A6 którą kupiłem nie posiada kata i muszę przyznać że dźwięk jaki z siebie wydusza jest podobny do dźwięku Poloneza
Tak na serio to może nie ma przypału całkowitego ale kilka dni temu kupiliśmy identyczną A6 dla brata i ona ma kata to porównując obydwa odgłosy to ładniejszy jest ten z katem.
Ładnie mruczy a jak się doda gazu to i zaryczy. Mój natomiast dzwoni a jak się doda gazu to ryczy z dodatkiem metalicznego dźwięku.
Co w takiej sytuacji zrobić żeby dźwięk był jak w ori?
Jak wstawię rurkę to będzie OK?
Niektórzy wstawiają tłumiki przelotowe ale czy to dobry pomysł?
Używany kat?
Zamiennik?
Co proponujecie żeby jak najmniej wydać a dźwięk aby był ładny. Ekologią się nie przejmuję bo teraz bez kata mam wszystko w normie a jeszcze jak na LPG przełączę to już w ogóle można się podłączyć pod wydech i robić inhalację
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
Nie wiem jak w V-ace bedzie efekt umnie kiedys w 2.0 4 cyli ladnie to brzmiało jak na kacie praktycznie zalezy pewnie tez od jakosci strumienicy tylko ze za dobrej firmy strumienice zaplacisz tyle co za ori uzywany kat
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
Zastanawiam się nad tłumikiem przelotowym w obudowie imitujące katalizator. Podobno brzmi prawie tak jak z katem Mówię podobno bo nie słyszałem osobiście.
Lukne na Youtube moze ktos wrzucil vake z takim tumikiem
[ Dodano: Czw 10 Gru, 2015 11:06 ]
tu jest na strumienicach bez kata 2.8 v6 ładnie mruczy
Czytam opinie ludzi którzy testowali różne rozwiązania że chyba ten tłumik przelotowy w obudowie kata jest najlepszym rozwiązaniem (dążącym do oryginału oczywiście).
Niektórzy używają strumienice ale czytam że brzmi to głośniej. Jak ktoś tak lubi to kwestia gustu ale mi podoba się pomruk a nie efekt a'la Opel Calibra.
PS Na filmiku jest ładnie (ale też inaczej się słyszy trochę z głośnika a inaczej w realu ale chyba to z YT jest OK. Ale wszystko zależy od strumienicy pewnie. A taki przelotowy tłumik dostanę za parę złotych.
No zgadza sie tumik wyjdzie cie taniej jak strumienice np z tego filmiku bo np nie sa to strumienice po 70zł
U mnie parę lat temu rozleciał się kat (dzwoniło jak cholera) i załozyłem tłumik przelotowy imitujący kat. A że u mnie sonda była w kacie to gościu nawet wspawał śrubunek i jest ok. Chodzi cichutko jak z katem.
Wszedłem sobie pod wóz i chciał bym zapytać o coś. Bo w zasadzie ostatnio już się zastanowiłem nad tym ale nie rozkminiałem tego.
Dziś sprawdziłem sobie na necie że wydech chyba powinien wyglądać tak:
Czyli sergio dał sprawdzone info kupuj ta imitacje kata i bedzie hulac
[ Dodano: Czw 10 Gru, 2015 16:59 ]
Taki wydech z tego rysunku wystepuje raczej w quattro bo wtedy masz wał tam gdzie wydech chyba ze sie myle
Kiedyś miałem taki przypadek w passacie 1.8. Kat się wypalił wiec go wyciąlem , wydlubalem wnętrzności i wspawalem ta pusta puszkę z powrotem. Dźwięk był żałosny, ryk jak z poloneza.
Moim zdaniem nic nie zastąpi kata.
lub strumiennica,w mojej 6-tce po założeniu strumiennic było nieco głośniej,ale bez metalicznego wydzwięku
_________________ Gość Witamy na forum ATT http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM POMAGAM TYLKO NA FORUM Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum