|
Zamknięty przez: jimv8 Pon 14 Maj, 2012 20:18 |
[B5 AGA] Problem z rozrządem |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 19:13 [B5 AGA] Problem z rozrządem
|
|
|
Witam. Audi A4 B5 2,4 v6 typ silnika AGA.
Auto bylo delikatnie bite w przod , silnik nie odpalany 152 tys przebiegu, rozrzad 20 tys przed wypadkiem zmieniony.
Auto dalem do mechanika, w celu poskladania przodu i wymiany paska rozrzadu poniewaz byl delikatnie naciety od wypadku.
Mechanik zmienil pasek, ale auto nie chce zapalic (kreci bez problemu) Okazuje sie ze jakims cudem przeskoczyl łancuszek o jeden zab ktory łaczy wałki rorzadu. I teraz mam pytanie do Was , co moze byc przyczyna tego? ( pasek byl załozony poprawnie, przed i po zmianie) Czy moze mechanik cos sknocil? Prosze o odpowiedz i pomoc. Pozdrawiam Wszystkich smiley
[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 19:15 ]
Jeden walek przeskoczony o jeden zab, silnik kreci ale kompresja sie tam traci i temu nie odpala (tak twierdzi mechanik) Ja mysle zeby to ustawic tak jak ma byc i powinno byc ok, tylko pytanie czy zaworow nie skrzywiło ??? wydaje mi sie ze jak przeskoczylo o jeden zab to powinny byc ok, jak myslicie? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 20:06
|
|
|
Ja również sądzę, że nie powinno skrzywić zaworów. Jedno jest pewne jeżeli mechanik wymieniał tylko pasek zębaty, to nie mógł przestawić wałka rozrządu. Wałek też nie przestawi się sam w trakcie zmiany paska. Jedynym błędem jaki mógł popełnić, to niezsynchronizowanie głowic względem OT wału.
Sprawdź błędy w sterowniku silnika. W nim będziesz mieć odpowiedź co mu dolega. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 20:26
|
|
|
A na czym polega te synchronizowanie głowic względem OT wału? bo tego nie rozumie |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 20:35
|
|
|
| koyot831 napisał/a: | | A na czym polega te synchronizowanie głowic względem OT wału? bo tego nie rozumie |
Synchronizacja jest wyrażeniem uniwersalnym. Każda głowica tak jak wał posiada swój punkt OT. Przy prawidłowo ustawionym rozrządzie wszystkie punkty powinny się pokrywać. Jeżeli punkt na jednej nie pokryje się z punktem drugiej głowicy i z punktem na wale oznacza złe ustawienie rozrządu - inaczej brak synchronizacji. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
Autoelektronika Adi naprawa i kodowanie elektroniki samochodowej specjalizacja grupa VAG tel 791541808
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 20:37
|
|
|
Rozumiem, Dzieki za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
 |
karlos2

Model: B4
Silnik: 2.0 ABK
Zasilanie: Benzyna+LPG
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Sie 2011 Wszystkie posty: 284

Piwa: 6/16 Skąd: katowice
|
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 20:50
|
|
|
Po zrobieniu synchronizacji wałków względem wału, radził bym zrobić przed odpaleniem pomiar ciśnienia sprężania w cylindrach, aby na 100% mieć pewność że zawory nie dostały po du**e. |
_________________ Ride To Live.....Live To ATT...
Audi 80 B4 2.0
Moja audiczka http://www.audi-tech-team...iona-vt2222.htm |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 09 Sty, 2012 11:02
|
|
|
Zebadka na walku ssacym sie przekrecila i narobila dziadostwa...
Kupie silnik 2,4 AGA w idealnym stanie |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 09 Sty, 2012 23:07
|
|
|
| koyot831 napisał/a: | Zebadka na walku ssacym sie przekrecila i narobila dziadostwa...
Kupie silnik 2,4 AGA w idealnym stanie | a czy nie lepiej zamiast 2,4 zapodać 2,8? |
_________________ Gość Witamy na forum ATT
http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM
POMAGAM TYLKO NA FORUM
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
obecnie:
Audi A6 2.8 quattro
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 09 Sty, 2012 23:46
|
|
|
Myslalem nad tym, ale nie wiem jak z instalacja a i podobno komputer inny musi byc, nie chce sobie kosztow dodatkowych robic. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 10 Sty, 2012 00:18
|
|
|
Za dużo grzebaniny. |
Moja Stajnia
Audi S6 4,2 Avant
Audi V8 4,2
Audi V8 4,2
Audi A2 1,4 MPI
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 19:39
|
|
|
Zmienilem mechanika i robie jednak glowice. Mechanik twierdzi ze nie jest to silnik 2,4 a 2,8 po czym to poznac??? |
|
|
|
|
|
 |
jimv8

Model: V8
Silnik: 3,6
Zasilanie: benz+lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Mar 2010 Wszystkie posty: 1268

Piwa: 35/47 Skąd: Konin
|
Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 20:06
|
|
|
| koyot831 napisał/a: | | Zmienilem mechanika i robie jednak glowice. Mechanik twierdzi ze nie jest to silnik 2,4 a 2,8 po czym to poznac??? |
po oznaczeniu wybitym na bloku silnika |
_________________ Niech będzie pochwalony napęd Quattro !! |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
[ Twoje IP to: 38.107.179.207, używasz: CCBot/1.0 (+http://www.commoncrawl.org/bot.html) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |