|
|
[B4 1992] przekręcam kluczyk na zapłon i nic |
| Autor |
Wiadomość |
tomeczek376
Władca Pierścieni

Model: inny
Silnik: AJM
Zasilanie: Olej napędowy
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 22 Wrz 2009 Wszystkie posty: 180

Piwa: 1/1 Skąd: Grajewo
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 16:15
|
|
|
Dwie kwestie , kostka na stacyjce i druga , przepięcie na rozruszniku , ja bym najpierw sprawdził rozrusznik , ( kable podłączenia itp.) , albo uszkodzona kostka stacyjki , obadaj |
_________________ "Nigdy nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem." |
| Ostatnio zmieniony przez roger110 Sob 13 Mar, 2010 16:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 17:22
|
|
|
dokładnie, zgadzam się z poprzednikiem, musi być jakieś zwarcie, sprawdź miernikiem pobór prądu jak autko jest zgaszone i wszystko powyłączane |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 20:00
|
|
|
Amperomierz w rękę i do boju. Na wyłączonym zapłonie sprawdzać pobór prądu odkręcając po kolei rozrusznik, alternator, radio itd.
Jeżeli chodzi o to hasło "przewaga dzięki technice", to jest ono prawdziwe. Masz po prostu zaniedbany model który wymaga fachowej ręki. Ja na swoje Audiki nie narzekam, bo są solidnie zbudowane i ze względu na swój wiek doglądam to i owo.
pzdr |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
tomeczek376
Władca Pierścieni

|
Wysłany: Pią 04 Cze, 2010 21:18
|
|
|
witam i kolejny problem z rozrusznikiem wymieniłem w środę elektrowłącznik i całe 5 razy zapalił dobrze potem nastepnego dnia żadnej reakcji nawet będyx nie został wyrzucony (a stary wyrzucał za każdym razem) postał do wieczora i jakoś zapalił ale z takimi przerwami czyli kręcił chwile sam przestał i po sekundzie znowu kręcić i tak cały czas.Dziś przez cały dzień było dobrze aż na koniec znowu zamarł odpaliłem na pych podjechałem pod dom zgasiłem i kręcił z takimi przerwami że nawet nie udał się silnika uruchomić , czy to wina nowego elektro włącznika a jak na krutko przy stacyjce zewrzeć przewody aby móc wyeliminować stacyjkę |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 04 Cze, 2010 21:23
|
|
|
| tomeczek376 napisał/a: | | a jak na krutko przy stacyjce zewrzeć przewody aby móc wyeliminować stacyjkę |
Przewód czerwony z czarnym paskiem na chwilę połączyć z czerwonym. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
tomeczek376
Władca Pierścieni

|
Wysłany: Pią 04 Cze, 2010 22:00
|
|
|
a zdarzyło ci się adi że nowy włącznik był zepsuty
[ Dodano: Pią 04 Cze, 2010 22:01 ]
a i jak bobrze pamiętam to tam są chyba dwie pary takich przewodów |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 04 Cze, 2010 22:05
|
|
|
| tomeczek376 napisał/a: | a zdarzyło ci się adi że nowy włącznik był zepsuty
[ Dodano: Pią 04 Cze, 2010 22:01 ]
a i jak bobrze pamiętam to tam są chyba dwie pary takich przewodów |
Nowy nie oznacza sprawny - chyba, że testowany oryginał kupiłeś.
Nie pamiętam jakie dokładnie sa przewody, ale rozrusznik powinien mieć czerwony z czarnym paskiem i jego musisz podłączyć do 12V. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
tomeczek376
Władca Pierścieni

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 20:30
|
|
|
| tomeczek376 napisał/a: |
To taki dźwięk jak bym na odpalonym silniku przekręcam kluczyk na rozruch |
Wygląda na to, że elektromagnes przytrzymuje dłużej napęd rozrusznika i stąd ten dźwięk. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
tomeczek376
Władca Pierścieni

|
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 20:56
|
|
|
a może tylko nie wiem czy dobrze myślę bo nowy elektro magnes ma silniejszą spręzyne niż stary i tym samym nie pozwala na całkowite wyjście zębatki i przez to może takie dzwonienie |
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 21:14
|
|
|
Te jak nazwałeś dzwonienie powstaje w momencie kiedy silnik już zaczął pracować, a rozrusznik jest jeszcze zazębiony z kołem zamachowym. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
tomeczek376
Władca Pierścieni

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012 22:25
|
|
|
Nie wiem czy wstrzeliłem się w odpowiedni temat. Chciałbym także dołączyć się do problemów ze stacyjką (chyba ze stacyjką)
Sprawa wygląda następująco:
Od paru dni mam mały problem z elektryką temat "Nie działa prawy kierunkowzkaz i oświetlenie deski rozdzielczej" po czym psuje się wszystko dalej. Zaledwie po dwóch dniach, samochodu nie idzie już odpalić.
I właśnie ten defekt chciałbym dokładnie opisać.
Dzisiaj tj wtorek rano wsiadam do zimnego zamarzniętego samochodu i pali jak zawsze rewelacyjnie. Po czym jadę nim zaledwie 2 km i parkuje i wyłączam silnik (czekam na kolegę). 5 Minut później samochód odpalam jak zawsze bez problemu ALE OD RAZU GAŚNIE!
Nie prawidłowości które zauważyłem to: bardzo słabe napięcie na zegarze bo tylko 8V, przygaśnięte lub w ogóle nie działające kontrolki (zanikają), świecący razem z nimi i przygaszający się również czerwony wykrzyknik i że nie słyszę że pompka paliwa pompuje paliwo.
Natomiast natomiast akumulator kręci silnikiem szybko i równo (tylko bez efektu), w tym momencie ładowanie podskakuje do około 8,5V.
Po zcholowaniu samochodu do domu i nie udanej próbie odpalenia na holu chciałem jeszcze raz spróbować go normalnie odpalić i udało się . Kontrolki świeciły wyraźnie, ładowanie w normie, odpalił na ryz. Pojeździłem troszkę i po wyłączeniu zapłonu oraz powrotnym włączeniu od nowa to samo.
Próbowałem i kręciłem kluczykiem w stacyjce non stop w lewo i w prawo aż kilka razy udało się mi go odpalić (czyli parę razy działało wszystko OK)
Gdzie leży tego wina, gdzie mogę tego szukać i czy mogę sam tego szukać? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012 22:32
|
|
|
Zacznij od sprawdzenie przełącznika stacyjki. Załącz zapłon i zmierz napięcie na czarnym przewodzie. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.210, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |