Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
[Audi A4 B7 3.0 TDI] problem z odpaleniem
Autor Wiadomość
innuita33 


Model: A4 B7
Silnik: 3.0 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Avant
Dołączył: 27 Sie 2014
Wszystkie posty: 33



Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 28 Sie, 2014 13:13   
     



Sądzisz o tym po błędzie 01314 ?
Jakieś podpowiedzi co mogę z tym zrobić ? Rozkręcałem już tą skrzynkę pod szybą gdzie jest ten główny sterownik i tam wygląda wszystko ok mam więcej zdjęć mogę podesłać.




A mam jeszcze pytanie czy jakby był problem z tym sterownikiem, przewodami, czy zasilaniem sterownika to w czasie jazdy auto by nie gasło lub zapalały by się jakieś kontrolki ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13158



Piwa: 653/64
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 28 Sie, 2014 21:30   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Obok sterownika silnika znajduje się przekaźnik systemowy oraz bezpiecznik 15A. Jeżeli nie będzie chciał zapalić zmierz na nim napięcie. Może to tylko problem z przekaźnikiem.
To co opisałeś jak dla mnie składa się w jedną całość. ABS w momencie braku komunikacji na magistrali CAN ze sterownikiem silnika wyświetla błąd w postaci wykrzyknika itp. Dodatkowo masz ten sam błąd w skrzyni biegów i w zegarach. Zegary w modelu B7 służą za bramę diagnostyczną - czyli skupia się w nich cała magistrala CAN napędu, komfortu oraz infotainment. Gdyby w skrzyni biegów nie było błędu komunikacji można byłoby podejrzewać połączenia na podszybiu ponieważ CAN skrzyni i silnika połączone są ze sobą na stałe we wiązce silnika. CAN napędu silnika i skrzyni łączy się z CANem ABS i zegarami dopiero wewnątrz kabiny i gdyby tam była przerwa w skrzyni nie miałbyś błędu komunikacji ze silnikiem. Tak więc jak dla mnie powinieneś zacząć od pomiaru zasilania sterownika silnika (przekaźnik systemowy) i jeżeli będzie OK dopiero iść dalej w kierunku przerwy na instalacji w komorze silnika.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
innuita33 


Model: A4 B7
Silnik: 3.0 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Avant
Dołączył: 27 Sie 2014
Wszystkie posty: 33



Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 29 Sie, 2014 06:08   
     



Który to jest ten przekaźnik ? napięcie mierzyć po przekręcenu kluczyka czy podczas odpalania (kręcenia rozrusznika)? Jakie napięcie powinno być na tym przekaźniku ?


Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13158



Piwa: 653/64
Skąd: MWD
Wysłany: Pią 29 Sie, 2014 08:02   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Szary przekaźnik 614.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika

Autor tego postu otrzymał pochwałę.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
innuita33 


Model: A4 B7
Silnik: 3.0 TDI
Zasilanie: olej napędowy
Nadwozie: Avant
Dołączył: 27 Sie 2014
Wszystkie posty: 33



Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 01 Wrz, 2014 11:51   
     



Na razie auto kolejny raz odpaliłem z autostartu i chodzi czekam, aż znowu nie będzie chciało odpalić. Jeśli chodzi o kable to trochę dziwne że nigdy nie traci komunikacji podczas jazdy gdzie na nierównej drodze mogło by coś się dziać jeśli kable są uszkodzone. Zawsze jest tak, że wszystko jest ok i za któryms razem auto nagle nie odpala, rozrusznik kręci a nie może odpalić silnika dopiero jak psikne autostartem to zapali i już będzie palić przez jakieś 2 tygodnie.

[ Dodano: Pon 01 Wrz, 2014 22:01 ]
Witam,

Postanowiłem dzisiaj zamówić przekaźnik byłe w serwisie podałem VIN auta i mówię do sprzedawcy, że potrzebuje do tego auta przekaźnik 614 gość sprawdza i mówi, że nie ma takiego przekaźnika i czy mam numer części nie miałem więc pojechałem do domu wymontowałem przekaźnik, spisałem numer część i wróciłem do serwisu.

Co się okazuje:

w aucie mam zamontowany przekaźnik 614 numer części 8E0951253 więc z tą informacją jadę do serwisu aby go zamówić ale tknęło mnie i chciałem aby serwisant sprawdził czy taka część jest w moim aucie sprawdził po VINie i okazuje się, że nie ma. I mówi, że w moim aucie powinien być zamontowany inny przekaźnik 644 numer części 4H0951253

Co o tym sądzicie ? Ktoś zamontował inny przekaźnik i to jet przyczyna moich problemów ?

[ Dodano: Wto 09 Wrz, 2014 21:46 ]
Witam,

Wczoraj auto znowu nie odpaliło. W zasadzie czekałem na tą chwilę ponieważ kupiłem przekaźnik 614 i byłem przygotowany na jego wymianę. Przekaźnik wymieniłem pogasły kontrolki (ABS, ESP, spalona żarówka) i oczywiście autko odpaliło. Bardzo dziękuję za pomoc.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13158



Piwa: 653/64
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 23 Paź, 2014 16:01   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



innuita33 napisał/a:


Postanowiłem dzisiaj zamówić przekaźnik byłe w serwisie podałem VIN auta i mówię do sprzedawcy, że potrzebuje do tego auta przekaźnik 614 gość sprawdza i mówi, że nie ma takiego przekaźnika i czy mam numer części nie miałem więc pojechałem do domu wymontowałem przekaźnik, spisałem numer część i wróciłem do serwisu.

Co się okazuje:

w aucie mam zamontowany przekaźnik 614 numer części 8E0951253 więc z tą informacją jadę do serwisu aby go zamówić ale tknęło mnie i chciałem aby serwisant sprawdził czy taka część jest w moim aucie sprawdził po VINie i okazuje się, że nie ma. I mówi, że w moim aucie powinien być zamontowany inny przekaźnik 644 numer części 4H0951253

Co o tym sądzicie ? Ktoś zamontował inny przekaźnik i to jet przyczyna moich problemów ?

Przekaźnik który miałeś oryginalnie zamontowany został wycofany ze sprzedaży i sprzedali ci zamiennik. To jest ten sam przekaźnik tylko nr inny.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
pawcio 



Model: C5,B5
Silnik: AWX,AVG
Zasilanie: ON
Nadwozie: avant
Pomógł: 16 razy
Wiek: 32
Dołączył: 13 Maj 2009
Wszystkie posty: 1931



Piwa: 47/5
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Sro 07 Paź, 2015 18:49   
     



Mam mały problem. Pacjent to a4 b7 1,9 BRB, po wymianie uszczelki pod głowicą nie chce odpalić. Kabel dopiero zamówię, więc błędów nie mam, Dodam że rozrusznik dobrze kręci, jednak nie odpala. Poproszę o sugestie.
Oraz pytanie czy taki kabelek podejdzie??
_________________
wiele serc, jedno bicie - tylko AUDI ponad życie
Witam cię Gość

Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13158



Piwa: 653/64
Skąd: MWD
Wysłany: Sro 07 Paź, 2015 19:36   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



pawcio napisał/a:

Oraz pytanie czy taki kabelek podejdzie??
Bardzo trudne pytanie. :-/
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
pawcio 



Model: C5,B5
Silnik: AWX,AVG
Zasilanie: ON
Nadwozie: avant
Pomógł: 16 razy
Wiek: 32
Dołączył: 13 Maj 2009
Wszystkie posty: 1931



Piwa: 47/5
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Czw 08 Paź, 2015 06:50   
     



a jaki kupić żeby się połączyć z b7??
_________________
wiele serc, jedno bicie - tylko AUDI ponad życie
Witam cię Gość

Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13158



Piwa: 653/64
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 08 Paź, 2015 08:01   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



pawcio napisał/a:
a jaki kupić żeby się połączyć z b7??

Taki sam jak do starszych modeli Audi - VAG KKL
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Michal2503 


Model: A4 B7
Silnik: 2.7 BPP
Zasilanie: Olej napędowy
Nadwozie: Avant
Dołączył: 22 Sty 2017
Wszystkie posty: 2



Skąd: Góra kalwaria
Wysłany: Pon 23 Sty, 2017 21:16   
     



Witam wszystkich miłośników czterech kółek na masce ,mam podobny problem , aczkolwiek jest trochę inaczej
Od 2 lat jestem posiadaczem a 4 z 2007 r 2.7 tdi , a od roku pojawiają sie problemy z odpalaniem. mianowicie co jakieś 3-4 dni po przekręceniu zapłonu nie pojawia sie kontrolka silnika i auto nie odpala , rozrusznik kręci normalnie , a na wyświetlaczu fis pojawiają sie komunikaty brakers ,błąd poziomowania świateł i kontrola trakcji , wówczas nie moge sie połaczyć vcds z ecu silnika. Po odczekaniu kilku lub kilkudziesieciu minut i po przekręceniu kilkanaście razy kluczyka w pozycje zapłon udaje sie ze zapali sie kontrolka silnika i auto moment zapala. wowczas vcds łaczy sie z ecu silnika i we wszystkich modułach moge znależc błedy typu brak komunikacji z sterownikiem silnika .
Proszę o pomoc wszyscy rozkładają rece bo jak jestem u mechanika akurat taka sytuacja cieżko zeby wystąpiła , fajne auto a szkoda zeby poszło na demontaż , z góry dziekuje za odpowiedzi , pozdrawiam Michał
_________________
Michaty
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 564 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13158



Piwa: 653/64
Skąd: MWD
Wysłany: Wto 24 Sty, 2017 08:50   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Wymień na początek przekaźnik systemowy (zasilający sterownik i osprzęt). Jest ulokowany obok ECU.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Michal2503 


Model: A4 B7
Silnik: 2.7 BPP
Zasilanie: Olej napędowy
Nadwozie: Avant
Dołączył: 22 Sty 2017
Wszystkie posty: 2



Skąd: Góra kalwaria
Wysłany: Wto 24 Sty, 2017 16:55   
     



Cytat:

Okey , dzięki za szybką odpowiedż , wymienie i zobacze czy nadal problem będzie występował , pozdrawiam :->

[ Dodano: Sob 11 Mar, 2017 20:49 ]
Adi202 napisał/a:
Wymień na początek przekaźnik systemowy (zasilający sterownik i osprzęt). Jest ulokowany obok ECU.

Hej , po wymianie na używke 10 zł z allegro auto od tamtej pory działa bez zarzutów , co wcześniej nie zdarzało sie w takim odstepie czasowym , najprawdopodobniej wina lezała właśnie w tym przekażniku , bardzo dziekuje za pomoc.
_________________
Michaty
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
gbh 


Model: a6 c6
Silnik: 2.7 BPP
Zasilanie: Tdi
Nadwozie: avant
Dołączył: 22 Maj 2018
Wszystkie posty: 19



Skąd: bergen
Wysłany: Pon 11 Cze, 2018 22:29   
     



Witam. Mam problem z audi a6 c6 2.7 tdi na fisie wyświetla parking brake malfunction,brak połączenia ze sterownikiem skrzyni tiptronic,wybierak zablokowany auto nie odpala nawet nie zakręci. Nie ma napięcia na bezpieczniku nr.10 od sterownika skrzyni. Od tego bez.idą dwa przewody do wiązki jeden czerwono-różowy(prawdopodobnie do sterownika) a drugi cały czerwony (napięcie) na czerwono-różowym pokazuje 0,6 V a na czrwonym 0,1V skąd idzie ten czerwony przewód czy ktoś wie? Bardzo proszę o pomoc.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Pozostałe tematy

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Bannery i buttony AUDI TECH TEAM
kody banerów i buttonów do pobrania
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 15 Maj, 2009 12:09
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Regulamin główny forum AUDI TECH TEAM
Uwaga!!! Poszczególne działy i katego...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 12 Maj, 2009 00:29
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Strona AUDI TECH TEAM - OOOO na Faceb...
Zostań naszym Fanem ;)
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Wto 09 Lis, 2010 16:12
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Portal AUDI TECH TEAM
strona naszego Klubu AUDI TECH TEAM K...
Astaroth Ogłoszenia i regulaminy 0 Pią 19 Cze, 2009 20:56
Astaroth
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: Wszystkie modele Audi, informacje, or...
Astaroth Tylko prawdziwe samochody.. 0 Czw 22 Paź, 2009 16:38
Astaroth



[ Twoje IP to: 54.84.236.168, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności