Elektryka i elektronika » Audi A4 B5 - dołożenie FIS-a - zmiana licznika na VDO?
Odpowiedz do tematu

W przypadku braku odpowiedniego sprzętu prościej jest odczytać oryginalny pin ze sterownika silnika. Analizując wsady które wysłałeś mam delikatnie pisząc mętlik w głowie, bo nie wiem który jest z oryginalnych zegarów a który z nowych.

Postaw piwo autorowi tego posta

Plik rar o nazwie odczyt to z mojego licznika to co udało się zczytać eeprom i imo. nic więcej nie idzie zrobić. Dodam, że licznik można powiedzieć umarł nic nie wyświetla na nim. A te drugie pliki które dołączyłem to wsady które otrzymałem z innego licznika nie mojego.

A gdzie jest zawartość kupionych zegarów?

kupionych nie zczytywalem. 8D0 920 980 A posiada taki numer na wymianę. Anglik licznik. Jak potrzebny to postaram się zczytać.

grochu8 napisał/a:
kupionych nie zczytywalem. 8D0 920 980 A posiada taki numer na wymianę. Anglik licznik. Jak potrzebny to postaram się zczytać.

Zrób odczyt tego licznika i sterownika silnika.

EDIT
Te zegary są od benzyny...

Cytat:
A może jak niedaleko mieszkasz ty byś się tym zajął?

Chciał bym mieć do Niego tak blisko... Ja mam około 2,5-3 godzin drogi :(
Nie masz co się zastanawiać. Chwila drogi i masz zrobione porządnie i nie wracasz do tematu.

U mnie obecnie czasu brak.

W sensie do Ciebie po wcześniejszym uzgodnieniu via PW ;)

"Przed wyjazdem skontaktuj się z Adim "forumowym farmaceutą" gdyż każdy wyjazd niewłaściwie zaplanowany może zagrażać samochodowemu zdrowiu.

PS Jak ja do Ciebie przyjechałem też czekałem - trzeba swoje odstać jak zależy ;D

a jaka lokalizacja Adiego jest? Czas kiedyś się znajdzie. Pół godzinki na wgranie wsadów. Resztę porobię sam podkładam manetki i kabelki położę. Już trochę jeżdżę na braku licznika więc mogę cierpliwe poczekać.

grochu8 napisał/a:
więc mogę cierpliwe poczekać.

Słowo "cierpliwie" jest w tym przypadku na miejscu - za jakieś 3 tygodnie. Temat nie jest skomplikowany, a Ty masz do mnie jakieś 70km jeżeli jesteś z Iowa woj. lubuskie. Dlatego sądzę, że szybciej, prościej i taniej będzie jak wyciągniesz pin ze sterownika silnika i nowych zegarów aby przeprowadzić adaptację Immo.
O przepisaniu wsadów zapomnij jezeli jest to VDO. Dodatkowo zegary o których mowa pochodzą od benzynowego Audi i są wyskalowane w milach. Nie wiem jak chcesz to ogarnąć.

Mogę poczekać 3 tygodnie i poszukać odpowiedniego licznika jaki. Jaki wskażesz abym szukał aby zrobić to co należy. Więc myślę, że w 3 tygodnie coś znajdę innego zamiast tego licznika. 70 km to nie jest daleko. Dokładnie taka lokalizacja jaką podałeś jestem. Te zegary mogę oddać w każdej chwili. Z silnika takie coś odczytało mi się. Czy dobrze nie mam pojęcia zamieszam plik. To najlepiej jaki licznik będzie znaleźć aby to poskładać do kupy?

grochu8 napisał/a:
Mogę poczekać 3 tygodnie i poszukać odpowiedniego licznika jaki. Jaki wskażesz abym szukał aby zrobić to co należy. Więc myślę, że w 3 tygodnie coś znajdę innego zamiast tego licznika. 70 km to nie jest daleko. Dokładnie taka lokalizacja jaką podałeś jestem. Te zegary mogę oddać w każdej chwili. Z silnika takie coś odczytało mi się. Czy dobrze nie mam pojęcia zamieszam plik. To najlepiej jaki licznik będzie znaleźć aby to poskładać do kupy?

W tym sterowniku jet immo 2 generacji. Sądziłem, że będzie to już 3 generacja. Tak więc wystarczy tylko skombinować odpowiednie zegary i odczytać tylko z nich pin. Do tego potrzebny będzie VIN. Na podstawie VINu będzie można stwierdzić który to dokładnie model i jakie zegary podejdą.

To w załączniku informacje o pojeździe może coś okaże się pomocne. To będę czekać na info czego mam szukać jakiego licznika.

WAU********9711 numer VIN

Adi napisz na PW nie mogę wysłać VINU Tobie bo masz PW zblokowane.

Podaj Adiemu VIN w PW a ten na forum wygwiazdkuj, bo szkoda żeby po internetach Twój VIN hasał...

PW mam zablokowane ze względów czasowych. Pisz na emila.

Odpowiedz do tematu