Wysłany: Sro 19 Lis, 2014 00:03 [A6 C5 AVF] Czy to uszkodzona pompa ?
Kilka dni temu zmieniłem rozrząd. Wszystko jak bozia przykazała - blokady YATO, śrubki dynamometrycznym, przeczyszczone gniazdo pompy, składane w/g instrukcji w/g kolejności.
Napinacz dociągnięty 25Nm +45" tak jak trzeba. Strzałka napinacza idealnie znaczniku.
Po odpaleniu (od strzała ruszył) sprawdzony kąt synchronizacji - dokładnie 0,0 jak chodzi na wolnych i -0,6 jak hamuję silnikiem i schodzi z wysokich obrotów.
Sprawdzone napięcie paska po jeździe testowej - bez zmian.
Problem jest z hałasem jaki wydobywa się z okolic pompy wody.
Dla pewności poluźniłem napinacz o jakieś 5mm - nie ustąpiło.
Czy to może świadczyć o uszkodzeniu pompy płynu chłodzącego ? Czy jest inna przyczyna takich dźwięków ?
Zaznaczę, że nie jest to mój pierwszy rozrząd w życiu i wiedziałem co robię.
_________________ Hyndai Pony 1.5 75PS FWD - było
Daihatsu Charade 1.3 84PS FWD - było
Audi 80 B4 2.0 1994 90PS FWD - było
Renault Modus 2004 1.6 88PS FWD - żony śmigacz
Audi A6 C5 1.9 2003 131PS FWD - jest i cieszy
ewidetnie slychac tarcie ja bym jeszcze sciagnol pasek wieloklinowy zeby wyeliminowac reszte pomp i alternator ale tez bym obstawial pompe wody
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
_________________ Gość Witamy na forum ATT http://pl.youtube.com/watch?v=350tD8E7htM POMAGAM TYLKO NA FORUM Piszę poprawnie po polsku.
niegdyś:
Audi 100 C3 2.0 D
Audi 80 1,8
Audi 80 Coupe 2,0
Audi 90 2.3
Audi V8 4,2
Audi A6 2.8 Quattro
Audi A6 1.8T Avant
Audi A6 1.8T Avant TIPTRONIC
Audi A6 2,4 AVANT TIPTRONIC
Audi A2 1,4 MPI
Audi A6 2.7 BI TURBO TIPTRONIC
Audi A2 1.4 TDI
Audi A6 1.9 TDI AVANT MULTITRONIC
Audi A4 B5 1.8
Audi A6 Allroad 2.5 TDI Tiptronic
obecnie:
Audi A6 3.0 quattro AVANT TIPTRONIC
Temat dla potomnych !
Wiele osób walczy z tym "huczeniem" rozrządu i raczej kończy się na TTTM. Mi to nie odpowiada... drążę temat aż do skutku - AUDI to AUDI i nie ma mowy o TTTM.
Panowie - pompa sprawna ale... no właśnie ale...
Pompa jaką otrzymałem z kompletem ORI rozrządu nie pasowała do zębów paska.
Reklamowałem - sprzedawca podesłał nową pompę wzmacnianą, stosowaną w nowych 2.0TDI na CR. Zdjęcia mówią same za siebie. Aha... pasek z końcówką "P" - ponoć to nowsze wydanie.
Efektem niespasowania zębów z paskiem było "podrzucanie" paska i wprowadzanie go w wibracje pomiędzy kołem wałka rozrządu a pompą cieczy. Napięcie prawidłowe, synchronizacja na 0,0. Pasek wibrował - dotknięcie palcem go uciszało.
Widać to tutaj : https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
_________________ Niech bedzie pochwalony naped QUATTRO
Szóstego dnia Bóg stworzył silnik diesla tak się uradował tą doskonałością że siódmego dnia stworzył do niego Audi .
Proponuję każdemu by przed montażem jakiejkolwiek pompy cieczy obłożył ją paskiem i sprawdził jak układa się na zębach.
Być może była to jakaś tania podróbka z Chin. Kupowane w ASO Skody po VIN nadwozia i takie kwiatki.
Szkoda tylko, że trzeba było dwa razy rozrząd rozpinać. No ale... praktyka czyni mistrza - demontaż zderzaka i pas w pozycję serwisową w A6 robię w mniej niż pół godzinki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum