[A6 C4 2.8] Dziwny wyciek p³ynu ch³odzacego
S³uchajcie. Po wyjêciu napinacza paska wieloklinowego ukaza³ mi siê otwór zaznaczony na zdjêciu. Tryska³ z niego p³yn ch³odniczy. Ca³o¶æ by³a zalepiona silikonem i dopiero wyjêcie (a raczej wyszarpanie) napinacza spowodowa³o wyciek. Chyba co¶ tu nie gra.
Robiê wymianê rozrz±du i chyba jutro za³o¿ê to tak jak by³o (masa uszczelniaj±ca).
Bolec ustalaj±cy napinacz powinien chyba trafiæ w ten dolny otwór (tak mi siê tylko wydaje - sk³adaæ bêdê jutro - czekam na jedn± rolkê) a by³ w tym z którego tryska³o. Ogl±daj±c zarówno miejsce zamocowania napinacza jak i sam napinacz nie znajdujê jakiego¶ sensownego powodu obecno¶ci zarówno tego otworu z którego jest wyciek ani te¿ tego bezpo¶rednio nad nim (z wystaj±cym kawa³kiem bia³ego uszczelniacza).
1) Do czego s³u¿y ten otwór i ten nad nim?
2) Czego tam brakuje? (bo chyba nie powinno siê tak dziaæ po demonta¿u napinacza)
3) Jakie¶ pomys³y / przemy¶lenia / sugestie?

najlepiej gdybys doda³ zdjecie z nieco dalszej perspektywy, do silnika przykrêcone s± 2 elementy których rozszczelnienie mog³o by powodowaæ wyciek, pompa wody, i os³ona termostatu... zdjecie powinno lepiej na¶wietliæ sytuacjê.
niestety z dalszej perspektywy sie nie da - nie ¶ci±ga³em ch³odnicy. Natomiast wyciek jest na 100% z tego otworu. To siê nie s±czy³o, tylko la³o pod ci¶nieniem ci±g³ym strumieniem. Równolegle do pod³o¿a, prosto w ch³odnicê. Zdjêcie zrobione ju¿ po opró¿nieniu uk³adu.
popo³udniu zobaczê na swoim rozebranym silniku co tam ma byæ.
mnie siê wydaje ¿e kto¶ móg³ rozwierciæ ten otwór za jakiego¶ powodu.
| jimv8 napisa³/a: |
| mnie siê wydaje ¿e kto¶ móg³ rozwierciæ ten otwór za jakiego¶ powodu. |
Te¿ siê ku temu sk³aniam. Wygl±da to tak, jakby kto¶ chcia³ w tym miejscu zrobiæ otwór pod bolec ustalaj±cy napinacza. Tak te¿ by³o to zamontowane.
Chocia¿ zdemontowany pasek i ten zakupiony przeze mnie s± podobnej d³ugo¶ci... Zakupiony te¿ nowy napinacz wydaje siê byæ identyczny ze zdemontowanym. Co¶ mi tu ¶mierdzi... No nic. Dzi¶ m±drzejszy ode mnie zajmie siê posk³adaniem tego jako¶ do kupy. Choæ i on zdziwi³ siê tym wyciekiem.
zaspawaj