tam nie szedł i nie miałem takich rzeczy jak zbiornik podciśnienia oraz wejścia nie było w zbiorniku wspomagania ale udało mi się znaleźć drugi koniec szedł w nadkolu i szedł gdzieś dalej do środka auta jakby nie byłem w stanie dojść gdzie . O co tu chodzi? Jakaś kombinacja idzie u mnie czy co ? Gdzie on może iść ?
Poza tym chyba uszkodziłem gruszkę od skracania dolotu po jej wyciągnieciu i potrząśnieciu słychać brzęk jak by coś urwane było poza tym zaciągająć z przewodu powietrze idzie bez oporu i nic się nie dzieje i dmuchać też moge bez oporu oraz ramie potrafi się zaciąć przy moim ruszaniu oraz ciężko dosyć chodzi jak by w środku się coś źle układało. Ta gruszka ma jakiś znaczący wpływ ?
http://www.fotosik.pl/sho...70ae96c7ddbfb20
Poza tym patrząc na ten schemat podciśnienia mój jest troszkę inny i nie mam tych węży chyba że ich nie widzę gdzie idą . nr10 i nr1 u mnie ich nie ma
http://www.fotosik.pl/pok...e56c186401.html

I jeszcze jedna sprawa bo odłączyliśmy wtyczki na zdjęciach 3 z 4 i auto odpaliło bez problemów nic się nie działo i na vagu nie było błędów o co chodzi ? Po zmierzeniu prądu w kostce na zdjęciu nr 2 było coś ponad 1v to nie za mało? wszystko na biegu jałowym bez jazdy.
http://www.fotosik.pl/pok...592a4ac22f.html

http://www.fotosik.pl/pok...f1ed84dbde.html

Ogólnie po wymianie węży podciśnienia auto zrobiło się bardziej elastyczne i lepiej reaguje na pedał gazu z tym że różnica najbardziej odczuwalna jest na lpg na benzynie jest sporo gorzej.

Co do lambd złape używki jakieś i je podmienie i się zobaczy co wyjdzie.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie czy coś ? O co chodzi z tym wężem podciśnienia gdzie on idzie ?
Edit.
Zbiornik podciśnienia znaleziony, u mnie znajduje się całkowicie w innym miejscu mianowicie w nadkolu koło migacza :)

[ Dodano: Nie 21 Cze, 2015 17:53 ]
wg co w tym motorze odpowiada za ssanie na zimnym silniku ? i co może powodować zalewanie czy nawet to ze lambdy walą na bogato?. Pedał gazu zrobił mi sie jakiś twardy dziwnie ;/

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2015 11:57 ]
Panowie pytanie co może być przyczyną że auto wali na bogato dzisiaj na zimnym silniku auto dostało takiego ssania ze prawie na 2 tys obrotów weszło i schodziły bardzo powoli. co za nie odpowiada może tam się coś zawiesiło albo to przepustnica ? Bo raczej przy takiej pogodzie nie powinno tak być

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2015 20:23 ]
Przełom! Po odłączeniu kostki od evap jak wywala sondy i dodaniu gazu wszystko wraca do normy moge go gazowac i ladnie bez problemow schodzi z obrotów :) po podłączeniu z powrotem po chwili auto głupieje więc jak by winowajca. A teraz pytanie da się go jakoś ominąć czy gdzieś kupić na allegro pod nazwą evap nic nie znalazłem ;/ ktoś pomoże ?

[ Dodano: Pon 22 Cze, 2015 21:14 ]
Zastanawiam się czy po prostu go nie zaślepić ale to wtedy nie będzie miało wpływu na moc ? zauważyłem że po odłączeniu kostki motor się uspokaja ale w czasie jazdy nie ma takiego powera
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 86 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6713



Piwa: 271/156
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Czw 25 Cze, 2015 15:49   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



troszkę jest tych pytań na kilka już sobie sam odpowiedziałes...co dowtyczek na zdjęciach , na pierwszym zdjęciu niezabardzo widać , które to miejsce w aucie , natomiast drugie to czujnik położenia wałka, proponował bym Ci poszukać części i poskładać jak fabryka chciała
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
Stratoss 


Model: A6 C5
Silnik: 2.8 ACK
Zasilanie: benzyna+lpg
Nadwozie: sedan
Wiek: 30
Dołączył: 18 Sty 2012
Upomnień: 1/4
Wszystkie posty: 203



Postawił 4 piw(a)
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: Sob 27 Cze, 2015 14:57   
     



Auto zrobione winowajca był zawór evap po włożeniu nowego auto chodzi jak powinno.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;)

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [A2 1.4 benzyna] za niskie obroty i b...
alcrew69 Elementy silnika 9 Czw 04 Gru, 2014 20:51
Pasiak
Brak nowych postów [A2 1,6] Falujące obroty
grom546 Elementy silnika 27 Sro 05 Wrz, 2012 22:47
grom546
Brak nowych postów Falujące obroty
bonczek87 Elementy silnika 39 Pią 29 Lip, 2016 09:51
Stratoss
Brak nowych postów [Audi 100 C4 2.3 91.r] Falujące obroty ?
Stratoss Elementy silnika 62 Pią 19 Cze, 2015 18:36
1zaba20
Brak nowych postów falujące obroty na jałowym biegu Audi a3
kołek Elementy silnika 12 Pon 27 Maj, 2013 14:16
pawcio



[ Twoje IP to: 18.206.13.39, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności