Elektryka i elektronika » [B3]Zegary od benzyny do diesla
Odpowiedz do tematu
 [B3]Zegary od benzyny do diesla
No więc sprawa wygląda tak - mam kompletne zegary z obrotomierzem od benzyny (tak mi sie wydaje, ze to od benzyny bo obrotek jest do 7 tys), u siebie mam zegary od diesla z bigbenem - na chwilę obecną kompletnie sprawne

Jest to VDO
Oznaczenie tych zegarów z obrotomierzem to: 231.020/025/001 oraz 893919067
Na spodzie obrotomierza 88 311 156

No chyba, ze to są od diesla, bo w sumie do diesla zamawiałam (ja je kupiłam bardzo okazyjnie, bo jest szybka peknieta i ułamany zaczep ale bebechy mają być sprawne), tylko te 7 tys na obrotku mi nie pasuje, bo diesel nie ma takich obrotów, ale na przykład w miejscu kontrolki swiec zarowych jest zarówka, wiec gdyby to była beznyna, to na co tam zarówka

To najpierw poproszę o pomoc w identyfikacji tych zegarów od czego one naprawdę są z benzyny czy diesla

A jeśli to benzyna jak myslę, to słyszałam, ze można przerobić te zegary z benzyny, z obrotomierzem tak aby działały na dieslu, sprawa polega na dolutowaniu potencjometru do obrotomierza, tak aby można było wyregulowac te obroty do diesla

Wykonalne to? I jak sie za to zabrac?

Postaw piwo autorowi tego posta

To nie jest nr zegarów a kontrolek między obrotomierzem a prędkościomierzem.

no to nie ma tam żadnej innej kartki, znaczy na obudowie jest ślad po jakiejs zerwanej naklejce, no to jak go mozna rozszyfrowac jeszcze?

Na 99% są to zegary z benzyny.

to ponawiam teraz pytanie
"A jeśli to benzyna, to słyszałam, ze można przerobić te zegary z benzyny, z obrotomierzem tak aby działały na dieslu, sprawa polega na dolutowaniu potencjometru do obrotomierza, tak aby można było wyregulowac te obroty do diesla"
czy to jest bardzo skomplikowana sprawa?

Musiałabyś tez zmienić tarcze. Przeróbka obrotomierza polega na zmianie elementów. Z potencjometrem jeszcze nie próbowałem. :mrgreen:

doszukałam sie na obrotku jeszcze małej naklejki

902/129/4
258/323HZ 12V
4/5ZYL/ 4TAKT

a na płycie głownej od tyłu w okolicach obrotka druga karteczka, lecz do połowy wytarta chyba, to co jest widoczne to

793 (albo 3 albo 7) / 802

Obrotomierz z silnika rzędowego 4 lub 5 cylindrów.

Odpowiedz do tematu