Kierunkowskaz w Audi A6
Witam,
Mam takie pytanie dotyczące kierunkowskazów w Audi A6, 2003r. Sedan, otóż od kilku dni jak włączam czy to prawy bądź lewy kierunkowskaz, zawiesza się on, np. włączam lewy - raz mrugnie i się wyłącza, nie mruga, ani wskaźnik na panelu, ani tym bardziej światła na zewnątrz. Dodam, że światła kierunkowskazów są wszystkie dobre, gdy wciskam przycisk awaryjnych świateł, wszystko świeci i działa poprawnie. Mam pewne domysł, że problem może być z rączką od kierunkowskazu, bądź z jakimś przerywnikiem odpowiadającym za mruganie tych świateł, nie wiem, nie znam się, proszę o jakąś pomoc.
Z góry wielkie dzięki

.
Re: Kierunkowskaz w Audi A6
| maxhot napisał/a: |
Witam,
Mam takie pytanie dotyczące kierunkowskazów w Audi A6, 2003r. Sedan, otóż od kilku dni jak włączam czy to prawy bądź lewy kierunkowskaz, zawiesza się on, np. włączam lewy - raz mrugnie i się wyłącza, nie mruga, ani wskaźnik na panelu, ani tym bardziej światła na zewnątrz. Dodam, że światła kierunkowskazów są wszystkie dobre, gdy wciskam przycisk awaryjnych świateł, wszystko świeci i działa poprawnie. Mam pewne domysł, że problem może być z rączką od kierunkowskazu, bądź z jakimś przerywnikiem odpowiadającym za mruganie tych świateł, nie wiem, nie znam się, proszę o jakąś pomoc.
Z góry wielkie dzięki . |
Dwie możliwe rzeczy przełącznik kierunkowskazów lub włącznik awaryjnych. Nic więcej się nie psuło
Nic w samochodzie innego nie jest zepsute, wszystko działa jak najbardziej poprawnie. Jedynie te kierunkowskazy i te ich przełączanie.
| Nic w samochodzie innego nie jest zepsute, wszystko działa jak najbardziej poprawnie. Jedynie te kierunkowskazy i te ich przełączanie. |
O tym właśnie piszę. Przy usterkach kierunkowskazów w C5 wymieniałem albo przełącznik albo włącznik awaryjnych - w nim jest cała elektronika
pzdr
Też tak właśnie myślę, że trzeba wymienić ten przełącznik

. Dzięki za pomoc.
Witam, mam podobny problem z kierunkowskazami (czasem działaja), to samo mam ze światłami awaryjnymi. Czyli wymienic trzeba cały przycisk świateł awaryjnych? Da sie go wyjąc tak poprostu np. podważając srubokrętem?
| kamila666 napisał/a: |
| Witam, mam podobny problem z kierunkowskazami (czasem działaja), to samo mam ze światłami awaryjnymi. Czyli wymienic trzeba cały przycisk świateł awaryjnych? Da sie go wyjąc tak poprostu np. podważając srubokrętem? |
Da radę go wyjąć bez problemu. Najlepiej wypychając od wewnątrz. Przed wymianą sprawdź jednak przekaźnik. Sądzę, ze to on robi problemy.
pzdr
Adi202, no i nie myliłeś się

przekaźnik był uszkodzony
| kamila666 napisał/a: |
Adi202, no i nie myliłeś się |
Gdzie tam. Tak sobie tylko napisałem.
Ja kupiłem coś takiego

i to zamierzam wymienić. Dlaczego przy nie dzałających kierunkowskazach ktoś tu sugerował wymiane awaryjnych, co to za przekaźnik tam jest???
| Dlaczego przy nie dzałających kierunkowskazach ktoś tu sugerował wymiane awaryjnych |
bo to najczestrza usterka jest
U mnie zaś jeden tylny dzała kiedy chce,czasem pobłyska 10 sek a czasen 2 razy błyśnie i rozłączony,po odłączeniu przycisku awaryjnych jest to samo,wszystkie żarówk w aucie świecą oprócz tego kierunku tył prawy. Miał ktoś podobny przypadek?
| jarecki01 napisał/a: |
| U mnie zaś jeden tylny dzała kiedy chce,czasem pobłyska 10 sek a czasen 2 razy błyśnie i rozłączony,po odłączeniu przycisku awaryjnych jest to samo,wszystkie żarówk w aucie świecą oprócz tego kierunku tył prawy. Miał ktoś podobny przypadek? |
Przerwa w obwodzie żarówki - korozja gniazda żarówki lub gniazda podstawy żarówek.
To by było za proste,wtyczka jak i cała lampa jak z fabryki,ogólnie to wszystko w niej na ledach i wszystko działa,pozycja,stop,przeciwmgielne,tylko kierunek analogowy. Na parkingu przy otwieraniu i zamykaniu błyska prawidłwo,po odpaleniu czasem przejade ze 2km póki sie nie zapali błąd,ale jak załącze kierunek po ruszeniu to błyśnie 3 razy i rozłącza. To raczej sprawa elektroniki -sterownik lub przerywacz,na tyle sie nie znam co odpowiada za konkretne sterowanie kierunkiem i od czego zacząć sprawdzanie. Aha i jak się wyłączy to we wtyczce brak prądu na pinie kierunku.
| jarecki01 napisał/a: |
| na tyle sie nie znam co odpowiada za konkretne sterowanie kierunkiem. |
Domyślam się i dlatego napisałem co jest możliwe. Sterownik komfortu odpada ponieważ kierunek czasami funkcjonuje. Zamień żarówki miejscami lewa na prawą. Jeżeli nadal problem będzie po prawej, to przeczyść styki w podstawie żarówek. Na LEDach rozwiązane są tylko STOP i pozycyjne reszta to żarówki. Z napięciem tak ma być, jest dopóki sterownik nie rozpozna przerwy w obwodzie. Jeżeli sterownik rozpozna przerwę (spalona żarówka) to odłącza zasilanie aż do restartu zapłonu.