Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
[100 C4]Pilot w kluczyku nie działa
Autor Wiadomość
wojtas1979 
Wojtek


Model: V8
Silnik: PT
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 45
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 81



Postawił 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 15:27   [100 C4]Pilot w kluczyku nie działa
     



Zainspirowany problemem kolegi pawel_berent z kluczykiem,dowiedziałem się że mój kluczyk powinien sterować zamkiem,ponieważ mam taki sam tylko z innym profilem AH.Z początku myślałem że to jest latarka tak jak ma mój kolega w audi V8 więc się tym nie przejmowałem.

Rozebrałem swój kluczyk bo ta dioda nie wysyła sygnału (sprawdzałem aparatem fotograficznym bo w nim widać czy świeci podczerwień czy nie)Napięcie z baterii jest 6,2V.

Czy da się to naprawić? A może to nie jest pilot tylko latarka?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 588 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13527



Piwa: 679/68
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 16:34   Re: Pilot w kluczyku nie działa
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



wojtas1979 napisał/a:
Zainspirowany problemem kolegi pawel_berent z kluczykiem,dowiedziałem się że mój kluczyk powinien sterować zamkiem,ponieważ mam taki sam tylko z innym profilem AH.Z początku myślałem że to jest latarka tak jak ma mój kolega w audi V8 więc się tym nie przejmowałem.

Rozebrałem swój kluczyk bo ta dioda nie wysyła sygnału (sprawdzałem aparatem fotograficznym bo w nim widać czy świeci podczerwień czy nie)Napięcie z baterii jest 6,2V.

Czy da się to naprawić? A może to nie jest pilot tylko latarka?

To nie jest latarka. To jest typowy pilot na podczerwień. Światło które emitowane jest przez diodę IR powinno być widoczne gołym okiem- świeci w odcieniu czerwonym. Zanim zaczniesz naprawiać pilota spróbuj wymienić baterie na nowe. Jeżeli będą słabe to przy nadawaniu wystąpi spadek napięcia i doda się nie zaświeci. Jeżeli będzie uszkodzony mikroprocesor, to możesz dać sobie spokój z naprawa i poszukać np na Allegro drugiego (lub zgłosić się do mnie ;) ) Możesz spróbować wymienić diodę, lub przelutować całą elektronikę HotAirem.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
wojtas1979
Flasher 


Model: C4
Silnik: AAH
Zasilanie: benzyna+LPG,
Nadwozie: Avant
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Maj 2009
Wszystkie posty: 10



Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 17:32   
     



Jakiś czas temu też naprawiłałem swój kluczyk więc opiszę ci na co zwrócić uwagę.
Oczywiście nie ulega wątpliwości że baterie muszą być sprawne.

Fotka 1.



Sprawdź czy nie ma zimnych lutów na diodzie (zaznaczone czeronymi obwódkami)

Fotka 2.



Żeby nie odklejać foli switcha możesz sprawdzić czy prawidłowo łączy za pomocą miernika (zaznaczone na czerwono)
Oczyść krawędzie zasilania (zaznaczone na zielono)


Fotka 3.



Sprawdź zaznaczone blaszki... muszą dociskać do styków elektroniki (w razie potrzeby delikatnie dogiąć)

Fotka 4.



Baterie układamy tak żeby bieguny opisane na krawędziach były na górze

Fotka 5.



Czyli tak jak tu

Fotka 6.



Sprawdź czy blaszki sprężynują i nie są przyśniedziałe.


Jeżeli złożysz i będzie nadawał a kluczyk jest pierwotnie od Twojego samochodu to zamknij/otwórz samochód mechaniczne i w ciągu pięciu sekund spróbuj otworzyć/zamknąć z pilota (kierując oczywiście na słupek z odbiornikiem.

Powodzenia
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
wojtas1979 
Wojtek


Model: V8
Silnik: PT
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 45
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 81



Postawił 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 17:50   
     



Adi202 napisał/a:
To nie jest latarka. To jest typowy pilot na podczerwień. Światło które emitowane jest przez diodę IR powinno być widoczne gołym okiem- świeci w odcieniu czerwonym. Zanim zaczniesz naprawiać pilota spróbuj wymienić baterie na nowe. Jeżeli będą słabe to przy nadawaniu wystąpi spadek napięcia i doda się nie zaświeci. Jeżeli będzie uszkodzony mikroprocesor, to możesz dać sobie spokój z naprawa i poszukać np na Allegro drugiego (lub zgłosić się do mnie ;) ) Możesz spróbować wymienić diodę, lub przelutować całą elektronikę HotAirem.
pzdr
Baterie kupiłem dzisiaj nowe i mają razem na wyjściu 6,2V kupiłem zwykłe bo nie mieli srebrowych czy jak one się tam nazywają.A jeśli chodzi o diodę to jaką kupić?Z przelutowaniem będzie ciężko :-D
Flasher napisał/a:
Jakiś czas temu też naprawiłałem swój kluczyk więc opiszę ci na co zwrócić uwagę.
Oczywiście nie ulega wątpliwości że baterie muszą być sprawne.
Dzięki za opis.

Jeśli to ma jakieś znaczenie to po naciśnięciu i przytrzymaniu przycisku napięcie spada do 5,93V ale dioda nie emituje żadnego sygnału.

[ Dodano: Czw 28 Maj, 2009 18:39 ]
Flasher napisał/a:
Żeby nie odklejać foli switcha możesz sprawdzić czy prawidłowo łączy za pomocą miernika (zaznaczone na czerwono)
Jak to dokładnie zrobić?Dać miernik na buzer i dotknąć jednym kablem do tego punktu zaznaczonego kółkiem czerwonym a drugim do 9 nóżki mikroprocesora i nacisnąć guzik? Potem do jeden kabel do 10 nóżki a drugi do plusa zasilania?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Flasher 


Model: C4
Silnik: AAH
Zasilanie: benzyna+LPG,
Nadwozie: Avant
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Maj 2009
Wszystkie posty: 10



Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 21:10   
     



wojtas1979 napisał/a:
Jak to dokładnie zrobić?Dać miernik na buzer i dotknąć jednym kablem do tego punktu zaznaczonego kółkiem czerwonym a drugim do 9 nóżki mikroprocesora i nacisnąć guzik? Potem do jeden kabel do 10 nóżki a drugi do plusa zasilania?


Chodziło mi o połączenie między punktem w kółku a dodatnią okładziną na krawędzi płytki... rysuneczek nad procesorem miał symbolizować switcha.

Odnośnie diody - możesz na próbę zalutować świecącą jeżeli będzie pilocik działał to pewnie faktycznie będzie uszkodzona oryginalna.
Nie wiem dokładnie jaką długość fali emituje ale myślę że jakąś od pilota (TV,VCR itp..) podpasujesz.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
wojtas1979 
Wojtek


Model: V8
Silnik: PT
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 45
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 81



Postawił 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 21:21   
     



Flasher napisał/a:
Chodziło mi o połączenie między punktem w kółku a dodatnią okładziną na krawędzi płytki... rysuneczek nad procesorem miał symbolizować switcha.

Odnośnie diody - możesz na próbę zalutować świecącą jeżeli będzie pilocik działał to pewnie faktycznie będzie uszkodzona oryginalna.
Nie wiem dokładnie jaką długość fali emituje ale myślę że jakąś od pilota (TV,VCR itp..) podpasujesz.
He he nie domyśliłem się że to chodzi o symbol przełącznika,sprawdziłem przed chwilą switch działa.A jeśli chodzi o zimne luty to na czym dokładnie polega przelutowanie,wystarczy podgrzać cynę żeby się na nowo zlutowała,czy trzeba starą usunąć odsysaczem i dać nową cynę?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Flasher 


Model: C4
Silnik: AAH
Zasilanie: benzyna+LPG,
Nadwozie: Avant
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Maj 2009
Wszystkie posty: 10



Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 21:46   
     



Najpierw sprawdź czy to jest to.... poruszaj diodą i zobacz czy nóżki z drugiej stony się ruszają.
Tak czy siak warto przelutować... nie trzeba pozbywać się starej cyny i użyj jakiegoś topnika żeby ładnie rozlało cynę (oby nie kalafoni bo to przeżytek :D )
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
wojtas1979 
Wojtek


Model: V8
Silnik: PT
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 45
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 81



Postawił 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 21:58   
     



Cytat:
Najpierw sprawdź czy to jest to.... poruszaj diodą i zobacz czy nóżki z drugiej stony się ruszają.
Nie widzę żeby nóżki się ruszały,u mnie ta dioda jest przylutowana z dwóch stron płytki (od góry i od dołu płytki).No warto przelutować,jak nie dam rady to komuś to zlecę.

[ Dodano: Pią 29 Maj, 2009 15:46 ]
Czy jest możliwość sprawdzenia samej diody tak jak diody świecącej? Jakie powinno być napięcie na wyjściu na płytce dla tej diody?

[ Dodano: Pią 29 Maj, 2009 18:14 ]
Po wylutowaniu diody na płytce po naciśnięciu przycisku nie pojawia się napięcie.Dioda po podłączeniu do bateryjki świeci (widoczne w aparacie) więc raczej jest dobra.Może tam mają być 3V baterie,jeśli w ogóle takie małe są 3V.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 588 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13527



Piwa: 679/68
Skąd: MWD
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 16:23   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



wojtas1979 napisał/a:
Cytat:
Najpierw sprawdź czy to jest to.... poruszaj diodą i zobacz czy nóżki z drugiej stony się ruszają.
Nie widzę żeby nóżki się ruszały,u mnie ta dioda jest przylutowana z dwóch stron płytki (od góry i od dołu płytki).No warto przelutować,jak nie dam rady to komuś to zlecę.

[ Dodano: Pią 29 Maj, 2009 15:46 ]
Czy jest możliwość sprawdzenia samej diody tak jak diody świecącej? Jakie powinno być napięcie na wyjściu na płytce dla tej diody?

[ Dodano: Pią 29 Maj, 2009 18:14 ]
Po wylutowaniu diody na płytce po naciśnięciu przycisku nie pojawia się napięcie.Dioda po podłączeniu do bateryjki świeci (widoczne w aparacie) więc raczej jest dobra.Może tam mają być 3V baterie,jeśli w ogóle takie małe są 3V.

Baterie używane w pilocie, to typowe 1,5V alkaliczne GP186, lub ich lepszy i droższy zamiennik. Sprawdź czy kontakty membrany są czyste- czy po przyciśnięciu zwiera styki.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
wojtas1979 
Wojtek


Model: V8
Silnik: PT
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 45
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 81



Postawił 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 16:35   
     



Adi202 napisał/a:
Sprawdź czy kontakty membrany są czyste- czy po przyciśnięciu zwiera styki.
Tak przełącznik działa (napisałem to 3 posty wyżej he he)Jeżeli wszystko jest dobre baterie dioda(wylutowałem ją i podłączyłem pod bateryjkę i świeci) przełącznik a na stykach diody nie pokazuje się żadne napięcie to chyba pozostaje tylko mikroprocesor?
Adi202 napisał/a:
lub przelutować całą elektronikę HotAirem
Co miałeś na myśli?Mam to potraktować opalarką elektryczną?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 588 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13527



Piwa: 679/68
Skąd: MWD
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 17:41   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



wojtas1979 napisał/a:
Co miałeś na myśli?Mam to potraktować opalarką elektryczną?

Myślałem o typowej lutownicy na gorące powietrze- jest bezpieczniejsze od opalarki, aczkolwiek działa na tej samej zasadzie z tym, iż jest możliwość regulacji temperatury. Przyznam się, że z braku laku w warunkach polowych udało mi się przelutować elektronikę opalarką. Warunkiem jest to abyś nie przegrzał laminatu. Jeżeli nie masz możliwości naprawy taką lutownicą, to posmaruj całą powierzchnię jakąś pasta lutowniczą i delikatnie podgrzej to opalarką. Efekt będzie taki sam- topnik zmiękczy luty, a jego nadmiar wyparuje. Przed lutowaniem odklej wszystkie naklejki i osłonkę membrany aby nie zrobić bałaganu.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
wojtas1979 
Wojtek


Model: V8
Silnik: PT
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 45
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 81



Postawił 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 18:23   
     



Adi202 napisał/a:
Myślałem o typowej lutownicy na gorące powietrze- jest bezpieczniejsze od opalarki, aczkolwiek działa na tej samej zasadzie z tym, iż jest możliwość regulacji temperatury. Przyznam się, że z braku laku w warunkach polowych udało mi się przelutować elektronikę opalarką. Warunkiem jest to abyś nie przegrzał laminatu. Jeżeli nie masz możliwości naprawy taką lutownicą, to posmaruj całą powierzchnię jakąś pasta lutowniczą i delikatnie podgrzej to opalarką. Efekt będzie taki sam- topnik zmiękczy luty, a jego nadmiar wyparuje. Przed lutowaniem odklej wszystkie naklejki i osłonkę membrany aby nie zrobić bałaganu.
pzdr
Czy chodzi o taką pastę http://allegro.pl/item648...wnicza_l4b.html

http://allegro.pl/item646...bga_8g_r5e.html czy z cyną?
Są też takie za 2zł w pudełku.

A na to trafiłem przypadkiem lutowanie piekarnikowe ;-) http://www.seattlerobotic...06/oven_art.htm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 588 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13527



Piwa: 679/68
Skąd: MWD
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 18:28   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Chodzi o sam topnik bez cyny. A patent z piekarnikiem też się sprawdza. :-)
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
wojtas1979 
Wojtek


Model: V8
Silnik: PT
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Wiek: 45
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 81



Postawił 7 piw(a)
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 05 Cze, 2009 16:57   
     



Nic z tego nie wyszło.Kupie sterownik\alarm centralnego zamka z pilotem w kluczyku i będzie prawie to samo.Są takie nie drogie alarmy z pilotem scyzorykiem ala audi.

[ Dodano: Wto 13 Paź, 2009 14:34 ]
Dorwałem drugi kluczyk i mam problem z zaprogramowaniem go.Robię tak:
załączam zapłon,wychodzę z samochodu zamykam drzwi,rygluję wkładką drugim kluczykiem,naciskam raz na pilota i w tym samym czasie załącza się klakson,czekam 5 sekund naciskam drugi raz ale centralny zamek się nie otwiera.Co robię źle i czy klakson ma w czasie programowania się włączać?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 588 razy
Wiek: 51
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 16
Wszystkie posty: 13527



Piwa: 679/68
Skąd: MWD
Wysłany: Wto 13 Paź, 2009 14:44   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



wojtas1979 napisał/a:
Nic z tego nie wyszło.Kupie sterownik\alarm centralnego zamka z pilotem w kluczyku i będzie prawie to samo.Są takie nie drogie alarmy z pilotem scyzorykiem ala audi.

[ Dodano: Wto 13 Paź, 2009 14:34 ]
Dorwałem drugi kluczyk i mam problem z zaprogramowaniem go.Robię tak:
załączam zapłon,wychodzę z samochodu zamykam drzwi,rygluję wkładką drugim kluczykiem,naciskam raz na pilota i w tym samym czasie załącza się klakson,czekam 5 sekund naciskam drugi raz ale centralny zamek się nie otwiera.Co robię źle i czy klakson ma w czasie programowania się włączać?

Wszystko robisz właściwie. Spróbuj przy programowaniu klucza nacisnąć np 2x (jako drugi klucz) i po odczekaniu 5s naciśnij ponownie. Jeżeli nie pójdzie, to spróbuj z 3 lub 4ro krotnym naciśnięciem. Ostatecznie możesz spróbować wykasować pamięć pilotów przez dłuższe przytrzymanie przycisku w pilocie, po czym na nowo spróbować zaprogramować jako klucz nr 1.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elektryka i elektronika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Zamoczona pompka-nie działa pilot
zbyszek_7 Elektryka i elektronika 2 Sro 17 Lip, 2013 19:40
zbyszek_7
Brak nowych postów pilot nie reza z centralnym zamkiem w...
Rezaldinio Pozostałe tematy 12 Nie 24 Lis, 2013 22:03
wiśnia
Brak nowych postów Pilot do radia chorus , concert.
roger110 Car Audio 56 Wto 10 Wrz, 2019 13:07
Adi202
Brak nowych postów A4 B5 1.9 TDI 1998 Po wymianie radia ...
gniewosz Elektryka i elektronika 25 Sro 25 Cze, 2014 10:01
gniewosz
Brak nowych postów Pilot pioneer cd-sr100 do radia pionn...
Szymon1995l Car Audio 11 Sob 24 Cze, 2017 23:41
Szymon1995l



[ Twoje IP to: 3.238.112.198, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - forum anime - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności