|
|
Kontrolka oleju świeci się, gdy silnik nie zapali |
| Autor |
Wiadomość |
kojot

Model: A3
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Hatchback

|
Wysłany: Sob 25 Sty, 2014 19:38 Kontrolka oleju świeci się, gdy silnik nie zapali
|
|
|
Cześć,
Mam do Was takie pytanie. Czy zapala Wam się kontrolka oleju jeśli kręcicie dłużej rozrusznikiem lub jeśli pokręcicie, natomiast auto nie zapali, a Wy dalej zostawicie stacyjkę na zapłonie?
Z powodu mrozów moja A3 1.9 TDI z 99 roku dzisiaj nie chciała odpalić. Pokręciłem parę razy rozrusznikiem, ale bałem się dłużej kręcić bo zapalała się kontrolka ciśnienia oleju i słychać było dźwięk ostrzegawczy. Sprawdziłem poziom oleju i był ok.
Jeśli tylko przekręcę kluczyk na zapłon, ale nie włączę rozrusznika to nic się nie zapala.
Chciałem zapytać czy to standardowe zachowanie, że jeśli w ciągu określonej liczby sekund od próby odpalenia silnika nie pojawi się odpowiednie ciśnienie to kontrolka się zapala? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 25 Sty, 2014 19:53
|
|
|
Taki efekt pojawia się gdy silnik nie odpali z powodu niskiego zasilania akumulatora. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
kojot

Model: A3
Silnik: 1.9 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Hatchback

|
Wysłany: Sob 25 Sty, 2014 20:02
|
|
|
W instrukcji obsługi przeczytałem, że można kręcić rozrusznikiem do 30 sekund. U mnie już po około 5 sekundach pracy rozrusznika zapala się kontrolka i włącza dźwiękowy sygnał alarmowy. Czy to normalne?
Akumulator faktycznie był rozładowany, podłączyłem go już do prostownika. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 25 Sty, 2014 20:16
|
|
|
Naładuj akumuluator i spróbuj odpalić. Gdy silnik odpali i kontrolka się zaświeci, to wówczas będziesz się powód do zmartwień. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Pytajnik, czyli zielono mi ;) |
|
| Podobne Tematy |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |
 |
[ A4 ] Świeci kontrolka servis
|
gregorek1977 |
Eksploatacja, felgi, opony, oleje, paski |
1 |
Sro 16 Maj, 2012 22:14  Adi202 |
 |
[ A4 ] świeci się kontrolka z kluczyk...
|
Emko |
Elektryka i elektronika |
15 |
Sro 11 Kwi, 2012 11:45  kopkoi |
 |
Kontrolka airbag świeci cały czas.
|
beny_24 |
Pozostałe tematy |
13 |
Sro 27 Sie, 2014 18:27  jarecki01 |
 |
[A6 C6] świeci się kontrolka systemu,...
|
efendi |
Elektryka i elektronika |
7 |
Sob 01 Gru, 2012 15:20  Adi202 |
 |
Silnik 2.3 po odkreceniu korka wlewu ...
Szybkie pytanko do znafcow :)
|
PONURY |
Pozostałe tematy |
20 |
Wto 25 Maj, 2010 09:21  Adi202 |
[ Twoje IP to: 216.73.217.85, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |