|
Przesunięty przez: Astaroth Czw 12 Wrz, 2013 10:10 |
S4 v8 ABH + sonda lambda |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: Wto 14 Maj, 2013 19:58 S4 v8 ABH + sonda lambda
|
|
|
witam
jakiś czas temu wzrosło mi spalanie benzyny i zapaliła mi się kilka razy kontrolka check engine, po podłączeniu do kompa okazało się, że lambda umarła, po jej wykręceniu była cała czarna została wymieniona na nową bosha 0 258 003 957.
po wymianie na nową sondę nadal pali dużo PB i wyskakują następujące błędy
00561 - Mixture Adaptation
12-10 - Adaptation Limit (Mul) Exceeded - Intermittent
00561 - Mixture Adaptation
15-00 - Adaptation Limit (Add) Not Reached
00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation
11-10 - Control Limit Not Reached - Intermittent
czyli nadal lambda wariuje, pytanie brzmi jak można vagiem sprawdzić czy lambda poprawnie pracuje
PS w aucie mam gaz na instalce STAG 300 |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 14 Maj, 2013 20:26
|
|
|
Do tego wystarczy voltomierz. Na wyjściu sondy powinno być napięcie do 800mV (0,8V) Jeżeli na wyjściu będzie stałe 500mV to sonda nie pracuje. Napięcie powinno się cyklicznie zmieniać od 0 do 0,8V
Sprawdź też napięcie na grzałce sondy 12V.
Drugi błąd oznacza złą mieszankę paliwową. Powodem może być za niskie ciśnienie paliwa a skutkiem błąd sondy i duże spalanie. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 14 Maj, 2013 21:15
|
|
|
dziękuję za szybką odpowiedź, czy regulator ciśnienia paliwa może być jednym z powodów złego ciśnienia? jeśli tak to jutro zrobię podmianę bo mam taki.
(pompa paliwa została zmieniona zimą bo stara umarła)
co do mierzenia naięcia, jak mam zmierzyć napięcie na wyjściu? |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 14 Maj, 2013 21:58
|
|
|
Normalnie. Zacisk minusowy miernika na masę, a plusowy do przewodu czarnego sondy - pomiar na załączonym silniku. Zakładam, że pompa jest nowa oraz nie jakaś tandeta. Inaczej możesz się spodziewać wszystkiego. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 16 Maj, 2013 17:45
|
|
|
ok jak wrócę spróbuję pomierzyć
do napisania |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Losowe tematy » Układ dolotowy i wydechowy |
|
[ Twoje IP to: 18.97.14.85, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. | |