Forum AUDI TECH TEAM  strona głównaForum AUDI TECH TEAM  RSSForum AUDI TECH TEAM  na Facebooku
 Polish English Belarusian Bulgarian Czech French German Russian Romanian Slovak Ukrainian Hungarian
   

forum audiforum audiforum audi
forum audi
Poprzedni temat «» Następny temat
[100 C4 AAD] Przestał działać na gazie
Autor Wiadomość
Dworek 


Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 214



Skąd: Wawa bielany
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012 20:32   [100 C4 AAD] Przestał działać na gazie
     



Pojechałem na majówkę, działał na gazie OK całą drogę. 3 dni postoju, w czasie którego kilka razy odpalałem i przestawiałem auto w cień. Ruszyłem w drogę powrotną, rozgrzałem silnik, przełączyłem na gaz - i kiszka. W ogóle nie ciągnie. Zatrzymałem się i testuję: po przełączeniu na gaz i i wrzuceniu na luz gaśnie. Jak przełączę na gaz i staram się utrzymać obroty, silnik strasznie chrycha i prycha, trzęsie się, jak puszczam pedał gazu - gaśnie. Na benzynie cały czas jest OK.
Po powrocie domu wymieniłem od razu filtry gazu - bez zmian.
Gaz mam sekwencję, sGIS - komputerek z takim niebieskim napisem sGIS. Reduktor-parownik KME Silver - regenerowałem go rok temu.
Nie wiem co teraz przepatrzeć. Mam wrażenie, jakby silnik po przełączeniu na gaz dostawał jednocześnie gaz i benzynę. Ale nie wiem jak to sprawdzić. Ew. macie jakieś inne sugestie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 576 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13284



Piwa: 659/65
Skąd: MWD
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012 22:11   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Najprościej odłącz bezpiecznik od pompki paliwa. :mrgreen:
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
jimv8 



Model: A6 C6 Quattro ABT
Silnik: 4,2
Zasilanie: benz+tlenek lpg
Nadwozie: sedan
Pomógł: 22 razy
Wiek: 35
Dołączył: 26 Mar 2010
Pochwał: 3
Wszystkie posty: 2159



Piwa: 63/69
Skąd: Konin
Wysłany: Sob 05 Maj, 2012 09:46   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi A6 C6 (Typ 4F)  Audi  A6 C6 (Typ 4F) Quattro   2004  



z tego co słyszałem to kme silvery jak i goldy miały tendensje do zacinania się.
moooże?
_________________
https://www.facebook.com/groups/616140151788166/

Niech będzie pochwalony napęd Quattro !!

Jest
-A6 C6 4,2 Quattro
-Hyundai elantra combi
Było-
-80 b3 1.8 (+- 135km)
-V8 4,2 AEC 280km
-V8 3,6 PT 250km
-A6 c4 2.8 AAH Avant quattro
-A6 c4 2,6 avant automat
-Coupe GT 1981 - 2,1
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Dworek 


Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 214



Skąd: Wawa bielany
Wysłany: Sob 05 Maj, 2012 15:47   
     



Z tego wszystkiego zapomniałem że pompę paliwa mam odłączana na przycisk. Bez rezultatu.
Wyjąłem jeszcze raz filterek gazu żeby się upewnić że zamontowany poprawnie. Bez rezultatu.
Przy oględzinach reduktora znalazłem popękany wężyk od podciśnienia regulacyjnego z kolektora ssącego:

Przyciąłem i nałożyłem, teraz trzyma się mocno, ale praca na gazie bez zmian.
Jak przełączę na gaz i tak telepie silnik to czuję, że obudowa filtra gazu w fazie ciekłej robi się chłodna, więc chyba jednak gaz przepływa. A przynajmniej dopływa do reduktora. Nie wiem jak potem.

Ja rozumiem, że może się reduktor zaciąć, ale kurna rok po regeneracji? ;-(
Jakie jeszcze inne pomysły? Jak trzeba będzie, to i rozbiorę reduktor, ale wolałbym najpierw sprawdzić mniej pracochłonne elementy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
karlos2 


Model: A6 C5
Silnik: 2.4 AGA
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 4 razy
Wiek: 51
Dołączył: 01 Sie 2011
Wszystkie posty: 481



Piwa: 20/30
Skąd: katowice
Wysłany: Sob 05 Maj, 2012 17:01   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi 80 B4 (Typ 8C)   



Dworek napisał/a:
Mam wrażenie, jakby silnik po przełączeniu na gaz dostawał jednocześnie gaz i benzynę. Ale nie wiem jak to sprawdzić. Ew. macie jakieś inne sugestie?


Pojechać do zakładu LPG, na sprawdzenie i regulację instalacji LPG. ;-)
_________________
Przewaga Dzięki Technice.

Audi 80 B4 2.0 jest
http://www.audi-tech-team...iona-vt2222.htm

Audi A6 C5 2.4 V6 jest
http://www.audi-tech-team...olka-vt5988.htm
Postaw piwo autorowi tego posta
 
    
Dworek 


Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 214



Skąd: Wawa bielany
Wysłany: Sro 09 Maj, 2012 12:44   
     



Byłem w Anlero Polska na ul. Codziennej w Warszawie, który to zakład jest dystrybutorem i monterem instalacji Bigas. Jest źle. W zasadzie to masiakra ;-(

Na listwie są cztery wtryski. Po odpięciu cewek z dwóch pierwszych (od strony węża którym dochodzi gaz) wolne obroty utrzymują się OK. Wtryski są sprawne, bo po podpięciu pod któryś z tych pierwszych dwóch wtrysków cewki z trzeciego lub czwartego pracują jak trzeba. Jednak ze swoimi cewkami pierwsze dwa wtryski leją - są otwarte cały czas. Spięcia na kablach żadnego nie widać, więc podejrzenie pada na komputer - według montera 95% szans na to, ze padł komputer. Muszę więc szukać komputera na podmianę aby to potwierdzić lub wykluczyć.
Komputer mam taki:


Tak sobie pomyślałem - a co jakby sygnał z 3 i 4 wtrysku rozdzielić i podpiąć nimi cewki do 1 i 2 wtrysku? Czy różnica w działaniu będzie aż tak duża, że nie będzie to miało racji bytu? Nie wiem czy tak można, ale łopatologicznie przyszło mi to do głowy jak wracałem dziś z tego zakładu.

Jak nie uda się tego ogarnąć, zostaje albo mieszalnik albo benzyna - 4 generacja potrzebuje elektrycznych wtrysków, a ja mam mechaniczny KE-Jetronik :-(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 576 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13284



Piwa: 659/65
Skąd: MWD
Wysłany: Sro 09 Maj, 2012 21:18   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Tego nie zrobisz w ten sposób bo spalisz pozostałe końcówki mocy. Ewentualnym wyjściem jest naprawa tego sterownika. Sprawdzić na jakich końcówkach mocy zrealizowany jest ten sterownik i je po prostu wymienić.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Dworek 


Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 214



Skąd: Wawa bielany
Wysłany: Sro 09 Maj, 2012 23:43   
     



Rozumiem.
Znalazłem na allegro ogłoszenie o regeneracji tych sterowników - na allegro jest używka do kupienia za 400, ale już lepiej chyba zregenerować swój za połowę ceny? Chyba, że Ty Adi chcesz się tego podjąć? Z chęcią zlecę Ci tę robótkę jeśli masz ochotę się podjąć. Ja obawiam się ze sam narobiłbym tylko szkód bo nie mam pojęcia jak to się robi :-(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 576 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13284



Piwa: 659/65
Skąd: MWD
Wysłany: Sro 09 Maj, 2012 23:56   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Dworek napisał/a:
Rozumiem.
Znalazłem na allegro ogłoszenie o regeneracji tych sterowników - na allegro jest używka do kupienia za 400, ale już lepiej chyba zregenerować swój za połowę ceny? Chyba, że Ty Adi chcesz się tego podjąć? Z chęcią zlecę Ci tę robótkę jeśli masz ochotę się podjąć. Ja obawiam się ze sam narobiłbym tylko szkód bo nie mam pojęcia jak to się robi :-(

Zrób fotkę tego sterownika wewnątrz - chodzi o elektronikę.
pzdr
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Dworek 


Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 214



Skąd: Wawa bielany
Wysłany: Sro 16 Maj, 2012 12:31   
     



Oto fotka:


Będzie coś z tego? :-)
Ostatnio zmieniony przez Dworek Czw 17 Maj, 2012 17:56, w całości zmieniany 3 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 576 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13284



Piwa: 659/65
Skąd: MWD
Wysłany: Sro 16 Maj, 2012 22:30   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Dworek napisał/a:


Będzie coś z tego? :-)

Bardzo dziwne pytanie. :mrgreen: Ja juz na fotce widzę usterkę.Zaraz przy czujniku ciśnienia jest pierwsza końcówka mocy nad nią spalony opornik 1Ohm za 2grosze. Możliwe jest równiez uszkodzenie tranzystora który jest poniżej - koszt około 5zł. Tak więc szansę sa duże na sukces.
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Dworek 


Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 214



Skąd: Wawa bielany
Wysłany: Czw 17 Maj, 2012 10:07   
     



OK, rozumiem, że spalony opornik za 10Ohm to nr 4, a tranzystor który jest możliwie uszkodzony to nr 5?
A jak wygląda sytuacja z nr 1, 2 i 3? Też wyglądają średnio ciekawie...

I dlaczego jeśli uszkodzona jest tylko jedna końcówka mocy, leją dwa wtryski?

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 576 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13284



Piwa: 659/65
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 17 Maj, 2012 13:14   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



Nie 10 a 1 Ohm. Wystarczyłoby je wszystkie zmierzyć i będzie wiadomo które są dobre a które nie. Co pisze na tych tranzystorach?
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Dworek 


Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 14 Maj 2009
Wszystkie posty: 214



Skąd: Wawa bielany
Wysłany: Czw 17 Maj, 2012 13:22   
     



1 Ohm, OK :-)

Na tranzystorach jest napisane tak:
ST (w formie znaczka) CHN
VND5N
07
319234
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Adi202 



Model: S6
Silnik: 4,2 AEC
Zasilanie: Benzyna
Nadwozie: Avant
Zaproszone osoby: 22
Pomógł: 576 razy
Wiek: 46
Dołączył: 11 Maj 2009
Pochwał: 15
Wszystkie posty: 13284



Piwa: 659/65
Skąd: MWD
Wysłany: Czw 17 Maj, 2012 13:31   
  Stajnia Klubowa ATT:  Audi S6 A6/C4 Avant  Audi  S6 A6/C4 Quattro  Avant  1995  



To jest tranzystor MOSFET VND5N07. Na pierwszy rzut oka dostępny tylko w ELFA https://www.elfaelektroni...73-796-80&toc=0
_________________
Gość Witamy serdecznie na forum ATT

Piszę poprawnie po polsku
. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
    
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dodaj temat do:  Temat dla Wykop  Temat dla Facebook  Temat dla Wyczaj.to Temat dla Gwar  Temat dla Delicious  Temat dla Digg  Temat dla Furl  Temat dla Google  Temat dla Magnolia  Temat dla Reddit  Temat dla Simpy  Temat dla Slashdot  Temat dla Technorati  Temat dla YahooMyWeb  Temat dla Nasza Klasa Temat dla Blip  Temat dla MySpace  Temat dla Twitter  Temat dla Flaker  Temat dla Grono.net  Temat dla Gadu-Gadu Live  Temat dla Status GG  Temat dla Poleć  Temat dla Forumowisko 
Losowe tematy » Elementy silnika

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: 100 lat Audi
16 lipca 2009
krzysiekg65 Tylko prawdziwe samochody.. 0 Sob 23 Maj, 2009 10:12
krzysiekg65
Brak nowych postów Przyklejony: Ikony AC Audi 80, 90, 100, 200, V8, A6
krótki opis ikon
Adi202 Pytajnik, czyli zielono mi ;) 2 Sro 13 Cze, 2018 11:59
altis
Brak nowych postów Audi 100 C4 przstały działać szyby i ...
Mateo Elektryka i elektronika 2 Wto 10 Cze, 2014 18:33
Mateo
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi [100 C4 2.0 AAD KE-Motronik] Zalewa s...
Frodoss Pozostałe tematy 12 Czw 15 Mar, 2012 20:24
Frodoss
Brak nowych postów [100 2.0E AAD] Test wtryskiwaczy mech...
... od KE-MOTRONIC
Dworek Elementy silnika 2 Sro 10 Cze, 2015 17:06
Dworek



[ Twoje IP to: 34.236.38.146, używasz: CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) ]
Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy.
forum audi
forum audiforum audiforum audi
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga - Mapa Forum
AUDI TECH TEAM Individual Template | Designed by PCserwis ® | Mapa forum AUDI TECH TEAM | Polityka Prywatności