|
[ S4 C4 4,2] Nie dziala wentylator el, przegrzewa sie |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Sro 02 Maj, 2012 17:05 [ S4 C4 4,2] Nie dziala wentylator el, przegrzewa sie
|
|
|
Witam.
nie wiem czy ten dzial
Mam problem z moja eSka
Grzeje mi sie powyzej 90'C osiaga 100-120 moze wiecej ( dalej nie chce przegrzewac silnika)
termostat wymieniany byl z rozrzadem niedawno, czujnik na chlodnicy tez, sama chlodnica rowniez i osiaga takie temperatury. Wentylator el sie nie uruchamia( chodzi tylko przy klimie czy tez powinen sie wlaczyc?
moze jakies pomysly gdzie szukac
pozdr |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 02 Maj, 2012 20:13
|
|
|
Domniemam, iż wentylator załącza się tylko przy załączonej klimatyzacji czyli działa 1 bieg. Jeżeli 1 bieg działa, to wykluczam bezpieczniki, wentylator i przekaźnik 1 biegu.Pozostaje ci sprawdzić przekaźnik 2 biegu oraz czujnik przy chłodnicy. Nie wiem czy czujnik kupiłeś nowy ale w nowych częściach również zdarza się wada.
Na początek proponuję sprawdzić czujnik - odłącz wtyczkę od czujnika, załącz zapłon, (klima wyłączona) i zrób mostek między przewodami
brązowy - brązowo biały (1 bieg)
brązowy - brązowo niebieski (2 bieg)
Jeżeli w ten sposób uda się załączyć wentylator, to czujnik jest do wymiany.
Jeżeli jednak wentylator nie będzie chciał "podjąć współpracy" to piszemy dalej.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 12:18
|
|
|
Zrobilem jak pisales i wentylator chodzi na 2 biegach takze wychodzi ze ten czujnikdzieki
zamowie znowu i zobaczymy.
dzieki |
|
|
|
|
 |
bialy

Model: c4
Silnik: ABC
Zasilanie: BENZYNA+LPG
Nadwozie: Avant
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 20 Mar 2012 Wszystkie posty: 125

Piwa: 2/2 Skąd: GRÓJEC
|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 15:20
|
|
|
Witam, Dołącze sie do dyskusji z takim problemem. własnie jak robie mostek na tym czujniku to jest zero reakcji wentylatorów, a jak wyciagne przekazniki i zmostkuje tam to chodza i na 1 i na2 biegu. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 18:48
|
|
|
bialy napisał/a: | Witam, Dołącze sie do dyskusji z takim problemem. własnie jak robie mostek na tym czujniku to jest zero reakcji wentylatorów, a jak wyciagne przekazniki i zmostkuje tam to chodza i na 1 i na2 biegu. |
Sprawdź czy na tych przewodach od czujnika jest 12V. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 11:14
|
|
|
mam podobny problem jak kolega w pierwszym poście, ale nie wiem gdzie jest ten czteropinowy czujnik. jedyny czteropinowy jaki mam jest w głowicy wkręcony... |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 21:25
|
|
|
Szukaj w takim razie 3 pinowego czujnika. Jest wkręcony w chłodnicy w po lewej stronie samochodu. |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 22:53
|
|
|
ok a jak zwierać piny aby sprawdzić biegi wentylatora |
|
|
|
|
 |
Gwidi
Cygaro driver

Model: C3/C3
Silnik: AAR/NF
Zasilanie: benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan/Avant
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Wrz 2010 Wszystkie posty: 422

Piwa: 14/1 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 10:57
|
|
|
Aby sprawdzić czujnik możesz próbnikiem przy włączonym zapłonie sprawdzić na którym pinie jest napięcie (powinien to być jeden ze skrajnych), a następnie zewrzeć go z środkowym(1 bieg), a potem drugim skrajnym (2 bieg).
Jeżeli zadziała wentylator to winowajcą będzie czujnik. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Elektryka i elektronika |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.172, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |