Tak się trochę zastanawiam nad zamontowaniem tempomatu, i mam takie pytanie co trzeba żeby go zamontować i jakie mogą być koszty. I czy w ogóle warto się w to bawić.
Pzdr.
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
Tempomat
Wydaje mi się że Benzyna i diesel ma inne tempomaty, Jeśli się nie mylę to w AEL to wystarczyła instalacja do sterownika.
taki zestaw jak kolega zapodał to ewentualnie do benzyny jeżelki kupisz taki zestaw do C4 2.5 AEL to będziesz musiał sprzedać rzeczy wymienione powyżej - pozdrawiam
[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 19:26 ]
instalacja, manetka i złączki do kompa - potem już tylko aktywacja
tak się składa że mam benzynę
czyli zupełnie odwrotnie,niz ja
tempomat fajna sprawa
Piotrek masz może jakiś zestaw na handel??
mam i to nawet kompletny ale do A6 C5...
Będzie pasować wszystko prócz manetki.
to może byśmy się dogadali????
Zostało by tylko poszukać manetki.
Witam - gdzieś takie przeróbka było ładnie opisane na tym forum ale nie mogę na tempa znaleźć - ale faktycznie da się, fajna zabawa zawsze to jakiś dodatkowy bajer w aucie. Jeżeli chodzi o koszta to trzeba zakupić manetkę ze sterowaniem prawdopodobnie kostki do manetki (szukająć manetki szukałem razem z wtyczkami) kilka maertrów kabelka aby się podłączyć do kpmpa pod nogami pasażera i specjalne złączki (które można kupić na all) aby ładnie pzrewody powpinać do kompa. Na koniec trzeba wszystko aktywować w temacie z którego korzystałem jest podany pin jeden dla wszystkich aut a napewno pasujący do 2.5 tdi AEL.
manetka 100-150 zł
przewody - z odzysku
złączki - około 10-12 zł. (10 szt)
aktywacja poprzez pin - na swoim lub u kolegi laptopie za pomocą np. VAG
[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 12:15 ]
to jest dokładnie ten opis - stosując się do niego nie można tego nie zrobić - pzdr i życzę miłego rezania
http://lkt.pl/printview.p...89be4ac798fdc01
manetka 100-150 zł
przewody - z odzysku
złączki - około 10-12 zł. (10 szt)
aktywacja poprzez pin - na swoim lub u kolegi laptopie za pomocą np. VAG
[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 12:15 ]
to jest dokładnie ten opis - stosując się do niego nie można tego nie zrobić - pzdr i życzę miłego rezania
http://lkt.pl/printview.p...89be4ac798fdc01
pawcio,
ja kopiłem sobie taki zestaw z demontażu za 250zł. (3 tygodnie temu) i będę latem montował. W naszych c4'ach nie powinno być problemu z doborem części
jeżeli kupujesz osobno, to się niezła sumka może uzbierać
potrzebujesz manetki, pompkę, sterownik, gruszkę , dodatkowy wyłącznik na sprzęgło, trochę przewodów el. i gumowych, dobry schemat el. no iiii spooooro cierpliwości
na pewno warto
tempomacik fajna rzecz
ja kopiłem sobie taki zestaw z demontażu za 250zł. (3 tygodnie temu) i będę latem montował. W naszych c4'ach nie powinno być problemu z doborem części
jeżeli kupujesz osobno, to się niezła sumka może uzbierać
potrzebujesz manetki, pompkę, sterownik, gruszkę , dodatkowy wyłącznik na sprzęgło, trochę przewodów el. i gumowych, dobry schemat el. no iiii spooooro cierpliwości
na pewno warto
tempomacik fajna rzecz
| maaly4 napisał/a: |
| Na koniec trzeba wszystko aktywować w temacie z którego korzystałem jest podany pin jeden dla wszystkich aut a napewno pasujący do 2.5 tdi AEL. |
Wydaje mi się że Benzyna i diesel ma inne tempomaty, Jeśli się nie mylę to w AEL to wystarczyła instalacja do sterownika.
| jimv8 napisał/a: |
| pompkę, sterownik, gruszkę , dodatkowy wyłącznik na sprzęgło, trochę przewodów el. i gumowych |
taki zestaw jak kolega zapodał to ewentualnie do benzyny jeżelki kupisz taki zestaw do C4 2.5 AEL to będziesz musiał sprzedać rzeczy wymienione powyżej - pozdrawiam
[ Dodano: Nie 24 Mar, 2013 19:26 ]
| pawcio napisał/a: |
| Wydaje mi się że Benzyna i diesel ma inne tempomaty, Jeśli się nie mylę to w AEL to wystarczyła instalacja do sterownika. |
instalacja, manetka i złączki do kompa - potem już tylko aktywacja
| maaly4 napisał/a: |
| instalacja, manetka i złączki do kompa - potem już tylko aktywacja |
tak się składa że mam benzynę
W swojej C3 zamontowałem sobie GRA z tym, że miałem identycznego dawcę i wykręciłem z niego każdą śrubkę i spinkę.
Na pełny set tempomatu składa się sterownik, pompka, element ustalający (gumowa gruszka), 2 zawory napowietrzające na pedał sprzęgła i hamulca, wiązka elektryczna oraz przewód gumowy z trójnikiem.
Na pełny set tempomatu składa się sterownik, pompka, element ustalający (gumowa gruszka), 2 zawory napowietrzające na pedał sprzęgła i hamulca, wiązka elektryczna oraz przewód gumowy z trójnikiem.
Więc trzeba zacząć szukać dawcy
Tempomat fajna rzecz jeśli pokonujesz długie dystanse, ja osobiście posiadam jednak aktywuje dopiero jak mi się noga zmęczy i potrzebuję ją wreszcie zgiąć w kolanie ale ogólnie to wolę sobię deptać:)
| Ozet napisał/a: |
| Tempomat fajna rzecz jeśli pokonujesz długie dystanse, ja osobiście posiadam jednak aktywuje dopiero jak mi się noga zmęczy i potrzebuję ją wreszcie zgiąć w kolanie ale ogólnie to wolę sobię deptać:) |
| Pasiak napisał/a: |
| czyli zupełnie odwrotnie,niz ja |
tempomat fajna sprawa
Piotrek masz może jakiś zestaw na handel??
| pawcio napisał/a: | ||
tempomat fajna sprawa Piotrek masz może jakiś zestaw na handel?? |
| ale do A6 C5... |
Będzie pasować wszystko prócz manetki.
| mam i to nawet kompletny ale do A6 C5... |
to może byśmy się dogadali????
Zostało by tylko poszukać manetki.
pawcio,
ja wygląda sprawa tempomatu? ruszyłeś z montażem?
czy może ktoś wie czy trzeba aktywować tempomat za pomocą VAG'a w C4 2,8 AAH?
ja wygląda sprawa tempomatu? ruszyłeś z montażem?
czy może ktoś wie czy trzeba aktywować tempomat za pomocą VAG'a w C4 2,8 AAH?
Odpowiedz do tematu