Pozostałe tematy » [100 C3] Remont 2.4D czy wymiana na 2.5D?
Odpowiedz do tematu
 [100 C3] Remont 2.4D czy wymiana na 2.5D?
Witam wszystkich.
Obecnie od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu pięknego egzemplarza audi 100 C3 w sedanie 2.4 Diesel. Niestety w znacznych ilościach zaczął znikać mi olej z silnika i zastanawiam się teraz: remont obecnego 2.4 czy może może lepiej wymienić silnik na 2.5(może nawet ze skrzynią 6)?
Pytania:
1. Przede wszystkim czy 2.5 uda mi się wstawić bez jakiejś wielkiej rzeźby?
2. Jak ogólnie sprawują się te silniki 2.5?
3. Czy skrzynia 6 również będzie pasować a jeśli nie to czy obecna 5 da sobie rade?
4. Jak sterowana jest pompa wtryskowa w 2.5?(komputer?)
Co Panowie myślicie na ten temat bo już irytuje mnie to dolewanie 1,5l oleju co tankowanie i nadszedł czas żeby o zmienić.
Czekam na jakieś opinie i ew. rady ponieważ nie miałem nigdy do czynienia z silnikami 2.5 w Audi. W transporterach spisują się nie najgorzej ale nie miałem jeszcze okazji poruszać się Audi z takim sercem. Może ktoś już próbował czegoś podobnego i byłby w stanie coś powiedzieć na ten temat.
Pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta

Przeszczep 2,5 wiąże się z dużym nakładem oraz tzw rzeźbą. Elektronika w 2,4, to jedynie zawór odcinający paliwo. 2,5TDI to już wiązka kabli i sterownik. Bynajmniej przy odrobinie wiedzy elektronicznej jest to do zrobienia.

jeśli już miałbym zmieniać to tylko na 1,9 tdi, bo to bez wątpienia najlepsze silniki diesla, problem polega na tym,że nie nigdy nie będziesz miał pewności co kupisz, a jak wyremontujesz swój to będziesz pewien swego a co za tym idzie będziesz miał spokój na lata

Jeśli chodzi o nakłady finansowe to powiedzmy, że ma to drugorzędne znaczenie bo myślę, że ten egzemplarz jest wart zainwestowania (co wydaje mi się, że kolega Pasiak może potwierdzić ponieważ miał okazję się nim przejechać i go widzieć, mam nadzieje że skojarzy;)). Bardziej mnie interesuje kwestia techniczna to jakie elementy układu elektronicznego musiałbym wstawić (czy tylko pedał gazu i sterownik czy również zegary itd) oraz jak z mocowaniem silnika i skrzyni, wodzikami, lewarkiem, chłodnicą (obecnie jest z boku). Z jednej strony dobrze było by mieć bardziej dynamiczny i mocniejszy motor ale z drugiej... to już nie będzie oryginał... Dlatego chciałbym się poradzić kogoś kto grzebie przy 2.5 albo może już próbował takiej wymiany...

Piotrch napisał/a:
(co wydaje mi się, że kolega Pasiak może potwierdzić ponieważ miał okazję się nim przejechać i go widzieć, mam nadzieje że skojarzy;))
:shock: przykro mi ale nie kojarzę.... mniejsza z tym.... jeśli więc nakłady finansowe nie są sprawa pierwszorzędną to ja osobiście wolałbym wyremontować obecny silnik i cieszyć się autem kolejne 20 lat :mrgreen:
p.s zapraszamy do działu przywitań

Pasiak napisał/a:
:shock: przykro mi ale nie kojarzę....

A to przepraszam... Zasugerowałem się kolegi loginem a podobny niegdyś miał kolega pasjonat V8 z łodzi na "znanym portalu aukcyjnym".
W każdym razie dzięki za radę. Przyznam się szczerze, że mam podobne zdanie w tej kwestii ale co do remontu 2.4 jednak pomyślałem, że zapytam bo może ktoś już próbował czegoś podobnego.
Czy znacie Panowie może jakiś sklep w Łodzi lub okolicach gdzie mógłbym się wyposażyć w niezbędne, oryginalne części zamienne do remontu silnika w miarę rozsądnych cenach?

Piotrch napisał/a:
Zasugerowałem się kolegi loginem a podobny niegdyś miał kolega pasjonat V8 z łodzi na "znanym portalu aukcyjnym".
musze Cię rozczarować, bo ten "kolega" wcale ie jest Pasjonatem , a wręcz przeciwnie i radze na niego uważać http://www.audi-tech-team...-166-vt1653.htm

W takim razie przepraszam raz jeszcze za tę krzywdzącą pomyłkę. :oops: Brałem od niego kilka części swojego czasu i nie wiedziałem, że ma taką opinię w tym towarzystwie. W każdym razie dzięki za uwagę i spostrzeżenia. Pozdrawiam serdecznie.

Piotrch,

kolego remontuj silniczek, proste jak konstrukcja cepa a żywotniejsze od teściowej.
a druga dla ciebie również ważna sprawa - originał to originał

Odpowiedz do tematu