Pozostałe tematy » Woda na wycieraczce kierowcy.
Odpowiedz do tematu
 Woda na wycieraczce kierowcy.
Witajcie,
Taki mnie trapi problem. Gdy po wczorajszym deszczu dziś rano spotkałem kałuże pod nogami. Przed chwilą poszperałem i jedyne co ustaliłem to to że odpływy są raczej ok bo woda spływa (test wiaderka lejąc na przednią szybę). Jednak znalazłem miejsce w którym kapie woda, przy pedale hamuca.

https://www.dropbox.com/s...%2019.03.33.jpg

Zaglądając od spodu woda delikatnie kapała z widocznych kabelków:

https://www.dropbox.com/s...%2019.06.50.jpg

https://www.dropbox.com/s...%2019.05.56.jpg

https://www.dropbox.com/s...%2019.05.56.jpg

Moje pytanie: Gdzie mogę szukać źródełka?
Od góry nic nie widać zresztą dostęp nijaki, kanału nie mam i niestety nie mam jak ...

Z góry dzięki za pomoc :D

Postaw piwo autorowi tego posta

Uszczelnienie pod eboxem lub uszczelka linki maski silnika. Przy takim problemie proponuję rzucić okiem na sterownik komfortu czy niema w nim wody - póki jeszcze działa.

Popieram. Co prawda ja się z tym nie zmagałem ale mój kolega miał z tym kłopot a problemem było miejsce w którym linka od otwierania pokrywy silnika wchodzi do środka. Nie pamiętam czy tam jakaś uszczelka wypadła i wystarczyło że wsadził czy musiał coś dokupić tego nie wiem ale polecam kuknąć na to a ja jak się do niego dodzwonię to spróbuję zasięgnąć rady.

PS Kolega załatwił sprawę sylikonem. Nie wiem czy to fachowe ale mówi że pomogło. Ciekawe czy w ASO nie mają za kilka złotych takiego uszczelnienia żeby nie trzeba było robić wioski z sylikonem.

Cześć,

Cytat:
Uszczelnienie pod eboxem lub uszczelka linki maski silnika. Przy takim problemie proponuję rzucić okiem na sterownik komfortu czy niema w nim wody - póki jeszcze działa.

Dywanik podnosiłem, woda tam się nie przedarła, woda przyszła od góry i chyba jest nieprzemakalny bo na blachach pod spodem nie było ani trochę wody... :D

Cytat:
miejsce w którym linka od otwierania pokrywy silnika wchodzi do środka.

Może zaraz wyskoczę zerknąć w oba miejsca.

Dzięki, będe informował co i jak...

Pozdro :-D

[ Dodano: Sob 28 Cze, 2014 16:29 ]
A więc tak, uszczelka linki jest cała i w całkiem dobrej kondycji.

Za eboxa nie zdołałem dziś zejrzeć bo pogoda się coś psuje, ale zauważyłem, że podszybie z prawej strony jest dość solidnie przytwierdzone do szyby, a z prawej właśnie szło go do pewnego miejsca tak jakby od tej szyby odciąnąć dość łatwo. Czy to w tym tkwi problem czy jest to element, który raczej nic w tej kwestii nie przeszkadza? Czy woda i tak się pod ten plastik dostaje? :mrgreen:

patrząc na zdjecie z linka prawą stronę można "odlepić", chodzi o krawędź przylegającą do szyby.

:-D

A szybę czołową masz oryginalną?

Nie właśnie nie jest oryginalna... :-?

Spróbuj zaangażować drugą osobę. Weź wąż ogrodowy i imitując opady deszczu lej po całej szybie po stronie która Ci przecieka. Być może "fachowcy" zakładający szybę zrobili to niedbale i jest nieszczelność a maskownica nie przylega jak należy i podczas jazdy woda + pęd powietrza i woda zacieka. Nie wiem czy to jest to. Sorki jeśli się pomyliłem ale staram się - nie jestem mechanikiem więc głowy nie daję :-D

Jedyne co zrobiłem to właśnie wystarczyło wylanie wiadra na parkingu tylko po stronie kirowcy po całej szybie i właśnie wtedy to kapanie zauważyłem ale miejsce w którym przecieka (nie znane)...

Ale dzięki. :mrgreen:

Jak będe miał chwile to może ściągne tą maskownice. Bo ona nie jest od ochrony przed wodą rozumiem? To tylko maskownica?

:roll:

Tak te plastikowe podrzybie jest wyciagan nie jest klejone razem z szyba tak ze mozesz je wyciagnoc sobie bez problemu nic sie nie stanie ;-)

moim zdaniem powinieneś wyciągnąć plastikowe podszybie i wyczyścić dokładnie wszystko, z biegiem czasu zbierają się tam liście i różne inne dziadostwo, co zapycha odprowadzanie wody.

Odpowiedz do tematu