witam mam problem z szybami a mianowicie szyby dzialaja mi caly czas nawed jak stoi bez kluczyka moge szybami operowac i podswietlenie sie pali caly czas i po paru dniach mam zawsze akumulator rozladowany
pytanie moje gdzie moge znalesc ten blad? i co to jest
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
[V8 D11] problem z elektrycznymi szybami
Zanim kupisz drugi sprawdź miernikiem napięcia na gnieździe tego przekaźnika. Po wyłączeniu zapłonu 12V powinno być w 2 przewodach czerwony oraz czerwony z zielonym paskiem - oczywiście sprawdź to na wyciągniętym przekaźniku. Jeżeli na którymś innych z przewodów jest 12V oznacza, że masz gdzieś zwarcie w instalacji głownie chodzi o przewód czerwony z czarnym paskiem. Jest to przewód zasilający silniki szyb który pobiera napięcie z przekaźnika komfortu. Zapłon jest na przewodzie czarnym z niebieskim paskiem po wyłączeniu zapłonu nie powinno na nim być napięcia.
Możesz również sprawdzić czy powodem problemu nie jest czasem krańcówka w drzwiach. Zrób mały experyment - wyciągnij przekaźnik i włóż go ponownie. Bez załączania zapłonu sprawdź czy chodzą szyby. Jeżeli nie będą chodzić to załącz i wyłącz zapłon i sprawdź co się dzieje.
O którą szybę chodzi kierowcy czy którąś z pozostałych?
lewa tylnia
a czy tylko szyby Ci działają , czy inne urządzenia także jak np. dmuchawa, wycieraczki.... w mojej setce przyczyna, tako zachowania była kostka stacyjki
stacyjka jest wporzadku wycieraczki nie dzialaja dzialaja szyby i szyberdach tylko
nie mam pewności , ale możliwe,że coś niedobrego się stał z modułem komfortu, gdyż to on odpowiada, za domykanie szyb i szyberdachu, ale tak jak mówię, to sa moje domysły.
a wiesz ze to chyba bedzie cos z tym modulem kofortu bo na pilota szyby mi nie dzialaja a wiem ze powinny. wiesz moze gdzie ten modul komfortu sie znajduje?i jak go sprawdzic.
Moduł komfortu znajduje się w nogach pasażera - dokładnie pod stopami. Dla mnie również wygląda na ten przekaźnik - chyba, że go w ogóle nie ma, a zrobione jest na krótko.
jak rozpoznam ten modul jak wyglada i co nanim pisze
Moduł szyb elektrycznych, to podwójny przekaźnik na górze którego jest nr powyżej 200. W zależności od wyposażenia możesz mieć 285, 286, 329, 343..... zaglądnij pod osłonę i poszukaj większego przekaźnika i pochwal się co znalazłeś.
pzdr
pzdr
Mam go
to jest nr 347 ,chyba jak go wyciagnelem to szyby przestaly dzialac,a byla tam jeszcze takie, gorna listwa:214,267,219,189,347. Dolna listwa:297,204,214,214,319.
I teraz jak moge go sprawdzic czy zepsuty czy co?
I teraz jak moge go sprawdzic czy zepsuty czy co?
Najprościej byłoby go sprawdzić w innym Audi z el. szybami. Jeżeli masz taką możliwość to też tak zrób, jeżeli nie, to spróbuj przelutować laminat tego przekaźnika.
niemam mozliwosci tego sprawdzic
w innym audi. patrzalem juz na ebay taki modul 70e. to nie problem tylko zebym wiedzial czy to on jest zrabany. a jak ty myslisz?
| gruby1308 napisał/a: |
| niemam mozliwosci tego sprawdzic |
Zanim kupisz drugi sprawdź miernikiem napięcia na gnieździe tego przekaźnika. Po wyłączeniu zapłonu 12V powinno być w 2 przewodach czerwony oraz czerwony z zielonym paskiem - oczywiście sprawdź to na wyciągniętym przekaźniku. Jeżeli na którymś innych z przewodów jest 12V oznacza, że masz gdzieś zwarcie w instalacji głownie chodzi o przewód czerwony z czarnym paskiem. Jest to przewód zasilający silniki szyb który pobiera napięcie z przekaźnika komfortu. Zapłon jest na przewodzie czarnym z niebieskim paskiem po wyłączeniu zapłonu nie powinno na nim być napięcia.
Możesz również sprawdzić czy powodem problemu nie jest czasem krańcówka w drzwiach. Zrób mały experyment - wyciągnij przekaźnik i włóż go ponownie. Bez załączania zapłonu sprawdź czy chodzą szyby. Jeżeli nie będą chodzić to załącz i wyłącz zapłon i sprawdź co się dzieje.
pozwolę się wpiąć w temat - gdy działa szyba tylko w jedna stronę (w dół) a przełącznik na 100% dobry - też moduł??
| jimv8 napisał/a: |
| pozwolę się wpiąć w temat - gdy działa szyba tylko w jedna stronę (w dół) a przełącznik na 100% dobry - też moduł?? |
O którą szybę chodzi kierowcy czy którąś z pozostałych?
| Adi202 napisał/a: | ||
O którą szybę chodzi kierowcy czy którąś z pozostałych? |
lewa tylnia
Odpowiedz do tematu