Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
A4 B6 AVF czujnik G40
Autor Wiadomość
lucasek 
lucasek


Model: A4
Silnik: AVF
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Avant
Dołączył: 30 Mar 2019
Wszystkie posty: 28



Postawił 6 piw(a)
Skąd: SL
Wysłany: Nie 06 Mar, 2022 15:15   A4 B6 AVF czujnik G40
     



Panowie problem wygląda następująco: samochód odpala i od razu gaśnie. Pojawia się następujący błąd który oczywiście po skasowaniu wraca:
19464 P3008 Czujnik położenia wałka rozrządu
000 Sygnał poza zakresem tolerancji

Czujnik został wymieniony - bez efektu, napięcie na szarej wtyczce (za zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodzącego) sprawdzone, bezpiecznik w komorze silnika również sprawdzony,
Połączenia pomiędzy ECU silnika a wtyczkami od czujnika G40 oraz G28 - OK
Próbowałem pominąć kostkę stacyjki (2 mostki które zwierałem w celu rozruchu samochodu) żeby wyeliminować ewentualne jej wadliwe działanie (z włożonym kluczykiem do stacyjki) - bez efektu,
Pompka paliwa również sprawdzona (rozpiąłem wężyk przy filtrze paliwa), bezpiecznik również OK,
Rozrząd sprawdzony pod kątem synchronizacji (mechanik zdejmował zderzak przedni żeby sprawdzić znaki na wale korbowym oraz wałku rozrządu) - wszystko OK
Mechanik odpalił awaryjnie samochód metodą na "Plaka".
Co do kontrolek na liczniku to "wszystkie" zapalają się i gasną jak należy.
Dodatkowo sprawdzałem jeszcze:
Połączenia pomiędzy ECU silnika a wtyczkami od czujnika G40 oraz G28 - OK
Pompka paliwa również sprawdzona (rozpiąłem wężyk przy filtrze paliwa), bezpiecznik również OK,
Przekaźnik pompy paliwa (395 przy ECU silnika) również OK (po wyjęciu przekaźnika pomimo spięcia jego styków roboczych efekt bez zmian), napięcie zasilające cewkę przekaźnika 8,95V

Wczoraj po podłączeniu komputera dodatkowo pojawiły się 2 nowe błędy:
00779 Czujnik temperatury zewnętrznej
030 Przerwa/zwarcie z potencjałem plus
powyższy błąd zapisał się w 025 Immobilisier oraz 017 Zestaw wskaźników - temperaturę sprawdziłem w MVB - FIS wskazuje właściwą temperaturę.
Natomiast w 008 Elektronika układu klimatyzacji zapisał się błąd
01206 Sygnał czasu wyłączenia zapłonu
027 Niewiarygodny sygnał

Profilaktycznie sprawdziłem napięcie na przekaźniku "systemowym "219 bo znalazłem podobny temat i tam faktycznie podmiana tego przekaźnika pomogła...tak więc napięcie pomiędzy zaciskami 86 oraz T wynosi 11,8V (dla ciekawości sprawdzałem napięcie akumulatora i tam wskazanie było 12,34V). W sumie to skoro wcześniej miałem napięcie na przekaźniku pompy paliwa to i na przekaźniku systemowym też ono musiało być (styki robocze przekaźnika systemowego podają napięcie na przekaźnik pompy paliwa).


Co jeszcze mogę sprawdzić bo żadnych dodatkowych błędów nie ma a samochód dalej nie odpala?

Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon 21 Mar, 2022 11:25 ]
Sprawdzałem również napięcie na zaworze N239 - ewidentnie słyszalne kliknięcie w momencie podłączanie wtyczki zasilającej.
Siłownik klapy gaszącej chodzi lekko więc się napewno nie przycina.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 585 razy
Wiek: 49
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13443



Piwa: 671/68
Skąd: MWD
Wysłany: Wto 22 Mar, 2022 09:56   Re: A4 B6 AVF czujnik G40
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



lucasek napisał/a:

19464 P3008 Czujnik położenia wałka rozrządu
000 Sygnał poza zakresem tolerancji

Sygnał poza zakresem tolerancji oznacza brak synchronizacji. Jeżeli rozrząd jest faktycznie sprawdzony i właściwie ustawiony, połączenie między czujnikiem a sterownikiem poprawne, to wypada zainteresować się czujnikiem wału G28 czyli wymienić go lub ewentualnie sprawdzić nadajnik. Warto też odłączyć G40 i sprawdzić czy uda się uruchomić silnik oczywiście po dłuższym pokręceniu rozrusznikiem.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
lucasek 
lucasek


Model: A4
Silnik: AVF
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Avant
Dołączył: 30 Mar 2019
Wszystkie posty: 28



Postawił 6 piw(a)
Skąd: SL
Wysłany: Czw 24 Mar, 2022 11:35   
     



Miałem małe problemy z dopasowaniem odpowiedniego klucza aby zdemontować śrubę od czujnika położenia wału ale już się z tym uporałem. Po zdemontowaniu czujnika pomiary rezystancji wg instrukcji zamieszczonej na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=yYqhg9spjfU są następujące: 490 Ohm pomiędzy pinami 1 i 2. Natomiast gdy wykonywałem jakikolwiek ruch wokół czujnika to rezystancja się zmieniała. Najniższa odczytana przeze mnie wartość wynosiła 300 a górna nieco ponad 800 Ohm. Co o tym sądzisz?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 585 razy
Wiek: 49
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13443



Piwa: 671/68
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 24 Mar, 2022 14:51   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Rezystancja czujnika czujnika powinna wynosić około 500Ohm i taki czujnik mierzy się z dala od ferromagnetyków. Inaczej wartość rezystancji może się zmieniać.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
lucasek 
lucasek


Model: A4
Silnik: AVF
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Avant
Dołączył: 30 Mar 2019
Wszystkie posty: 28



Postawił 6 piw(a)
Skąd: SL
Wysłany: Wto 29 Mar, 2022 18:01   
     



Po wymontowaniu czujnika wału korbowego G28 rezystancja jest w granicy 500 Ohm.
Sprawdziłem jeszcze ustawienie kąta synchronizacji (Silnik MVB 4/4) i ku memu zdziwieniu VAG wskazał wartość +8. Ustawiłem kąt na "0" i samochód odpalił.
Powiedz mi czy jest to tylko chwilowa poprawa zanim problem znowu powróci? Jeśli uważasz że powróci to co jeszcze sugerujesz żeby zrobić?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elektryka i elektronika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Czujnik niskiego napiecia G39000525 ,...
Kicekjea Elementy silnika 9 Pią 24 Kwi, 2015 09:36
Kicekjea
Brak nowych postów Co to za czujnik? (100 C4 ABK)
Miocionso Czujniki, kody i schematy 1 Sro 13 Kwi, 2011 22:24
Adi202
Brak nowych postów [100 c3] Czujnik ABS
suchy1704 Układ hamulcowy 2 Sob 26 Lis, 2011 13:11
suchy1704
Brak nowych postów [A4 1.9 TDI] co to za czujnik?
dexaven Pozostałe tematy 3 Sro 18 Sty, 2012 16:59
Michas28
Brak nowych postów [a6 c4] czujnik ABS
daniello85 Czujniki, kody i schematy 9 Pią 30 Lis, 2012 18:29
Adi202



[ Twoje IP to: 3.238.125.76, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności