|
Przesunięty przez: Astaroth Sro 11 Wrz, 2013 23:25 |
tarcze hamulcowe tył(wymiana)a4 |
Autor |
Wiadomość |
dexaven
mlody

Model: A4
Silnik: 1.9tdi 1Z
Zasilanie: olej napedowy
Nadwozie: sedan

|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 01 Lut, 2011 10:36
|
|
|
tak można przedstawić to najbardziej obrazowo, nr. 4 to zacisk. Innymi słowy sciagasz koło ,zacisk , odkręcasz piastę i tarcza jest Twoja |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 01 Lut, 2011 20:29 Re: tarcze hamulcowe tył(wymiana)a4
|
|
|
dexaven napisał/a: | Witam!Chciałbym wymienic tzn.musze już wymienic tylnie tarcze hamulcowe w swoim aucie tj.a4 1.9tdi z roku 1995.Wymiany tej chciałbym dokonać we własnym zakresie a zamiast wydac kase na mechanika wolałbym dołożyć do lepszych tarcz czy nowych łożysk.Moje pytanie-Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyc mi krok po kroku jak dokonac tej wymiany i czy zakładac przy okazji nowe łożyska.Wiem ze strach ma wielkie oczy ale przy waszej pomocy tj.dokładnym opisie i byc moze kilku fotkach podołałbym temu zadaniu.Wiadomo najgorszy ten pierwy raz |
Tak jak opisane powyzej, tylko ze:
sa tam dwie sruby na imbus, ktore sie zapiekaja (rys sruba nr 1) wiec musisz pare razy potraktowac je mlotkiem przed odkrecaniem o czywiscie nie je zmasakrowac ale obstukac. Dobrze by bylo spryskac to jakims odrdzewiaczem, dobrze wyczyscic otwor na imbus wbic go no i probowac odkrecic.
Potem porzadnie wyczyscic zacisk i nasmarowac najlepiej smarem miedzianym badz smarem BOSCHA jak chcesz podam ci numer ok 24zl.
Co do lozysk lepiej je wymienic i miec spokoj po co robic cos dwa razy,ale metode mlotka odkladamy na bok, popros kogos aby ci to wprasowal na prasie jak nalezy, lozyska dla mnie sprawa jasna SKF ale cena, sa tansze no ale zywotnosc hmmm - krotka.
A i pamietaj aby odtluscic tarcze bo sa zabezpieczone natluszczaczem coby nie rdzewialy na regalach w sklepie. Sa do tego srodki ale mozna to zrobic zwyklym rozpuszczalnikiem.
No i jak bedziesz zmienial tarcze to wiadomo nowe klocki wazne aby byly tej samej marki, odejda ci tematy piszczen itp. Np. Kupujac BOSCHA tarcze kup klocki BOSCHA.
Cenowo jest roznie
ATE - gorna polka jakosc 100% cena wysoka
BOSCH - polka srednia jakosc 90% cena normalna
TRW (daniej LUKAS) jakosc - ostatnio same zle opinie cena normalna
no i taniochy
MIKODA, FEBI,
chinszczyzna
FORMAX, RACER, HART itp
Jak potrzebujesz konkretne numery i ceny daj znac ustale ci.
BTW.
W quattro odchodzi kwestia lozysk, trzeba tylko porzadnie wyczyscic przylgnie piaste. |
_________________ http://www.youtube.com/wa...feature=related
 |
|
|
|
|
 |
dexaven
mlody

Model: A4
Silnik: 1.9tdi 1Z
Zasilanie: olej napedowy
Nadwozie: sedan

|
Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 08:18
|
|
|
Witam.Dzieki za pomoc.W związku ze zdarzeniem losowym jakie mnie napotkało musiałem jednak zakupic tarcze inne niż chciałem.Wybrałem febi czy dobre czas pokaze opinie sa różne.Mam jeszcze takie zapytanie-jaki jest nr.tego imbusa bo okazalo sie że mam same jakies małe nr i do tego made in ryż więc cos bedę musiał podkupić porządnego.Jeszcze drugie pytanko-Jakie sa numery tych łożysk?Pewnie głupie pytanie jedno czy dwa łożyska na strone?Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam. |
_________________ pOOOOwoli |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 09:02
|
|
|
dexaven napisał/a: | Jakie sa numery tych łożysk? | tak to wygląda, pozysja nr.2 i 3 |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
obecnie:
Audi A3 Cabrio Stronic
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 20:18
|
|
|
dexaven napisał/a: | Witam.Dzieki za pomoc.W związku ze zdarzeniem losowym jakie mnie napotkało musiałem jednak zakupic tarcze inne niż chciałem.Wybrałem febi czy dobre czas pokaze opinie sa różne.Mam jeszcze takie zapytanie-jaki jest nr.tego imbusa bo okazalo sie że mam same jakies małe nr i do tego made in ryż więc cos bedę musiał podkupić porządnego.Jeszcze drugie pytanko-Jakie sa numery tych łożysk?Pewnie głupie pytanie jedno czy dwa łożyska na strone?Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam. |
1kpl na strone
Gorna polka
SKF nr VKBA 3519 - 105zl (producent szwecja)
Tansze
RUVIL nr EVR 5712 - 65 zl (producent niemcy)
Kager nr 83-0048 - 28 zl (producent polska)
Complex nr CX 009 - 19 zl (producent polska)
Sa jeszcze Febiego ok 25zl, gdybys sie zdecydowal na nie sprawdz czy bieznia jest gladka bo ostatnio weszla partia do sprzedazy, ktora miala pozabkowana powierzchnie biezni wyglada to jakby tak mialo byc niestety lozysko wytrzymuje po montazu 1-3 miesiecy.
Wszystko lozyska dostepen w sieci FOTA.pl
[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 20:22 ]
dexaven napisał/a: | ...Mam jeszcze takie zapytanie-jaki jest nr.tego imbusa bo okazalo sie że mam same jakies małe nr i do tego made in ryż więc cos bedę musiał podkupić porządnego... |
Chyba 8ka, porzadny torks Proxon, Stanley, PD tools, YATO, ok 8-20zl/ sztuka na duza grzechotke. BETA troche wiecej niz 20 zl hihi
[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 20:28 ]
dexaven napisał/a: | ...Wybrałem febi czy dobre czas pokaze opinie sa różne... |
Na tyle dadza rade bez problemu, gorzej z przodem.
Napewno nie polece Ci zadnego zawieszenia Febiego.
Niestety od prau lat FEBI zostal wykluczony z grupy ZF jak masz chcec to zobacz co to za grupa
Wyrobili sobie opinie i jakosc w tej grupie niestety zostaliz niej wygnani i teraz cala ich produkcja opiera sie na Chinach, jakosc coz widac na niektorych ich liniach, np tuleje wahacza, wahacze, laczniki itp pada jak mucha i nie polecam - dlaetego, ze owszem dzialaja ale nie tak dlugo jakby chchial uzytkownik, niestety Febiemu na dzien dzisiejszy do Lemfordera barrrddzzzooo daleko. |
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 10 Mar, 2013 21:43
|
|
|
Jezeli masz quattro to wymieniasz tylko tarcze, musisz porzadnie wyczyscic piaste i przesmarowac prowadnice zacisku po uprzednim wyczyszczeniu, zabieg ok 40 minut. Jezeli masz oske (naped na przod tylko) to szykuj tarcze i nowe lozyska od razu. Musisz je wprasowac jak jestes dobry to zrobisz to bez prasy ale czasu zejdzie a wprasowanie na prasie moment. Tak wiec tarcza demontuje sie z lozyskiem. Powodzenia. |
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Układ hamulcowy |
|
[ Twoje IP to: 18.97.9.173, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |