Odpowiedz do tematu
Kodowanie oraz pozostałe kanały adaptacji.
Jeżeli nie masz Quattro to wpisz w kodowaniu 00001
Dzięki za szybką odpowiedź
niestety w zegarach nie mogłem na kanale 81 nic odczytać :shock:
tylko na 01 z silnika odczytałem ale to jest bez znaczenia myśle
byłbyś tak dobry i mi podpowiedział jaki program jest potrzebny i jaki kabel żeby to naprawić
tym sposoben z vag eeprom nie pójdzie ?
Dzięki bardzo za dotychczasową pomoc :zdrowko: .
acha podeszedł by kabel z vag tacho ?
Odpowiedz do tematu
A na co zwracać uwagę. Co jeszcze ewentualnie mogło się pokszaczyć ?? Wszystkie błędy pokasowane i na razie nic nie powróciło. Wizualnie poza brakiem tej antenki zegara atomowego nic nie zauważyłem.
| malin napisał/a: |
| A na co zwracać uwagę. Co jeszcze ewentualnie mogło się pokszaczyć ?? |
Kodowanie oraz pozostałe kanały adaptacji.
hmmm Rozumiem, że dla Ciebie Adi202 może być to banalnie proste ale dla mnie jako laika te cyferki niewiele mówią. Po prostu nie wiem czy odczytane wartości są prawidłowe czy nie. Na moim przykładzie mogę się jedynie domyślać, że wartości 0 adaptacji mogą budzić podejrzenia. Zaraz to pooglądam. Natomiast w kodowaniu też nie mam żadnego doświadczenia. Szkoda, że nie ma gdzieś w pobliżu jakiś szkoleń z tego zakresu chętnie bym wziął udział.
Kodowanie jest do odczytania obok informacji o sterowniku w okienku coding. 00001 jest domyślnym kodowaniem. W kodowaniu zawarta jest informacja odnośnie wielkości zbiornika paliwa, kontrolki pasów oraz kraj przeznaczenia. Adaptacje musiałbyś najlepiej porównać z wzorcem. Np w kanale 18 jest ustawienie ogrzewania postojowego w kanałach 60-62 wyposażenie magistrali CAN itd
Czy można gdzieś odnaleźć taką listę co znajduje się na jakim kanale?? No i skąd wziąc ten wzorzec?
Porównaj sobie z wartościami na tej stronie http://www.audi-portal.co...cu_10953.html#1
Jeśli chodzi o kodowanie to mam w okienku soft. coding: 00000
Natomiast w adaptacjach jeszcze nie zauważyłem na razie nic niepokojącego. Dzięki bardzo za podesłanie pomocnego linka.
Pozdrawiam
Natomiast w adaptacjach jeszcze nie zauważyłem na razie nic niepokojącego. Dzięki bardzo za podesłanie pomocnego linka.
Pozdrawiam
| malin napisał/a: |
| Jeśli chodzi o kodowanie to mam w okienku soft. coding: 00000
Natomiast w adaptacjach jeszcze nie zauważyłem na razie nic niepokojącego. Dzięki bardzo za podesłanie pomocnego linka. Pozdrawiam |
Jeżeli nie masz Quattro to wpisz w kodowaniu 00001
Witam
czytałem ten cały wątek bo mi się bateria wyładowała i też miałem ten błąd 01794 w 5-ciu sterownikach
15 Airbag - wprowadziłem wartość 02905 błąd znika
08 Klima - to samo 26467 błąd znika
16 Kołokierownicy - 00111 błąd znika
09 Centralny zesp.elek - niestety nie znalazłem żadnego kodu
18 ogrzewanie pomocnicze - to samo nie mam żadnego kodu
ale najwiekszy problem mam z
17 zestaw wskaźników - gdy mu wpiszę 211011 swiecą się zegary ,wpisuje 11011 swiecą
się wskazówki,tylko gdy mu 311011 swiecą się wskazówki a powinny wskazówki i zegary
a gdy zaświece światło wszystko działa
może mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć nie wiem czy to wina tego że mam błąd w 09 ,i czy Vin mi się posypał znajomy ma VCDS czy możliwe jest odczytanie z tym interfejsem i vag eeprom pamięci zegarów
i eventualna naprawa
może tak trochę niesprawnie napisane ale chciałem jak najlepiej mój problem opisać
i z góry dziękuje za pomoc
czytałem ten cały wątek bo mi się bateria wyładowała i też miałem ten błąd 01794 w 5-ciu sterownikach
15 Airbag - wprowadziłem wartość 02905 błąd znika
08 Klima - to samo 26467 błąd znika
16 Kołokierownicy - 00111 błąd znika
09 Centralny zesp.elek - niestety nie znalazłem żadnego kodu
18 ogrzewanie pomocnicze - to samo nie mam żadnego kodu
ale najwiekszy problem mam z
17 zestaw wskaźników - gdy mu wpiszę 211011 swiecą się zegary ,wpisuje 11011 swiecą
się wskazówki,tylko gdy mu 311011 swiecą się wskazówki a powinny wskazówki i zegary
a gdy zaświece światło wszystko działa
może mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć nie wiem czy to wina tego że mam błąd w 09 ,i czy Vin mi się posypał znajomy ma VCDS czy możliwe jest odczytanie z tym interfejsem i vag eeprom pamięci zegarów
i eventualna naprawa
może tak trochę niesprawnie napisane ale chciałem jak najlepiej mój problem opisać
i z góry dziękuje za pomoc
Prawdopodobnie jest uszkodzony VIN w zegarach. VCDSem można sprawdzić w bloku 81 wartości mierzonych czy VIN jest taki jaki powinien być.
Do naprawy potrzebny będzie niestety inny program.
Do naprawy potrzebny będzie niestety inny program.
| Adi202 napisał/a: |
| Prawdopodobnie jest uszkodzony VIN w zegarach. VCDSem można sprawdzić w bloku 81 wartości mierzonych czy VIN jest taki jaki powinien być.
Do naprawy potrzebny będzie niestety inny program. |
Dzięki za szybką odpowiedź
niestety w zegarach nie mogłem na kanale 81 nic odczytać :shock:
tylko na 01 z silnika odczytałem ale to jest bez znaczenia myśle
byłbyś tak dobry i mi podpowiedział jaki program jest potrzebny i jaki kabel żeby to naprawić
tym sposoben z vag eeprom nie pójdzie ?
Dzięki bardzo za dotychczasową pomoc :zdrowko: .
acha podeszedł by kabel z vag tacho ?
Programem VAG Eeprom pójdzie jak w każdych pozostałych zegarach. Interfejs może byś od VCDS. W załączonej fotce widać sesję silnika. W okienku extra widać aktyalny VIN oraz nr Immo. To samo powinno być widoczne w sesji zegarów.
Tak więc nawiąż sesję dla zegarów (17 Schaltafeleinsatz) i w okienku Extra powinien być widoczny zapis VIN. Tak czy inaczej wypada zrobić odczyt do przeglądu wsadu zegarów. Możesz go odczytać i umieścić na forum a ja go sprawdzę w czynie społecznym.
pzdr
Tak więc nawiąż sesję dla zegarów (17 Schaltafeleinsatz) i w okienku Extra powinien być widoczny zapis VIN. Tak czy inaczej wypada zrobić odczyt do przeglądu wsadu zegarów. Możesz go odczytać i umieścić na forum a ja go sprawdzę w czynie społecznym.
pzdr
no niestety zostało tylko 5 ostatnich cyfr
tylko ciekawe że żaden bład nie wyskakuje
chciałem odczytać eeprommem co za jednym zamachem mśgłbyś mi pomóc
ale takie coś wyskoczyło jak na zdjeciu

tylko ciekawe że żaden bład nie wyskakuje
chciałem odczytać eeprommem co za jednym zamachem mśgłbyś mi pomóc
ale takie coś wyskoczyło jak na zdjeciu

Oznacza, że nie ma komunikacji z zegarami. Sprawdź wszystko pod wględem połaczenia com port itd.
zrobiłem wszystko na tym samym usb co VCDS
próbowałem na usb potem zmieniłem port na com 1 i też nic
no idę jeszcze raz do garażu poćwiczyć
próbowałem na usb potem zmieniłem port na com 1 i też nic
no idę jeszcze raz do garażu poćwiczyć
Odpowiedz do tematu