Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
S6 4.2 AEC brak iskry i nie podaje paliwa na garki
Autor Wiadomość
AUDIFAN 


Model: S6 4.2 V8/ A4 1.8
Silnik: AEC/AJL
Zasilanie: pb+lpg/pb
Nadwozie: Avant/Sedan
Wiek: 37
Dołączył: 13 Gru 2011
Wszystkie posty: 25



Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 14:49   S6 4.2 AEC brak iskry i nie podaje paliwa na garki
     



Panowie pomocy. Czujnik położenia wału wymieniony na nowy i dalej nic. Po wyjęciu go z obudowy i imitowaniu sygnału drutem również nic. Metalowy pin między kołem zmachowym a konwerterem skrzyni biegów na swoim miesjcu. Dwa dni temu był kumpel z VCDS i wyskoczyły błędy 00514 i 00513
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 86 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6715



Piwa: 271/156
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 15:05   Re: S6 4.2 AEC brak iskry i nie podaje paliwa na garki
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



AUDIFAN napisał/a:
Panowie pomocy. Czujnik położenia wału wymieniony na nowy i dalej nic. Po wyjęciu go z obudowy i imitowaniu sygnału drutem również nic. Metalowy pin między kołem zmachowym a konwerterem skrzyni biegów na swoim miesjcu. Dwa dni temu był kumpel z VCDS i wyskoczyły błędy 00514 i 00513
te błedy to czujniki G28 i G40, przy czym G28 pojawia sie zawsze podczass niepracujacego silnika. przydaly by sie opisy tych błedów. Czujni położenia walu kupiłes oryginalny,czy zamienik? Masz pewnosć,że jest dobry?
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
AUDIFAN 


Model: S6 4.2 V8/ A4 1.8
Silnik: AEC/AJL
Zasilanie: pb+lpg/pb
Nadwozie: Avant/Sedan
Wiek: 37
Dołączył: 13 Gru 2011
Wszystkie posty: 25



Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 15:10   
     



pewności nie mam oczywiście ale z założenia powinien być dobry. Masz jakiś pomysł jak temat ruszyć?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Pasiak 
NACZELNIK



Model: A6 quattro
Silnik: ASN
Zasilanie: PB
Nadwozie: AVANT
Zaproszone osoby: 36
Pomógł: 86 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 4
Wszystkie posty: 6715



Piwa: 271/156
Skąd: Crewe/SC
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 15:17   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C5 (Typ 4B)  Audi  A6 C5 (Typ 4B) Quattro   2000  



AUDIFAN napisał/a:
Masz jakiś pomysł jak temat ruszyć?
podłącz jeszcze raz VCDSa i dokładnie odczytaj błedy wraz z ich opisem,przeglądnij tez wiązkę,czy nie a przerwy na kablu
_________________
Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku
.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
    
AUDIFAN 


Model: S6 4.2 V8/ A4 1.8
Silnik: AEC/AJL
Zasilanie: pb+lpg/pb
Nadwozie: Avant/Sedan
Wiek: 37
Dołączył: 13 Gru 2011
Wszystkie posty: 25



Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 15:20   
     



na VCDS był opis czujnik kąta wyprzedzenia zapłonu- brak sygnału.

[ Dodano: Sob 26 Maj, 2012 15:22 ]
dodam że przy okazji zauważyłem że mam wybebeszone katalizatory więc wspawałem zamiast pustych puszek rury niezapominając o wspawaniu wejścia na czujnik w prawym katalizatorze ale to chyba niema wpływu na brak iskry i paliwa
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 17:16   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



zamieniałeś wtyczki? czujniki?
ewentualnie jeszcze można sprawdzić drożność przewodów do ECU. Jeżeli się nie mylę są to 47do 48 i 49 do 48.
oczywiście ekranówka bez przebicia.

gdy pukałeś w czujnik czymś metalowym przy włączonym zapłonie - przekażnik nie pracował?
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
AUDIFAN 


Model: S6 4.2 V8/ A4 1.8
Silnik: AEC/AJL
Zasilanie: pb+lpg/pb
Nadwozie: Avant/Sedan
Wiek: 37
Dołączył: 13 Gru 2011
Wszystkie posty: 25



Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Sob 26 Maj, 2012 22:39   
     



Próbowałem tak robić ale bez efektu. Przemierzyłem opory na nowym czujniku i się okazało że prawdopodobnie jest uszkodzony więc reklamacja. Pierwsza wartość 850 druga na używanym i na nowym wynosi 1. Co Wy na to?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Nie 27 Maj, 2012 00:27   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



AUDIFAN napisał/a:
Próbowałem tak robić ale bez efektu. Przemierzyłem opory na nowym czujniku i się okazało że prawdopodobnie jest uszkodzony więc reklamacja. Pierwsza wartość 850 druga na używanym i na nowym wynosi 1. Co Wy na to?


Tak jak mi Adi tłumaczył to pomiędzy 950 i 1200 ohm
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
AUDIFAN 


Model: S6 4.2 V8/ A4 1.8
Silnik: AEC/AJL
Zasilanie: pb+lpg/pb
Nadwozie: Avant/Sedan
Wiek: 37
Dołączył: 13 Gru 2011
Wszystkie posty: 25



Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012 17:49   
     



Panowie kolejna próba z drugim nowym czujnikiem bez rezultatu. Pytanie moje brzmi-czy na kole zamachowym jest wiecej niżjeden otwór o podobnej średnicy gdzie można wcisnąć ten metalowy pin czy tylko jeden?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012 18:11   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



połączenie do ECU sprawdzałeś?
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 580 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13336



Piwa: 664/65
Skąd: MWD
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012 18:28   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Na wtyczkach czujników jest zasilanie?
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
AUDIFAN 


Model: S6 4.2 V8/ A4 1.8
Silnik: AEC/AJL
Zasilanie: pb+lpg/pb
Nadwozie: Avant/Sedan
Wiek: 37
Dołączył: 13 Gru 2011
Wszystkie posty: 25



Skąd: Jędrzejów
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012 23:14   
     



Dzisiaj odkryłem że ten trzpień na kole zamachowym wystaje tylko od strony kowertera skrzyni biegów natomiast od strony silnika a tam własnie jest czujnik ten trzpień jest obtrącony. Jutro spróbuję przyspawać go minimagiem- może się jakoś uda przez rozrusznik. W każdym razie wydaje mi się że jestem na dobrym tropie. Co Wy na to?

[ Dodano: Wto 29 Maj, 2012 23:16 ]
Jesli chodzi o połączenie z kompem to jest ok bo na nowym czujniku podczas kręcenia rozrusznikiem "cyka" ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elementy silnika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [A4 1.9TDI] nie podaje paliwa do filtra
Windi Turbodoładowanie 8 Pią 29 Sty, 2010 20:13
Sergio
Brak nowych postów [v8 3.6 PT] brak iskry
papel Elementy silnika 8 Pon 29 Lip, 2013 22:27
papel
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi [100 c4 AAR] Pompa paliwa - nie działa
Audi 100 C4 2.3 AAR....
PONURY Pozostałe tematy 2 Sro 03 Sie, 2011 15:08
PONURY
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Schemat elektryczny AEC
w zrozumiałym języku
wojtek_gtx Pozostałe tematy 5 Nie 09 Sty, 2011 11:24
wojtek_gtx
Brak nowych postów Rodzaj zapłonu (V8 4,2 aec)
4.2 V8 AEC
wojtek_gtx Elementy silnika 9 Sro 13 Kwi, 2011 16:17
wojtek_gtx



[ Twoje IP to: 3.228.24.192, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - anime - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności